Gaseste: Master Doctorat
 
Program: Master
Tip program: Complementar
Acreditare: In curs de acreditare
 
Alternative pentru program: Zi
Subdisciplina: Sociologie
Durata: 24 luni
 
 

 • Programul se adreseaza absolventilor de studii universitare de lunga durata,  cu profil  socio-uman:  sociologie,   asistenta  sociala,  psihologie,   pedagogie, medicina,   drept,   comunicare  si   jurnalism,   economie,  istorie,   relatii internationale si integrare europeana etc.

   

  1. Oportunitatea si necesitatea programului masteral

  Atat inainte cat si dupa aderarea Romaniei la U.E., schimbarile socio-economice sectoriale sau macrosociale au generat si genereaza si in prezent procese complexe, nu lipsite de contradictii, de readaptare, restructurare sau reorganizare. Atat inainte, cat si in prezent, cum bine
  se cunoaste, un rol decisiv in schimbare si in generarea de efecte pozitive de catre aceasta il au cunostintele stiintifice despre societate si stradania permanenta pentru elaborarea de politici si tehnici sociale rationale, si deci eficiente, capabile sa confere activitatilor de coordonare sau conducere socio-economica capabilitati sporite pentru a stapani si asigura dezvoltarea societatii, cu atat mai mult in conditiile derularii proiectelor de dezvoltare durabila.

  Cu alte cuvinte, nivelul dezvoltarii unei societati se coreleaza cu gradul de profesionalizare al activitatilor lucrative si numarul indivizilor calificati care pot sa-si aduca contributia la realizarea bunastarii sociale. Acest program de studii universitare de master isi are astfel ratiunea in efortul general de dezvoltare a profesionalizarii serviciilor sociale sau de creare a unor noi oportunitati care sa mareasca spatiul de manifestare si eficienta politicilor sociale, de imbunatatire a cadrului legislativ si de adecvare a acestuia la exigentele U.E. si de formare a unor noi specialisti care sa raspunda solicitarilor actuale si in perspectiva din domeniul politicilor sociale, date fiind dimensiunea, complexitatea si acuitatea problemelor sociale cu care se confrunta astazi, dar si in viitorul imediat, societatea romaneasca.

  2. Scopul, obiectivele si relevanta programului masteral

  Efortul adancirii integrarii in U.E. solicita societatii romanesti o pozitionare cat mai favorabila si benefica in raport cu exigentele formulate de organismele comunitare si de propriile interese nationale. Disfunctionalitatile trecute si actuale fac dificila o astfel de pozitionare, iar
  integrarea in Uniunea Europeana a evidentiat si mai mult diferentele dintre parametrii evolutiei economico-sociale a statelor comunitare si cei inregistrati in Romania. Apare justificata, astfel, necesitatea schimbarii mentalitatii despre procesele si mecanismele de integrare, in corelare cu identificarea unor solutii viabile si durabile care sa armonizeze interesele nationale cu cele ale comunitatilor europene, sa apere si sa conserve valorile societatii romanesti, sa stabilizeze si sa eficientizeze dezvoltarea economico-sociala, sa amelioreze progresiv conditiile de viata ale populatiei, sa permita promovarea unor politici sociale coerente si inspirate din nevoile reale ale
  societatii, pe baza cunoasterii stiintifice.

  Programul masteral se inscrie intr-o orientare de acest tip, avand ca scop si totodata ca obiectiv esential pregatirea teoretica si aplicativa a masteranzilor, astfel incat acestia sa se constituie in experti (manageri) sociali, consilieri, analisti, coordonatori de programe sociale etc., care se implica si sprijina demersurile autoritatilor publice si organizatiilor neguvernamentale, ce reunesc sectoarele public, privat si voluntar sau isi desfasoara activitatea in alte structuri institutionale.

  Atributiile acestora se extind si trebuie sa devina eficace, inclusiv in zonele "neacoperite" de autoritati si care se revendica cu vigoare ca parti componente ale unor probleme sociale ce asteapta sa fie solutionate. Astfel, daca pana nu de mult, personalul calificat din sistemul social avea prioritar atributii in sfera securitatii (protectiei) sociale, cu cele doua componente esentiale – asigurarile si asistenta sociala - , in prezent, atat atributiile cat si obiectivele activitatii lor s-au amplificat considerabil, cuprinzand serviciile sociale publice si private, sanatatea, educatia, locuirea si locuinta, statusul social, probleme de mediu, securitatea personala etc.

  Oferta de servicii a unui specialist in politici sociale, este, astfel, cuprinzatoare si atractiva, atat pentru oportunitati locale, cat si pentru cele de interes national. Ea este generata de insusi spatiul social romanesc si marile lui probleme, care reclama, pe de o parte, politicile sociale adecvate contextului national, iar pe de alta, crearea unui cadru legislativ, institutional si operational corelativ cu politicile sociale promovate de Uniunea Europeana. Daca, in prezent obiectivul fundamental al politicilor sociale din Occident il constituie realizarea bunastarii si protectiei sociale, situatia sub raport social (si nu numai) din Romania il face practic imposibil de atins, dar nu trebuie refuzat in perspectiva. Identificarea resurselor si a mijloacelor adecvate si necesare depasirii actualei faze dificile in care se afla societatea romaneasca si trecerea la implementarea unor politici sociale adecvate si eficiente in planul apropierii de obiectivele politicilor sociale occidentale se constituie, de asemenea, intr-un rol important al managerilor sociali.