CUM SE OBTIN FONDURILE UE

Publicat: 14 Apr 2008 00:00

Romanii au aflat de cativa ani despre banii europeni care i-ar putea ajuta sa inceapa sau sa-si dezvolte o afacere. O parte dintre acestia au venit inainte de aderarea Romaniei la UE, insa cele mai mari sume de bani sunt asteptate incepand din acest an. 9 milioane de euro pe zi, atat ar putea primi Romania de la UE daca am avea proiecte viabile, intocmite potrivit regulilor europene, care sa obtina aprobarea pentru finantare.

Accesul la informatii despre fondurile europene este inca dificil, autoritatile romane nefacand deloc eforturi pentru a asigura o informare corespunzatoare. In schimb, au aparut firme de consultanta, care ofera deocamdata sfaturi despre cum trebuie sa intocmesti un proiect pentru a avea sanse sa accesezi fonduri europene si care, probabil, se vor transforma in intermediari in momentul in care tot mai multi bani europeni vor deveni accesibili.

Pasul 1

La modul general, cei care doresc sa-si finanteze proiectele din bani europeni trebuie sa urmeze cativa pasi. Dupa ce se decid unde se incadreaza proiectul lor, solicitantii de fonduri europene trebuie sa intocmeasca un plan de afaceri, care va cuprinde o estimare realista a costurilor si a perioadelor necesare pentru realizarea etapelor proiectului.

De asemenea, inca din aceasta faza trebuie gasite sursele de cofinantare - banii care sa constituie contributia proprie la finantarea proiectului - iar dupa procedurile de achizitie publica pentru studiile de fezabilitate, daca este nevoie de ele, trebuie obtinute avizele si permisele necesare. Abia dupa parcurgerea acestor etape poate fi completata cererea de finantare.

Aprobarea cererii de finantare poate dura pana la trei luni, iar banii pentru proiect vor ajunge la beneficiar sub forma de decont. Aceasta inseamna ca, indiferent de procentul din proiect acoperit de banii europeni, toti beneficiarii au nevoie de o suma cu care sa inceapa derularea proiectului pana isi primesc banii inapoi.

Pana aici lucrurile par relativ simple. Dar de la vorbe la fapte este cale lunga si, de multe ori, dupa cum veti putea vedea in cele ce urmeaza, un simplu amanunt uitat sau ignorat poate duce la amanarea acordarii finantarii sau chiar la respingerea dosarului.

Povestea din spatele afacerii

Ca sa profiti cat mai mult de pe urma fondurilor europene, trebuie ca fiecare companie sa-si urmeze planul de afacere, iar autoritatile locale trebuie sa urmareasca planul de dezvoltare. Ca sa obtina finantarea europeana, proiectul trebuie prezentat sub forma unei "povesti", mai putin tehnic.

Cel care vrea sa demareze un proiect trebuie sa puna accentul pe modul in care compania ajuta oamenii, regiunea si localitatea unde se afla, dar si pe modul in care fondurile vor contribui la dezvoltarea respectivei companii, la crearea de noi locuri de munca, la dezvoltarea investitiilor. Altfel spus, fondurile structurale cauta povesti care fac mediul inconjurator socio-economic mai bun si mai eficient.

Consultantii mai atrag atentia ca fondurile europene se pot obtine doar cu rabdare. Cine forteaza si vrea sa obtina repede finantari europene risca sa esueze pe parcurs. Un proiect pregatit in fuga risca sa fie planificat gresit, iar cheltuielile pot fi prost structurate.

Programe operationale

Pentru 2008 , toate programele sunt operationale, insa cele mai inaintate sunt FEADR - fondul european pentru agricultura si dezvoltare rurala si FEP- fondul european pentru pescuit .

"De asemenea, partea de infrastructura din POR - programul operational regional este deja functionala. Exista si o serie de programe sectoriale pentru mediu, transporturi si competitivitate", ne-a declarat Felix Lucutar, project manager la Agriculture Capital and Engineering.

"Orice persoana care este interesata de o structurare financiara utilizand o componenta nerambursabila poate apela la o companie de consultanta pentru a obtine date cu privire la posibilitatile de finantare, activitatile eligibile si etapele de preimplementare si implementare efectiva", a mai declarat Lucutar.

Consultantul citat a mai precizat si ca liniile de buget se deschid de indata ce un proiect a ajuns la maturitatea necesara. Dupa traversarea etapelor de obtinere a finantarii si proiectare-inginerie, pe masura implementarii proiectului si a depunerii cererilor de plata, sumele se varsa catre entitatile finantate.

"In marea lor majoritate, programele au fost aprobate la Bruxelles, deci finantarea efectiva nu va constitui o problema", a mai spus consultantul Felix Lucutar.


Sursa: ziare.com

Trebuie sa citesti

Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte
Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte

O vacanță la munte nu reprezintă doar o binemeritată doză de aer curat, de pace și de liniște, dar și o ocazie de a te bucura cu gașca sau cu familia de peisaje spectaculoase, aventură și neprevăzut. Iar vacanțele de iarnă de la

Cum sa te organizezi de acasa pentru a invata eficient
Cum sa te organizezi de acasa pentru a invata eficient

In actualul context pandemic, ca student esti pus intr-o ipostaza total noua, atipica si, din pacate, altii nu au experimentat aceasta situatie pentru a te putea ghida. Cu siguranta ti-ai imaginat studentia altfel decat stand in casa sau in camera de camin, in fata unui laptop, ci avand multe

Tot ce trebuie sa stii despre cazarea cu mic dejun, demipensiune sau all inclusive
Tot ce trebuie sa stii despre cazarea cu mic dejun, demipensiune sau all inclusive

Călătoriile sunt, pentru orice student, o modalitate extraordinară de a-și îmbogăți experiențele, de a învăța ceva nou sau de a se relaxa după stresul acumulat cu învățatul și examenele. Însă, de multe ori,

Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive
Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive

Românii iubesc fotbalul și, mai ales, pariurile sportive. Nu există casă unde să nu se discute despre fotbal, să se contrazică sau să se uite la meciuri măcar o persoană. Fotbalul este un fel de sport național pe care românii îl

Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel
Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel

Daca esti student, ai ratat la cateva sutimi bursa de studiu, iar banii trimisi de parinti nu iti sunt suficienti, atunci e bine sa iei in serios perspectiva de a-ti suplimenta veniturile. Cu toate acestea, elimina din start posibilitatea de a te angaja pe timp de noapte pentru ca te vei epuiza