Moduri incredibile in care creierul tau te pacaleste chiar in acest moment!
3/35959
calendar_month 10 Feb 2015, 00:00
Creierul uman functioneaza dupe regulile lui, uneori de-a dreptul bizare. Distorsiunile cognitive sunt doar una dintre modalitatile prin care creierul nostru ne induce uneori ganduri irationale si negative care ne fac in final sa ne simtim anxiosi, panicati sau depresivi. Distorsiunile cognitive incetoseaza gandirea logica a unui individ si fac ca acesta sa perceapa lumea intr-un mod negativ. Stiind sa le recunosti pe viitor, te vei putea scuti de mult stres si de multa anxietate.

Iata cateva exemple in randurile de mai jos:
1. Asteptarea ca ceilalti sa se schimbe pentru noi.
Omul este o fiinta adaptabila, de aceea se poate acomoda cu usurinta cu noi situatii si noi indivizi. Insa, creierul noastru are tendinta ca in compania unor indivizi sa se astepte ca acestia sa isi schimbe comportamentul, adaptandu-se la personalitatea noastra, doar pentru ca astfel ar fi mai usor pentru noi. De fapt, lucrurile stau total invers, noi trebuie sa ne adaptam de fiecare data comportamentul la ceilalti, iar cand nu se intampla acest lucru apare conflictul.
2. Suprageneralizarea
Aceasta distorsiune cognitiva apare de exemplu atunci cand ne luam un smartphone nou si acesta se strica din prima zi. Tendinta noastra de suprageneralizare ne va determina ca in furia momentului sa decidem sa nu mai cumparam niciodata un smartphone de la aceeasi firma. Desi acesta este o cale mai scurta de a lua decizii rapid, asta nu inseamna ca aceste decizii sunt sustinute si de o explicatie logica.
3. Discalificarea pozitivului
Aceasta distorsiune apare in general la indivizii care sufera de o afectiune psihologica numita „descalificarea pozitivului”. Asadar, intr-un context in care toate aspectele par pozitive, acest tip de individ se va lasa descumpanit de niste detalii negative minore. Daca un astfel de individ tine un discurs de exemplu si toata lumea il lauda pentru calitatea lui, individul care sufera de „descalificarea pozitivului” se va gandi doar la faptul ca niste oameni din sala pareau plictisiti si dezinteresati de subiectul tratat de el.
4. Rezonanta emotionala
Apare atunci cand un individ crede ca tot ce simte trebuie sa fie adevarat automat, fara sa fie atent in rationamentul lui si la detaliile logice. Rezonanta emotionala se aplica atunci cand un individ are ganduri de genul: „ma simt nesigur, sigur am facut ceva gresit”, „el nu rade niciodata la glumele mele, deci sunt o persoana foarte plictisitoare”, „m-a ignorat, deci cred ca ma uraste din toata fiinta lui”.
5. Recompensa raiului
In aceasta distorsiune cognitiva, indivizii se asteapta sa fie recompensati pentru sacrificiile si eforturile pe care le fac, iar cand aceasta recompensa asteptata nu vine, oamenii sunt dezamagiti si deprimati. Acest mod de gandire deformat poate merge pana acolo, incat un om sa ajunga sa creada ca i-a ars casa din cauza ca nu a fost la biserica saptamana trecuta.

Foto: potentialmatters.co.uk