CELE MAI BUNE DOCTORATE DIN SUA

Publicat: 13 Aug 2007 00:00

Multi tineri viseaza la studii in State. Nu e de mirare ca si mai multi pleaca anual peste granite pentru ca acolo, spun ei, „se face carte cu adevarat”. Cei carora Statele Unite le-au facut cu ochiul au diferite asteptari: unii vor sa se desavarseasca profesional in universitati de prestigiu, cu profesori de seama si echipamente ultraperformante. Altii fug ca dracu'' de tamaie de titlul de "doctor" obtinut in Romania, patat de scandaluri si inconjurat de semne de intrebare, iar altii vor pur si simplu sa paraseasca Romania.

Si asta pentru ca „dincolo” lucrurile stau cu totul altfel. Studiile doctorale pot incepe fie dupa cei patru ani de facultate, care se finalizeaza cu titlul de Bachelor, fie dupa absolvirea programului de masterat. Unele departamente nu acorda doctoratul unui candidat fara Master, in timp ce altele o fac chiar dupa finalizarea celor patru ani de colegiu. Astfel, e loc pentru toata lumea.

Studiile doctorale presupun existenta a trei etape cronologice de munca academica. Prima parte sau cea introductiva, consta in cursuri, seminarii si laboratoare, finalizate cu examene al caror rezultat le permite sau nu candidatilor sa mearga mai departe. Un insucces va determina candidatul sa se retraga din program, acesta putand obtine totusi titlul de Master, daca nu il detine deja.

In al doilea stadiu, viitorul doctorand va trece printr-o serie de seminarii si intalniri care-i permit sa-si aleaga tema pentru dizertatie. Odata ce a fost prezentat proiectul de cercetare considerat interesant si cu potential, incepe cea de-a treia etapa - cercetarea individuala.

Aceasta parte finala a studiilor doctorale este si cea mai intinsa, pentru ca, in functie de complexitatea cercetarii, poate cuprinde o durata de la un an la sapte ani. Programul se finalizeaza cu prezentarea dizertatiei si atribuirea titlului de doctor.

Pe toata durata studiilor, doctorandul este condus de un membru al corpului profesoral, numit advisor, secundat uneori de un comitet de teza. Advisor-ul este un expert in domeniu, care trebuie sa puna studentul pe o pista fertila in descoperiri, sa supravegheze evolutia lui, sa-l indrume in cursuri, lecturi si, foarte important, sa sustina financiar studentul de-a lungul doctoratului. Contractele cu sponsorii sunt incheiate de fiecare profesor in parte. Asa se faca ca in acelasi departament sa fie profesori care poseda bugete de milioane, alaturi de profesori cu bugete minuscule. Fiecare gestioneaza pentru sine. Pentru un student, aceasta poate avea repercusiuni importante: ce fel de echipamente foloseste, ce laboratoare are la dispozitie, cat poate calatori la conferinte, in ce fel este platit - munceste ca asistent didactic (Teaching Assistant) pana in ultima zi sau este platit pentru cercetare.

Pentru un tanar american, inscrierea la doctorat este conditionata de trebuie un precedent de minimum saisprezece ani de studiu. Cu alte cuvinte, doisprezece ani de liceu si patru ani de studii undergraduate, finalizate cu titlul de Bachelor. Exista doua categorii de Bachelor - Bachelor of Science (licentiat in stiinte) si Bachelor of Arts (licentiat in arte). Acest titlu e secondat de cel de Master, Master of Science sau Master of Arts, care se obtine fie in urma unui program de sine statator, fie ca titlu intermediar in cadrul programului de doctorat.

Cel mai cunoscut si mai vehiculat titlu de doctor obtinut in Statele Unite este cel de Doctor of Philosophy (Ph.D.). Cu toate acestea, exista si alte titluri doctorale care se bucura de acelasi statut si care reprezinta variante ale Ph.D.-ului in anumite domenii.

In topul actual al programelor doctorale din SUA raman urmatoarele:

Inginerie

1. Massachusetts Institute of Technology

2. Stanford University

3. University of California - Berkeley

Educatie

1. Harvard University

2. University of California - Los Angeles

3. Stanford University

Economie

1. Massachusetts Institute of Technology

2. University of Chicago (locul I)

3. Harvard University; Princeton University;

Stanford University; University of California - Berkeley

(toate cu acelasi punctaj)

Istorie

1. Yale University

2. Princeton University si

University of California - Berkeley

Stiinte Politice

1. Harvard University

2. Stanford University

3. University of Michigan - Ann Arbor

Psihologie

1. Stanford University

2. University of California - Berkeley

3. University of Michigan - Ann Arbor (acelasi punctaj).

Sociologie

1. University of Wisconsin - Madison

2. University of California - Berkeley

3. University of Michigan - Ann Arbor

Biologie

1. Stanford University

2. Harvard University; Massachusetts Institute of Technology; University of California - Berkeley

Chimie

1. University of California - Berkeley

2. California Institute of Technology; Harvard University; Massachusetts Institute of Technology

Computer Science


1. Carnegie Mellon University; Massachusetts Institute of Technology; Stanford University; University of California - Berkeley (toate cu acelasi punctaj)

Matematica

1. Massachusetts Institute of Technology

2. Harvard University; Princeton University; Stanford University; University of California - Berkeley (toate cu acelasi punctaj)

Fizica

1. California Institute of Technology si Massachusetts Institute of Technology; Harvard University

3. Princeton University; Stanford University; University of California - Berkeley (toate pe locul III, cu acelasi punctaj)Trebuie sa citesti

Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive
Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive

Românii iubesc fotbalul și, mai ales, pariurile sportive. Nu există casă unde să nu se discute despre fotbal, să se contrazică sau să se uite la meciuri măcar o persoană. Fotbalul este un fel de sport național pe care românii îl

Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel
Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel

Daca esti student, ai ratat la cateva sutimi bursa de studiu, iar banii trimisi de parinti nu iti sunt suficienti, atunci e bine sa iei in serios perspectiva de a-ti suplimenta veniturile. Cu toate acestea, elimina din start posibilitatea de a te angaja pe timp de noapte pentru ca te vei epuiza

Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?
Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?

Stocarea în cloud câștigă popularitate în rândul persoanelor care sunt deschise tehnologiilor moderne. Utilizarea abilă a platformei Google Cloud reprezintă o tendință globală în industria IT. Din păcate, doar câțiva dintre

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Teste Online

zZz

ZXScasv

mai multe »