Cum sa alegem corect si la cat timp este indicat sa schimbam uleiul moto?

Publicat: 27 Feb 2017 00:00

Ulei moto – ideal pentru fiabilitatea motorului

Uleiul moto este un element vital pentru fiabilitatea motorului si functionarea oricarei motociclete la parametri maximi. Mai exact, in interiorul motorului se afla in continua miscare o serie de piese metalice. Fara existenta unui lubrifiant corespunzator, componentele vehiculului ar intra in contact una cu alta, iar, sub actiunea fortei de frecare, mexanismele motorului s-ar bloca si s-ar degrada in cel mai scurt timp.

Indiferent de natura acestuia, lubrifiantul are un dublu rol. In primul rand, ajuta piesele sa alunece mai usor si sa reziste pentru mai mult timp. Pe de alta parte, uleiul contribuie la mentinerea unei temperaturi corespunzatoare la nivelul motorului. In acest caz, lucrurile sunt foarte simple. Cu alte cuvinte, in conditiile in care emolierea componentelor moto este corespunzatoare, riscul degajarii unei cantitati mai mari de caldura este minim.

In cazul unui motor cu ardere interna, uleiul moto are rolul de a circula in interiorul acestuia, de a prelua caldura si de a o disipa spre exterior. Astfel, se vor evita solicitarea excesiva, arderea si scurtcircuitarea mecanismelor.

Mai mult decat atat, un lubrifiant adecvat tipului de motocicleta detinut mai joaca inca un rol imens, acela de degresare.

Aici, lucrurile stau in felul urmator. In motor, se acumuleaza o serie de impuritati, provenite de la rezidurile de benzina nearse. Datorita proprietatilor sale conductoare si de curatare, uleiul are capacitatea de a spala constant interiorul motorului si de a impiedica depunerea unor reziduri suplimentare pe suprafata sa.

Cum alegem produsul corespunzator?

In momentul in care mergem la unul dintre magazinele specializate, la benzinarii sau prin marile lanturi de hypermarket-uri, prima tendinta ar fi sa ne uitam la eticheta produsului. De foarte multe ori, insa, indicatiile prezentate nu corespund cu tipul de motocicleta pe care il detinem.

Plini de entuziasm si adrenalina, studentii au mereu dorinta arzatoare de a testa caii putere si modul de functionare al vehiculului. Aventurile extreme, se pot incheia, insa, cu o mare dezamagire pentru ei, in situatia nu cunosc principalii indicatori de care sa tina cont in momentul inlocuirii lubrifiantului.

Una din principalele caracteristici pentru un uleimoto, in opinia specialistilor, este vascozitatea. O vascozitate redusa asigura o circulatie mai buna a lichidulu. Cu toate acestea dacă pelicula unsuroasa care se formează între componentele metalice este prea subțire atunci nu mai oferă protecție.

Asadar, in functie de vechimea motocicletei, se poate urmari ca lichidul sa se incadreze in anumiti parametri. In cazul celor noi, cea mai buna alegere este un lubrifiant cu o vascozitate de 10-40 W, iar pentru cele vechi, un lichid cu un grad ceva mai ridicat de subtiere (20-50W).

Mineral, sintetic sau semisintetic?

Este intrebarea pe care si-o pun foarte multi studenti. Ei bine, in cazul acesta, optiunea inginerilor mecanici inclina clar in favoarea uleiului moto sintetic, care are in structura sa o serie de compusi chimici cu proprietati diferite.

Mai precis, moleculele create artificial pot controla mai bine curgerea, aprinderea si arderea, la temperaturi variante. Prin urmare, uleiul sintetic curge mai rapid in comditiile unor temperaturi scazute si, astfel, va asigura o ungere mai buna comparativ cu cel mineral.

Inlocuirea lubrifiantului se face in functie de vascozitate si de stilul de condus in general la 5-6 mii sau la 10-12 mii de km.

Trebuie sa citesti

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata
Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata

A mai ramas putin timp pana cand vei incepe facultatea, iar daca te muti intr-un alt oras, trebuie sa-ti asiguri tot confortul. Camera inchiriata, fie ca se afla intr-un camin sau ca este vorba de o garsoniera, te poate face sa te simti ca acasa. Iata cateva trucuri pentru a nu te simti ca un

Viata de student - Iata TOT ce trebuie sa stii despre dragoste, sex si romantism in facultate!
Viata de student - Iata TOT ce trebuie sa stii despre dragoste, sex si romantism in facultate!

Pe langa cursuri, planuri de cariera si alte provocari academice, viata sociala si cea sentimentala sunt extrem de importante pentru orice student. Acesta este momentul in care iti poti intalni marea dragoste sau, dimpotriva, sa ai parte de multe si dureroase dezamagiri. Cel mai probabil te vei

Idei cool pentru a-ti petrece timp de calitate alaturi de sufletul tau pereche
Idei cool pentru a-ti petrece timp de calitate alaturi de sufletul tau pereche

Cand esti intr-o relatie pe termen lung, petrecerea timpului cu persoana iubita este esentiala. Legatura dintre voi se fortifica, capata din ce in ce mai mult sens. Astfel, va descoperiti calitatile, dar mai ales defectele. Mereu veti afla lucruri noi unul despre celalalt (chiar si dupa ani buni de

Teste Online

Test istorie

Este un test foarte usor la istorie

mai multe »