Cele mai fumoase locuri din lume, pe care ar trebui sa le vezi inainte de a disparea!

calendar_month 19 Ian 2015, 00:00
1. Alpii europeni
Alpii Europei sunt anual principalul “loc de joaca” pentru aproximativ 80 de milioane de turisti iubitori ai sporturilor de iarna. Insa se pare ca Alpii isi pierd incet, incet, zapada, astazi acestia mai avand doar jumatate din ghetarii alpini, in comparatie cu anul 1850. Inca din anii 1980, o cincime din gheata a disparut, iar cele mai pesimiste previziuni arata ca doua treimi din resorturile montane de schi vor disparea pana in 2100.
2. Muntele Kilimanjaro
Lipsa zapezii din Africa nu poate reprezenta un semn de intrebare pentru nimeni, insa lipsa zapezii de pe cel mai inalt varf de pe continent, aflat in masivul Kilimanjaro, ar putea reprezenta o lovitura simbolica pentru acest continent. Nu mai putin de 5 metri si ceva de gheata au disparut din varful lui Kilimanjaro de la trecerea in noul mileniu, ia zapezile mitice de pe acest munte ar putea fi date complet uitarii incepand cu 2030.
3. Seychelles
In general, nivelul marii la nivel global a crescut cu peste 20 de centimetri din 1870. Exista putine locuri in lume care simt aceasta crestere mai acut decat arhipelagul Seychelles din Oceanul Indian, format din 115 insule. Aceste insule tropicale de o frumusete coplesitoare au suferit in ultimii ani cea mai rapida disparitie a recifelor de corali si mai mult, autoritatile locale de aici au fost nevoite sa stirbeasca frumusetea plajelor exotice construind borduri din granit pentru a tempera apele tot mai agitate odata cu cresterea nivelului marii. Insa toate acestea nu reprezinta nimic, fata de scenariul sumbru prevazut de oamenii de stiinta ca viata acestei tari, a carei populatie traieste in proportie de 80% pe coasta sa nu mai fie una din realitatile lumii peste un secol.
4. Maldive
Cele 1 100 de insule din arhipelagul Maldive, vor avea, din pacate cam aceeasi soarta. Deja, aceasta tara traieste la aproximativ 1,5 metri altitudine fata de nivelul marii, cea mai mica altitudine fata de nivelul marii din lume. O crestere de aproape un metru a nivelului marii pana in anul 2100, asa cum a fost estimat, ar scufunda automat insula. In ciuda faptului ca presedintele tarii a cerut ajutor international pentru relocarea celor 350 000 de locuitori ai tarii, nu s-a inregistrat nicio stagnare in construirea de resorturi de lux pentru bogatasii lumii care vor sa vina sa se recreeze aici.
5. Venetia
Desi a fost construita pe un teren recuperat din mlastini acum 1200 de ani, Venetia a suferit mereu inundatii severe. In orice caz, situatia este acum atat de grava, incat, Fondul Mondial al Monumentelor a pus orasul pe lista destinatiilor aflate in pericol. Cresterea mareelor si fundatiile care se scufunda tot mai des fac ca pericolul in care se afla acest oras al Italiei sa fie tot mai imminent. In ultimul secol, orasul s-a scufundat cu mai bine de 22 de centimetri, in timp ce nivelul mareelor din Marea Adriatica a crescut cu mai mult de 7 centimetri. In ultimii ani, autoritatile Venetiei au restrictionat oprirea navelor de croaziera aici, care “descarcau” in jur de 2 milioane de turisti pe an. In ciuda tuturor eforturilor depuse de autoritati de a mentine orasul pe linie de plutire, Piata San Marco din Venetia ar putea fi peste 70 de ani sub apa.
Foto principala: maldivesembassy.jp
Foto: yies.com
Noutati




