TOPUL CELOR MAI IMPORTANTE PIRAMIDE DIN AFARA EGIPTULUI
4/4456
calendar_month 24 Aug 2007, 00:00
Cand zicem piramide, ne gandim la Egipt. Totusi, astfel de monumente, nu au fost descoperite numai acolo.

In mai multe locuri de pe glob, exista alte cateva piramide mai putin cunoscute, insa la fel de pline de mister. Iata un top al celor mai importante dintre acestea, intocmit de site-ul travel.discovery.com.


Cel mai important este complexul de la Teotihuacan, Mexic. A fost construit din 1,2 milioane de metri cubi de caramida arsa si din piatra. Cu mii de ani in urma, orasul antic Teotihuacan era o metropola prospera, cu o populatie de peste o suta de mii de locuitori. Localnicii au ridicat 15 piramide de-a lungul strazii principale, care se numea Aleea mortilor.

Cele mai cunoscute sunt Piramida Lunii si Piramida Soarelui. Cea mai complexa cladire dintre toate este Piramida Sarpelui cu pene, numita astfel dupa zeul orasului.

Pe locul secund, Valea piramidelor, din Peru. Arheologii au dezgropat resturile a 26 de piramide. Valea piramidelor dezvaluie existenta unei civilizatii care a prosperat acum mai bine de 1.500 de ani. Intr-una din piramide se afla mormantul lui Sipan, unul dintre cele mai interesante si importante morminte descoperite vreodata. Oamenii de stiinta sustin ca mormantul apartine unui lider, care a fost ingropat impreuna cu comorile sale, dar si cu cativa supusi.Pe locul 3, Piramidele Maya, din Palenque, Mexic.
Peste ruinele orasului Palenque, se ridica o contructie numita Templul Inscriptiilor. Aceasta piramida a servit o data drept templu si a ramas una dintre cele mai vizitate locuri din teritoriile civilizatiei maya. In 1952, arheologii au descoperit o camera ascunsa si o scara in interiorul Templului Inscriptiilor. Mai apoi au descoperit sarcofagul regelui Kinich Janab Pakal al II-lea. In afara de ramasitele regelui, cercetatorii au mai descoperit o masca funerara din jad si alte bijuterii valoroase.

In sud-estul Bagdadului, se afla piramida Ziggurat din Ur. Inainte sa vina la putere Nammu, in anul 2.100 i.Ch., orasul sumerian Ur era permanent atacat de mesopotamieni. Imparatul a pus pe picioare orasul si a dat porunca sa fie construita o piramida, ridicata pe sapte nivele, numita Ziggurat.

Pe locul 5, Piramidele lui Guimar, localizate in Insulele Canare, Spania. Construite din roca vulcanica, piramidele de pe insula Tenerife au o origine controversata. Multi oameni de stiinta cred ca piramidele sunt doar simple terase acoperite cu pietre in mod natural si nu o minune antica. Altii cred ca au fost facute de oameni si sunt asemanatoare, ca si tehnica, cu cele din Mexic, Peru si Mesopotamia. Exista speculatii ca ar fi fost cladite de pre-europenii care navigau pe vremuri in Oceanul Atlantic.

Pe locul 6, piramidele chinezesti din Qin Chuan. Guvernul chinez refuza sa le permita turistilor straini sa vada marea piramida din provincia Shanxi.Un cercetator german sustine ca, in regiune, sunt mai bine de o suta de piramide, construite initial din argila, care s-a transformat cu timpul in piatra dura.

Pe locul 7, Piramida lui Hellenikon, din Grecia, este un monument al unei culturi vechi. Desi arheologii nu pot spune cu certitudine, multi cred ca a fost initial folosita drept fortareata, ridicata sa controleze accesul in zona.Hotnews.ro