Tehnici pentru a da lovitura la examene. Cum poti sa retii totul in cel mai scurt timp
3/37666
calendar_month 01 Feb 2016, 00:00
Creierul uman este fascinant si se adapteaza nevoilor noastre, insa pentru a retine totul inainte de examen trebuie sa cunoastem cea mai buna strategie prin care obtinem un maximum de rezultate intr-un minimum de timp.

Pentru a ne putea adapta schimbarilor rapide care survin constant in mediul in care traim, suntem nevoiti sa invatam mai rapid si mai eficient. Exista, insa, o serie de tehnici cate ne pot ajuta sa facem fata cu brio in timpul sesiunii si pe care le putem aplica in orice situatie in care timpul ne este potrivnic.

Iata cum putem fi foarte eficienti atunci cand trebuie sa retinem multe informatii intr-un timp foarte scurt:

1) Creaza-ti un mediu confortabil si relaxant

Studiile au demonstrat ca avem o capacitate mult mai mare de a retine informatii atunci cand invatam in liniste sau cu o melodie foarte calma pe fundal, dar si cand temperatura din interiorul camerei este de cel putin 18 grade Celsius. Mediul in care ne aflam influenteaza capacitatea noastra de memorare, asa ca n-ar strica sa investesti, la un moment dat, in camera in care locuiesti sau in apartamentul tau. Cateva tutorialuri de tipul „Cum sa...”, putina determinare si cateva materiale de constructii te pot pregati temeinic pentru viitoarele sesiuni.


2) Pregateste-ti corpul


a) Dormi suficient. O serie de studii medicale au aratat ca, in timpul somnului, creierul este invadat de un fluid care il curata de toxine. Cu cat dormi mai putin, cu atat toxinele impiedica materia cenusie sa functioneze corespunzator. Decat sa inveti 24 de ore incontinuu fara sa dormi, este mai eficient sa inveti 14 ore si dormi 10, fara sa mai vorbim despre confortul psihic sporit.

b) Mananca suficient. Atunci cand iti soliciti creierul la maximum, acesta are nevoie de substante nutritive. Nu-ti mai pacali parintii ca ai mancat bine de dimineata, evita asa-numitele „junk foods” si alimenteaza-te corespunzator.

c) Bea multa apa. Organismul tau, inclusiv creierul, functioneaza la capacitate optima atunci cand este hidratat.

d) Practica un sport. Anumite studii au demonstrat ca, daca faci sport regulat, capacitatea ta generala de invatare este mai buna decat in situatia in care ai duce o viata sedentara. In plus, daca te plimbi prin camera in timp ce inveti, creierul tau este mai oxigenat, iar memoria este semnificativ imbunatatita.

e) Invata-ti creierul sa invete. Invata intai la materiile care iti plac, cat mai mult timp fara oprire. In acest fel iti vei antrena mintea sa retina o cantitate mai mare de informatii intr-un timp scurt. Apoi aplica aceeasi strategie si in cazul materiilor care nu iti plac. Vei vedea diferentele!

3) Profita de timpul petrecut la cursuri

a) Indiferent daca participi la toate cursurile sau esti foarte selectiv, profita de timpul pe care il petreci in bancile facultatii, mai ales atunci cand inveti lucruri pentru prima data.

b) Ia notite. Notitele te ajuta sa-ti mentii concentrarea si sa-ti organizezi in minte noile informatii.

c) Implica-te in activitatile de la orele de curs. Interactiunea cu ceilalti studenti, dar si cu profesorii te vor ajuta sa intelegi mai bine informatiile si modul in care poti sa le aplici in mod concret.

Foto: Creative Commons