De ce ne place sa ascultam muzica trista?

calendar_month 21 Ian 2015, 00:00
Potrivit autorilor studiului, realizat pe 772 de participanti din toata lumea, muzica trista nu te face neaparat sa te simti trist, ci dimpotriva, poate avea efectul contrar. “Pentru multi indivizi, ascultarea de muzica trista poate avea efecte emotionale benefice” spune autoarea studiului, psihologul Liila Taruffi, adaugand ca acest gen de muzica poate fi “o recompensa abstracta, care joaca un rol in starea noastra de bine, oferindu-ne consolare si o echilibrare a starilor si emotiilor noastre negative”.
Nostalgia este cea mai frecventa stare asociata cu ascultarea de muzica trista, si acest lucru nu este deloc intamplator, pentru ca, de multe ori ascultand o anumita melodie, ne este mai usor sa ne transportam mental intr-un anumit timp si loc din trecut.
Studiul a mai aratat ca ascultarea de muzica trista atunci cand te simti trist nu te face sa te simti si mai trist, ci, din contra, te ajuta sa iti echilibrezi emotiile.
Din punct de vedere medical, mai sustine studiul, muzica trista poate fi o terapie foarte buna pentru pacientii suferind de boli precum autismul, care au o capacitate redusa de a-si exprima emotiile. Prin asocierea emotiilor proprii cu emotiile exprimate de muzica trista pe care o asculta, acesti indivizi se pot simti intelesi si auziti. Aceasta legatura empatica dintre muzca si pacient, il poate ajuta pe acesta sa se elibereze de stres si sa progreseze in terapie.
O alta concluzie a studiului de fata este faptul ca media, prin produsele pe care le furnizeaza ii poate incuraja pe oameni sa reflecteze la sensurile vietii, la compasiunea umana si la importanta unor valori precum: bunatatea, dragostea si conexiunea dintre oameni. Un studiu similar realizat in Japonia in 2013, confirma aceste teorii, acesta concluzionand ca muzica trista ii ajuta pe oameni sa retraiasca o emotie placuta.
Foto: huffingtonpost.ca
Noutati




