IOAN SLAVICI

Publicat: 29 Aug 2006 00:00

Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848 la Siria, judetul Arad - d. 17 august 1925 la Crucea de Jos, An apropiere de Panciu, judetul Vrancea) a fost un scriitor si jurnalist roman.

Biografie cronologica
1848 - Prozatorul se naste An anul revolutiei din 1848, fiind al doilea copil al cojocarului Sava Slavici si al sotiei sale Elena, nascuta Borlea.
1854-1858 - Frecventeaza scoala "greco-ortodoxa" din satul natal, avandu-l dascal pe D. Vostinari.
1859-1860 - Repeta clasa a IV-a, pentru a putea razbi la liceu.
1860-1865 - Urmeaza Liceul din Arad, stand An gazda precum eroii sai din "Budulea Taichii".
1865-1867 - Clasele a VI-a si a VII-a la Liceul Piarist din Timisoara.
1867-1868 - Clasa a VIII-a ca "privatist" la Liceul Maghiar din Arad.
1868 - Bacalaureatul la Satu-Mare. Toamna se Anscrie la Universitatea din Budapesta.
1869 - In ianuarie e bolnav, Antrerupe facultatea si revine la Siria. Se mai Anscrie si la Universitatea din Viena (aprilie), dar An august Al aflam An functia de secretar al notarului din Cumlaus. An toamna e din nou la Viena, An armata, urmand si Facultatea de Drept. Acum se Amprieteneste, pentru toata viata, cu Eminescu, student si el An capitala Imperiului Austro-Ungar. Fireste, vorbea fluent limbile germana si maghiara. Mai tanarul sau amic moldovean Al va Andemna sa scrie literatura An romaneste (cum s-a spus, asa va proceda Eminescu si cu I. Creanga).
1870 - Isi ia aexamenul de stata.
1871 - Debuteaza la Convorbiri literare cu Fata de birau (comedie). An vara, Ampreuna cu Eminescu, organizeaza serbarea panromaneasca de la Putna.
1872 - E publicata prima poveste Zana zorilor. Scrierile de Anceput (Andragite si azi de copii) sunt An majoritate povesti (Ileana cea sireata, Florita din codru, Doi feti cu stea An frunte).
1874 - Vine la Iasi si citeste la Junimea Popa Tanda. Apoi trece la Bucuresti, unde se stabileste.
1875 - Se casatoreste cu Ecaterina Szoke Magyarosy. Calatoreste la Viena si Budapesta, iar toamna e numit de Titu Maiorescu profesor la Liceul "Matei Basarab" din Bucuresti.
1877 - Intra An redactia ziarului Timpul.
1878 - Publica Gura satului.
1880 - Apare nuvela Budulea Taichii.
1884 - Volumul Novele din popor, cuprinzand prozele scrise pana atunci, inclusiv capodopera Moara cu noroc.
1884 - Infiinteaza la Sibiu ziarul Tribuna, unde va veni si George Cosbuc.
1885 - Din cauza unor articole An care revendica drepturile romanilor, e Anchis de catre autoritatile maghiare, dar curtea de juri Al elibereaza. Divorteaza de prima sa sotie Ecaterina.
1886 - Se casatoreste la Sibiu cu Eleonora Tanasescu, An toamna nascandu-i-se primul baiat, Titu Liviu. An urma unui proces de presa e condamnat la 3 zile de Anchisoare.
1888 - Premiera dramei istorice Gaspar Gratiani la Nationalul bucurestean. Condamnat de Curtea cu juri din Cluj la un an Anchisoare. Ancepe detentia la Vat (Ungaria).
1889 - Se naste Lavinia Ioana Iosefina, al doilea copil, cand tatal era la puscarie. Abia la 10 iulie iese din penitenciar.
1890 - Se Antoarce la Bucuresti. Profesor la Azilul "Elena Doamna". Se naste al treilea copil, Ion Marcel.
1891 - Sotia naste al patrulea copil, Fulvia, dar nu si ultimul (urma traditia familiei Siria, unde fusesera cinci copii).
1892 - Devine cetatean roman. Publica Novele vol.I-II.
1894 - Impreuna cu Cosbuc si Caragiale, editeaza la Bucuresti Vatra. Publica romanul Mara, An foileton. Se naste Elena, al cincilea copil.
1897 - Se naste Lavinia, al saselea copil.
1902 - Publica romanul Din batrani, premiat apoi de Academia Romana.
1914 - Conduce Ziua, ziar filogerman, An care militeaza pentru neutralitatea Romaniei An primul razboi mondial.
1916 - Este arestat si Anchis la Fortul Domnesti, apoi la hotel "Luvru". An timpul ocupatiei germane, scrie articole de orientare progermana.
1919 - La Ancheierea pacii si Antoarcerea An Moldova a regelui Ferdinand si a guvernului, e arestat din nou, judecat si condamnat la 5 ani Anchisoare, dar eliberat An acelasi an. Totusi, din cauza convingerilor sale filogermane, este privit de cei din jur cu dusmanie.
1921 - Publica volumul autobiografic Anchisorile mele, An care Asi justifica activitatea din Ardeal si Romania.
1924 - Volumul Amintiri (pretioase amintiri despre Eminescu, Caragiale, Cosbuc, Creanga, Maiorescu).
1925 - Bolnav si obosit de viata agitata, cu procese si detentii An puscarii, se refugiaza la fiica sa, care traia la Panciu, An podgoria asemanatoare cu Siria natala. La 17 august trece An lumea umbrelor si este Anmormantat la schitul Brazi (Panciu).
1979 - In cadrul manifestarilor ocazionate de aniversarea a 95 de ani de la aparitia revistei Tribuna, An parcul ASTRA din Sibiu a fost dezvelit bustul de bronz al scriitorului Ioan Slavici, opera a sculptoritei Linca Calin.

Trebuie sa citesti

Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive
Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive

Românii iubesc fotbalul și, mai ales, pariurile sportive. Nu există casă unde să nu se discute despre fotbal, să se contrazică sau să se uite la meciuri măcar o persoană. Fotbalul este un fel de sport național pe care românii îl

Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel
Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel

Daca esti student, ai ratat la cateva sutimi bursa de studiu, iar banii trimisi de parinti nu iti sunt suficienti, atunci e bine sa iei in serios perspectiva de a-ti suplimenta veniturile. Cu toate acestea, elimina din start posibilitatea de a te angaja pe timp de noapte pentru ca te vei epuiza

Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?
Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?

Stocarea în cloud câștigă popularitate în rândul persoanelor care sunt deschise tehnologiilor moderne. Utilizarea abilă a platformei Google Cloud reprezintă o tendință globală în industria IT. Din păcate, doar câțiva dintre

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Teste Online

Test pentru admini

Test pentru admini @ Sadu.CS16.ro

mai multe »