IONEL TEODOREANU

Publicat: 26 Oct 2006 00:00

IONEL TEODOREANU(18971954)

S-a nascut la lasi pe 7 ianuarie 1897 ca fiu al lui Osvald Teodoreanu, magistrat din zona Bicazului si al Sofiei, nascuta Muzicescu, una din fiicele muzicologului Gavril Muzicescu. Familia Teodoreanu a avut trei fii: Alexandru (Pastorel), viitorul poet si prozator satiric Al. O. Teodoreanu, pe LT. si pe Laurentiu (Puiu), mort in primul razboi mondial.

Intre 1905 - 1909, Ionel Teodoreanu urmeaza cursurile scolii primare: primele doua clase la scoala germana de pe Pitar-Mos, din Bucuresti, urmatoarele la Iasi. Este apoi elev al Liceului Internat si al Liceului National din Iasi. Are colegi de liceu pe Mihai Ralea, Demostene Botez, D.I. Suchianu si Mihai Sevastos. A avut ca profesor la limba si literatura romana pe Calistrat Hogas, poreclit Mos Surtuc. La terminarea liceului, in 1917, este incorporat intr-o unitate militara din Botosani, fara sa fie trimis pe front.

In 1919, Ionel Teodoreanu urmeaza traditia familiei si se inscrie la Facultatea de Drept din Iasi, obtinand in acelasi an diploma de avocat dupa ce trecuse examenele necesare pentru trei ani de studiu. Debuteaza in Insemnari literare, condusa de Mihail Sadoveanu si George Toparceanu, cu poeme in proza: Jucarii pentru Lily. In 1920 se casatoreste cu viitoarea scriitoare Stefania Velisar-Teodoreanu. Isi incepe cariera de avocat. In anul urmator se nasc cei doi fii gemeni: Stefan si Osvald.

Ionel Teodoreanu moare la Bucuresti, pe 3 februarie 1954.

In literatura debuteaza cu volumul Ulita copilariei la Ed. Cultura nationala, volum primit favorabil de Pompiliu Constantinescu, G. Bogdan-Duica, G. Ibraileanu, E. Lovinescu, G. Calinescu, Perpessicius.

Intre 19251927 apare romanul La Medeleni: Hotarul nestatornic, Drumuri, intre vanturi, despre care isi spun cuvantul G. Ibraileanu, N. Iorga, E. Lovinescu, M. Ralea, G. Calinescu, Pompiliu Constantinescu, Perpessicius, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Demostene Botez, Cezar Petrescu.
In 1928 publica romanul Tumul Milenei, apoi Bal mascat, 1929; Fata din Zalataust, I, 1931; II, 1933; Craciunul de la Silvestri, 1934; Lorelei, 1935; Arca lui Noe, 1936; Secretul Anei Florentin, 1937; in casa bunicilor, 1938; Funducul Varlaamului, 1938; Pravale-Baba, 1939; Ce-a vazut Ilie Panisoara, 1940; pentru ca in perioada 19411948 sa apara: Tudor Ceaur Alcaz (patru volume), Hai diridam, La portile noptii, Zdrula si Puha, Intoarcerea in timp, Masa umbrelor, si, postum, Sa vie Bazarea!, 1971.

Mosia Medeleni apare prima data in scrierile lui Ionel Teodoreanu in volumul Ulita copilariei (1922), in povestirea Vacanta cea mare, pentru ca mai tarziu s-o regasim in Casa bunicilor(1933), din ciclul Curcubeul din Sipet.

LA MEDELENI este astfel prezentat chiar de autor: La Medeleni e titlul unei trilogii de roman inchinate evolutiei unei generatii de moldoveni a caror copilarie a inceput pe vremea demodata a valsului si a caminului patriarhal; si a carei tinerete, dupa ce s-a infruptat din Marele Razboiu a reinceput viata in ritmurile jazz-band-ului.

