MICROBI ANCESTRALI, RESUSCITATI IN LABORATOR
3/3857
calendar_month 08 Aug 2007, 00:00
Microbii existenti in gheata din Antarctica de peste opt milioane de ani au fost readusi la viata prin tehnicile moderne de laborator. Oamenii de stiinta au topit cinci mostre de gheata din ghetarii acoperiti de debris, care au o vechime de la 100.000 la peste cateva milioane de ani.

Microbii si-au reluat activitatea in urma administrarii de caldura si nutritie, notabil fiind ca microorganismele mai tinere s-au dezvoltat mai greu decat cele mature. Descoperirile cresc posibilitatea ca insecte indelung pastrate de stratul glaciar sa se poata reintoarce la viata odata cu schimbarile de clima care cauzeaza topirea ghetarilor.

Expertii sustin ca procesul are loc perpetuu de miliarde de ani, si nu presupune pericole de imbolnavire pentru oameni.

Kay Bidle de la Universitatea din New Jersey, si colegii sai, au extras bacterii din gheata colectata de la o adancime de 3 pana la 5 metri sub suprafata glaciara din vaile Beacon si Mullins din Antarctica.

Echipa a selectat cinci mostre si a extras ADN si bacterii din acestea. Au fost gasite mai multe organisme in mostrele mai noi decat in cele vechi.

„Am incercat sa le crestem pana la varsta medie, iar cele tinere se dezvolta extrem de rapid”, sustine Dr.Bidle. „Sunt foarte usor recuperabile, astfel ca le-am putea creste in colonii”.

Culturile selectionate din organisme vechi de 100.000 de ani si-au dublat marimea de sapte ori saptamanal, in comparatie cu microbii din gheata veche de cateva milioane de ani, care s-au dezvoltat mult mai greu, de la 30 pana la 70 de zile.

Acest lucru nu poate arata decat ca bacteriile au suferit afectiuni ale ADN-ului de-a lungul mileniilor, asta si datorita radiatiilor excesive care au loc la Poli.