COMPACTUL DISCUL LA 25 DE ANI
4/4147
calendar_month 17 Aug 2007, 00:00
Cu exact 25 de ani in urma a fost produs primul compact disc intr-o fabrica Philips din Germania, revolutionand lumea muzicala globala. Peste 200 de miliarde de discuri compact au fost vandute pretutindeni in lume de atunci, CD-ul ramanand principalul format audio, in ciuda dezvoltarii tranferurilor digitale.

Compact discul a fost proiectat de Philips in colaborare cu SONY, devenind cea mai intrebuintata modalitate de stocare a datelor pentru uz computerizat. Primul CD audio produs vreodata a fost „Vizitatorii”, al Abba.

Piet Kramer, membru al echipei de optica de la Philips afirma: „Cand Philips si-a unit fortele cu SONY pentru elaborarea discului, prima noastra tinta a fost sa castigam lumea prin aceasta metoda.” Cele doua companii nu si-au imaginat niciodata ca industria IT si cea muzicala vor opta deopotriva pentru sistemul revolutionar.

Jacques Heemskerk, unul dintre primii ingineri implicati in partea optica a CD playerelor, spune ca echipa a realizat impactul pe care produsul l-ar fi putut avea inca de la inceput. Cel mai peformant suport de atunci avea o durata de viata de numai 100 de ore.

Telul de atins insa a fost ca viata unui CD sa atinga intre 20 si 25 de ani.