Axat pe cele doua teme frecvente in opera lui Ionel Teodoreanu - copilaria si adolescenta - ciclul Medelenilor reprezinta romanul unei familii, al unei varste, al unei generatii. Construit poetic si sentimental, in cultul valorilor unui trecut patriarhal, medelenismul se contureaza in familii patriarhale si automorfice, intr-un ruralism cu o configuratie taraneasca pur decorativa (Marian Popa). Realitatea este puternic idealizata, evenimentele grave, neplacute nu tulbura decat arareori aceasta oaza paradisiaca de calm si de liniste - lumea copilariei cu poznele si jocurile ei, cu bucuriile si necazurile repede uitate. Primul volum - o monografie a copilariei pure si fragile ca floarea alba a zarzarilor (simbol atat de des utilizat de scriitor) - este inviorat de vioiciunea si poznele specifice varstei. Volumul doi, dedicat vietii de liceu, adolescentei, prefigureaza destinele eroilor, ce se contureaza mai bine in volumul trei, al maturizarii - proces ce are loc pe fundalul destramarii modului idilic de viata, al renuntarii la paradis.

Cartea care contine o suita de eroi, mai ales tineri, are trei protagonisti: Danut, Olguta si Monica. Danut este alter ego al autorului, un romantic; Olguta careia ii place sa mistifice realitatea tocmai datorita spiritului ei realist si lucid; Monica este un liant intre cele doua extreme.

Alaturi de romanele lui M. Drumes sau Gr. Bajenaru, care prezinta si ele intr-un mod familiar si pitoresc viata liceenilor, acceptand melodramatic si promovand rezolvari mai mult spectaculoase decat dramatice, tipice romanului sentimental popular, La Medeleni s-a bucurat de un larg succes.


CRITICE:

Mihai Ralea: Lumea din La Medeleni, care prezinta cateva analogii si multe diferente cu aceea din Viata la tara, e lumea unei anumite clase moldovenesti, astazi in mare criza, daca nu in deplina decadenta. E marea burghezie rurala de dincoace de Milcov. Sunt oameni bogati, care traiesc la tara si la oras, viata larga, fara griji, viata occidentala prin tendinte, dar profund nationala prin ceea ce tine de instinct si de inconstient. Exista o anumita patriarhalitate orientala, facuta din lene, din gluma, din romantism, din lipsa totala a zilei de maine (ceea ce e firesc la aceste clase), dar mai ales de morala ori politica, de ideologie.

Perpessicius Ceea ce frapeaza in scrisul d-lui Ionel Teodoreanu este desigur metafora, de la simplul germen adjectival si pana la poema interstitiara, procedeu abuziv care totdeauna adauga, chiar si indirect, o lumina ici, o umbra dincolo. (...) in harta romanului romanesc, care pe zi ce trece se completeaza si in care Liviu Rebreanu detine o provincie, iar Mihail Sadoveanu cateva judete, trilogia Medelenilor si-a insemnat, fara de trimitere, un judet in care toate darurile pamantului si-au dat intalnire.

Tudor Vianu: Ionel Teodoreanu nareaza rareori. El prefera sa puna in scena, reproducand lungi dialoguri si notand din cand in cand, cu patrundere, nuantele replicilor, intonatiilor si subintelesurile. In felul acesta, el reia mijloacele mult folosite si afirmate de o lunga serie de prozatori anteriori. Utilizarea dialogului cunoaste, la diversi autori, mai multe modalitati.

Trebuie sa citesti

Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel
Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel

Daca esti student, ai ratat la cateva sutimi bursa de studiu, iar banii trimisi de parinti nu iti sunt suficienti, atunci e bine sa iei in serios perspectiva de a-ti suplimenta veniturile. Cu toate acestea, elimina din start posibilitatea de a te angaja pe timp de noapte pentru ca te vei epuiza

Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?
Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?

Stocarea în cloud câștigă popularitate în rândul persoanelor care sunt deschise tehnologiilor moderne. Utilizarea abilă a platformei Google Cloud reprezintă o tendință globală în industria IT. Din păcate, doar câțiva dintre

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata
Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata

A mai ramas putin timp pana cand vei incepe facultatea, iar daca te muti intr-un alt oras, trebuie sa-ti asiguri tot confortul. Camera inchiriata, fie ca se afla intr-un camin sau ca este vorba de o garsoniera, te poate face sa te simti ca acasa. Iata cateva trucuri pentru a nu te simti ca un

Teste Online

Cat de prost esti ?

Este un test in care prostia iese la iveala . Mult succes !

mai multe »