Misterul culorii albastre: de ce nu a vazut-o nimeni pana in epoca moderna?

calendar_month 02 Mar 2015, 00:00
In randurile ce urmeaza vom vorbi despre felul cum vedem lumea si despre modul in care o descriem atunci cand anumite notiuni lipsesc din cultura noastra.
Pana recent in istoria omenirii, culoarea albastra, cel putin asa cum o intelegem noi astazi, a lipsit din cultura noastra. Limbi vechi, precum greaca, chineza, ebraica sau japoneza nu au avut pana de curand un cuvant pentru albastru. Si in lipsa unui cuvant care sa denumeasca aceasta culoare, e foarte posibil ca oamenii sa nu o fi remarcat in natura.
Cum s-a descoperit lipsa culorii albaste din vechile civilizatii?
In Odiseea lui Homer, marea este descrisa ca fiind intunecata ca vinul, dar de ce nu albastra sau verde inchis? In 1858, un savant pe nume William Gladstone, care mai tarziu a devenit prim ministrul Marii Britanii a observat ca aceasta nu era singura descriere ciudata din opera lui Homer. In numeroasele pagini de descrieri din opera poetului, in care acesta ne infatiseaza armura, imbracaminte, arme, trasaturi faciale, animale, etc. referirile lui la culori sunt ciudate. Fierul si oile sunt violet, iar mierea este verde.
Numarand referirile la culori din opera lui Homer, Gladstone a identificat mentionate de 200 de ori culoarea neagra, de 100 ori culoarea alb, iar referirile la alte culori sunt rare. Rosu este mentionat de 15 ori, iar galben si verde de mai putin de 10 ori. Cercetand si alte texte vechi grecesti savantul nu a gasit nicio mentiune referitoare la albastru.
Un filolog pe nume Lazar Geiger a continuat munca lui Gladstone si constatat acelasi lucru si la alte culturi. Acesta a studiat saga islandeza, Coranul, povestile antice chinezesti si o versiune ebraica a Bibliei, toate lucrari pline de descrieri, si din toate lipseste o mentiune banala astazi si anume, ca cerul e albastru.
Studiind momentul in care au inceput sa apara culorile in diverse culturi, Lazar Geiger a aflat ca peste tot au existat mai intai notiunile de alb si negru, sau intuneric si lumina, dupa care prima culoare mentionata a fost rosul, culoarea vinului si a sangelui. Dupa rosu, istoric au aparut mentiunile la verde si galben. Iar ultima dintre culori care si-a facut aparitia in culturile popoarelor a fost albastru. Singura veche civilizatie care a avut un cuvant pentru albastru a fost cea egipteana, aceasta detinand si o metoda de a obtine un colorant albastru.
Daca te intrebi de ce a duratat atat de mult pana ca oamenii sa denumeasca albastrul, ei bine, acest lucru se intampla pentru ca albastrul lipseste din natura: nu exista animale albastre, plante albastre, ochii albastri sunt rari, iar cerul... chiar este el albastru?
Intr-un experiment in care un copil a fost crescut fara a i se preciza niciodata ca cerul este albastru, i s-a cerut la un moment dat acestuia sa spuna ce culoare are cerul. La inceput acesta nu a avut nici cea mai mica idee, apoi a spus ca cerul nu are culoare, apoi a spus ca e alb, si... intr-un tarziu a spus ca e albastru.
Asadar, inainte de a avea un cuvant pentru albastru, oamenii nu au vazut albastru?
Asadar, poti sa vezi ceva daca nu ai un cuvant pentru el? Intr-un experiment efectuat de cercetatorul Jules Davidoff intr-un trib din Namibia care nu are un cuvant pentru albastru si nicio distinctie clara intre verde si albastru, membrilor tribului le-a fost prezentat un cerc format din 11 patratele verzi si unul albastru. Membrii tribului nu au putut distinge care dintre patrate era diferit.
Asadar, Davidoff spune ca fara a avea un cuvant care sa desemneze o culoare, fara o cale de a o identifica diferit fata de altele, e mult mai greu pentru noi sa ne dam seama ce e unic la ea. Asadar, concluzia e ca, inainte ca albastrul sa devina un concept comun, poate ca oamenii o vedeau. Dar nu stiau ca o vad. Asadar, tehnic culorile nu au aparut treptat, dar abilitatea noastra de a le observa s-a dezvoltat treptat…
Foto: austin360.com
Noutati




