Cunosti povestea lui Mos Nicolae?
3/35480
calendar_month 04 Dec 2014, 00:00
Ca toate povestile, si povestea lui Mos Nicolae incepe cu… a fost odata… doar ca aceasta este o poveste adevarata. Cel pe care il cunoastem astazi drept Mos Nicolae a fost unicul copil al unei familii instarite si foarte credincioase din Patara (Turcia).

Ramas de timpuriu orfan, Nicolae, cel care avea sa devina sfant, si-a impartit averea la saraci fara a pastra nimic pentru el. Ulterior, a vrut sa se retraga sa traiasca in pustnicie, insa Dumnezeu l-a trimis sa traiasca printre oameni. Si asa a facut… a trait printre ei si i-a facut sa creada si mai mult in Dumnezeu, devenind Arhiepiscop al Mirelor Lichiei.

In timpul lui Diocletian, prigonitorul crestinilor, a facut temnita continuand sa le vorbeasca si acolo oamenilor despre Dumnezeu. Eliberat in timpul domniei imparatului Constantin, Sfantul Nicolae a continuat sa faca minuni si sa ii ajute pe cei care aveau nevoie.

Printre povestile despre marinimia sfantului se numara si cea a unei familii sarace care avea trei fete. Nemaiavand bani sa le intretina, tatal lor a decis ca acestea vor trebui sa isi castige traiul devenind prostituate. Sfantul Nicolae le-a lasat trei pungi de bani la geam, astfel incat fetele sa nu aiba aceasta soarta. Barbatul care ar fi stat la panda noaptea sa vada cine le lasa pungile cu bani la geam, l-ar fi intalnit pe Sfantul Nicolae si i-ar fi spus ca va imprastia vestea faptei lui la toti oamenii. Insa Sfantul Nicolae l-a sfatuit sa taca pana la moartea lui si sa nu-I multumeasca lui pentru salvarea fiicelor sale ci lui Dumnezeu. De asemenea se spune ca Sfantul Nicolae ar fi salvat rugandu-se niste marinari de la naufragiu, acesta devenind ocrotitorul lor.

De asemenea, se spune ca Sfantul Nicolae ar fi contribuit la distrugerea catorva temple pagane, si ca nu intamplator il sarbatorim pe 6 decembrie, pentru ca, aceasta data coincide cu ziua in care era sarbatorita ziua Zeitei Diana, dorindu-se astfel ca sarbatoarea pagana sa fie umbrita de cea a crestinatatii. Prin modelul sau Sfantul Nicolae a devenit un exemplu al crestinatatii pentru ceea ce inseamna cu adevarat generozitatea si renuntarea la sine.

In lumea moderna, acest model s-a preluat sub o forma mai atractiva pentru copii, acestia primind daruri in ghetute daca au fost cuminti peste an. In alte parti ale lumii, ca in Germania de exemplu, copiii colinda pe la casele vecine de Mos Nicolae, primind in schimb daruri. Traditia cadourilor asezate in sosete, vine tot de la Mos Nicolae, ocrotitor al copiilor care obisnuia sa le faca daruri in secret copiilor, punandu-le banuti in sosete.

Mos Nicolae, inspiratia pentru Mos Craciunul modern

Mos Craciun este un personaj mai tanar, o inventie a lumii moderne, traditia ca acesta sa aduca daruri in noaptea de 24 spre 25 decembrie avandu-si originea in traditia incetatenita de mosul mai batran Nicolae.

Numele lui Mos Craciun isi are originea tot in cel al lui Mos Nicolae, in varianta olandeza si anume: Sinterklaas.
Imaginea lui Mos Craciun modern I se datoreaza in mare parte pastorului american Clement Clarke Moore care a scris un poem (publicat in 1823) despre Sfantul Nicolae in care il descria ca pe un personaj simpatic, dolofan si zambitor, care imparte cadouri din sania trasa de reni. Poemul a avut mare succes, fiind publicat ulterior in toata lumea. Caricaturistul american Thomas Nast a publicat cateva astfel de imagini ale lui Mos Craciun in publicatia Harper's Weekly incepand din 1863.



Desenele lui, s-au regasit mai tarziu in reclamele Coca Cola care promovau un Mos Craciun foarte asemanator cu ceea ce a realizat Nast la vremea lui, numai ca de aceasta data creatorul imaginii lui Mos Craciun era Haddon Sundblom.

Spre deosebire de Mos Nicolae, acceptat si sarbatorit de toate popoarele pasnic si fara resentimente, fictivul Mos Craciun a intampinat controverse din partea crestinilor la inceputurile lui, intrucat acestia considerau ca el nu face altceva decat sa le distraga atentia oamenilor de la adevarata sarbatoare a Nasterii lui Iisus sarbatorita pe 25 decembrie. Alte popoare il vad pe Mos Craciun ca pe un intrus in traditiile si obiceiurile lor seculare…

Foto: iamsterdam.com