De ce purtau barbatii ruj in Imperiul Roman si alte curiozitati despre ruj!

calendar_month 01 Apr 2015, 00:00
1. La inceputul anilor 1900 rujul a devenit un simbol al emanciparii femeilor, dupa ce Elizabeth Cady Stanton si Charlotte Perkins Gilman au protestat purtand ruj rosu aprins pe buze pentru a milita pentru dreptul femeilor la vot.
2. In Imperiul Roman, atat femeile cat si barbatii purtau ruj, acesta fiind un simbol al bunastarii. Numai cei apartinand claselor sociale superioare si-l permiteau pe vremea cand acesta era facut cu mercur, atat de periculos pentru sanatate.
3. Barbatii au continuat sa foloseasca ruj de buze timp de secole, chiar s George Washington rujandu-se. Sfarsitul acestei practici printre barbati a venit in timpul Revolutiei Franceze cand, purtarea rujului insemna ca smpatizai cu aristrocratia opresiva.
4. Multe formule de ruj contin ingrediente de origine animala, cum ar fi carmin obtinut din gandaci pentru culoare si esenta de perla obtinuta din solzii de peste, pentru stralucire.
5. Efectul rujului reflecta starea economiei. Studiile au aratat ca in vreme de recesiune, vanzarile de ruj cresc foarte mult, pentru ca femeile incearca sa isi schimbe dispozitia orientandu-se spre produse mai acceptabile.
6. Rujul care rezista mult timp pe buze a fost inventat in 1950 de catre biochimista Hazel Bishop care a realizat o formula pe baza de lanolina si colorant.
7. O femeie din America cheltuieste in medie de-a lungul vietii 15 000 de dolari pe make-up, dintre care 3 770 de dolari se duc numai pe ruj.
8. In Pennsylvania, in anii 1700, o casatorie putea fi anulata pe motiv de inselatorie daca se demonstra ca femeia a purtat ruj sau alte produse cosmetice in perioada in care barbatul ii facea curte.
9. 81% dintre femeile Americii poarta ruj, in comparatie cu 70% dintre frantuzoaice care prefera un look „au naturel”.
10. La doua zile dupa interviul pe care Monica Lewinsky l-a acordat Barbarei Waters, rujul purtat de aceasta, o nuanta de ruj cremos, a fost sold out in America.
Foto: imgkid.com
Noutati




