Povestea lui Dragobete si ce trebuie sa faci azi pentru a-ti merge bine in dragoste!
3/36063
calendar_month 23 Feb 2015, 00:00
E ciudat cum aceasta sarbatoare romaneasca cu origine dacica a ajuns sa fie readusa la viata pe plaiurile mioritice de o sarbatoare americana foarte populara... Dragobetele a redevenit si la noi foarte popular datorita „fratelui” sau american, Valentine’s Day pe care foarte multi romani au inceput sa il celebreze. In aceste conditii, aparatorii traditiilor romanesti s-au mobilizat si au incurajat sarbatorirea Dragobetelui in defavoarea americanului Valentine’s Day.

Dar cine este acest Dragobete?

Potrivit unor surse, Dragobete este „patronul dragostei si bunei dispozitii pe plaiurile romanesti”, fiind identificat cu Eros din mitologia greaca, sau Eros din mitologia romana. Se credea ca Dragobetele ocrotea si purta noroc indragostitilor si tinerilor in general, avand semnificatia unui adevarat Cupidon.

In ceea ce priveste familia lui, Dragobete ar fi fiul babei Dochia, „chipes si iubaret nevoie mare”. Potrivit cartii lui Simeon Florea Marian, „Sarbatorile la romani”, in credinta populara, ziua de 24 februarie ar fi acea zi din an in care „toate pasarile si animalele se imperecheaza”. Potrivit aceleeasi surse, de Dragobete „baietii si fetele au credinta nestramutata ca in aceasta zi trebuie ca si ei sa glumeasca, sa faca Dragobetele, dupa cum zic ei, ca sa fie indragostiti in tot timpul anului”. In trecut, de Dragobete se organizau petreceri, urmate de multe ori de nunti.

Alte surse il descriu pe Dragobete ca fiind o fiinta supranaturala, jumatate om, jumatate inger, pe care insa oamenii nu il pot vedea pentru ca s-au inrait foarte mult. Sarbatoarea Dragobetelui era strans legata in trecut si de apropierea primaverii si retrezirea naturii la viata, mai fiind numita simbolic si “Cap de primavara”, “cap de vara”, “logodnicul pasarilor”, etc.

Obiceiuri de Dragobete

In trecut, de Dragobete, baietii si fetele se adunau imbracati frumos in fata bisericii si porneau impreuna in padure sa adune plante de primavara care urmau a fi folosite la farmece de dragoste. Baietii faceau focuri si tinerii stateau de vorba in jurul lor pana prin jurul pranzului cand, fetele incepeau fuga spre sat. Baietii alergau dupa fata care le placea, intr-un obicei numit “zburatorit”. Cand prindeau fata, baietii o sarutau in vazul tuturor, acesta fiind un fel de gest simbolic ce anunta logodna din anul urmator a celor doi. De aici si vorba ramasa din trecut “Dragobetele saruta fetele”.

Potrivit traditii.ro, dupa amiaza petrecerile animau toate satele si se spunea ca cei care nu au petrecut sau nu au vazut o persoana de sex opus in aceasta zi nu-si vor mai gasi un iubit tot restul anului. Fetele obisnuiau sa atinga un baiat dintr-un sat vecin ca sa fie dragastoase tot anul, iar baietii petreceau prin satele vecine ca sa le mearga bine toata vara. De asemenea, fetele adunau in seara dinaintea sarbatorii ramasite de zapada, numita “zapada zanelor”, pentru a folosi apa rezultata ca remediu de frumusete (ca sa le faca mai frumoase si mai dragastoase) si la descantece de dragoste.

Superstitii de Dragobete

  • Se spune ca in aceasta zi barbatii nu trebuie sa supere femeile, pentru ca altfel nu le va merge bine tot anul.
  • Tinerii trebuie sa glumeasca si sa “faca Dragobetele” pentru a fi indragostiti tot anul.
  • De Dragobete nu e de bun augur sa speli si sa cosi, in schimb e de bun augur sa faci curatenie in toata casa pentru a atrage bogatia peste an.
  • Cine nu atinge macar o persoana de sex opus in aceasta zi, cred superstitiosii, va fi ocololit de dragoste si de noroc tot anul…




Foto: fanpop.com