Traditii ale logodnei

calendar_month 12 Iun 2015, 00:00
Traditiile din jurul logodnelor si casatoriilor au o istorie ce a inceput acum multe secole. Traditiie de astazi reprezinta un mix intre cele vechi si culturile diferite de astazi.
Traditiile populare s-au pastrat pana in zilele noastre, fiind respectate in majoritatea tarilor lumii.
Propunerea – procesul de logodna si de casatorie incepe propriu-zis cu propunerea. Iata cele mai populare traditii:
- Barbatul cere permisiunea: in mod traditional, barbatul vorbeste cu parintii viitoarei mirese si le cere permisiunea de a se casatori cu aceasta.
- Barbatul nu cere permisiunea: traditia cererii permisiunii parintilor s-a relaxat de-a lungul anilor, practica fiind foarte acceptata mai ales ca casatoriile au loc acum la varste mult mai inaintate, cand tinerii au servicii stabile, afacerile lor si nu mai sunt dependenti de parinti din niciun punct de vedere, asadar, propunerea se face direct persoanei iubite.
- Femeia propune barbatului: o alta practica iubita zilelor noastre este cea in care femeile isi iau inima in dinti si isi cer iubitii de soti.
- Barbatul propune in genunchi: metoda propunerii in sine este flexibila si traditia in care barbatul sta intr-un genunchi in timp ce ii propunei iubitei sa ii fie sotie este din ce in ce mai putin comuna, mai ales din cauza cererilor inovative si neobisnuite care au din ce in ce mai mult succes.
Alegerea unui inel de logodna
Una dintre cele mai binecunoscute traditii este cea a purtarii unui inel de logodna. In timp ce popularitatea inelelor cu diamante este relativ recenta, inelele au fost oferite de-a lungul istoriei pentru a demonstra angajamentul pe care si-l asuma cei doi tineri. In ziua de astazi sunt mai multe metode de a face rost de un inel de logodna si de a-l oferi, insa majortatea oamenilor prefera metoda clasica: cea in care barbatul alege singur inelul de logodna, ca o surpriza. Sunt si cazuri in care ambii parteneri ai cuplului aleg inelul de logodna, mai ales ca acum exista o varietate mult mai mare de modele, culori, materiale s.a.m.d. Cand alegem un inel de logodna trebuie sa ne gandim si la inelul pe care il vom cumpara la ceremonia de casatorie si cum vor arata acestea doua combinate.
Alte traditii populare referitoare la inelele de logodna, ce au fost culese de la mai multe culturi sunt :
- Inelele de logodna si de casatorie sunt purtate pe degetul inelar al mainii stangi deoarece in trecut se credea ca vena care trecea prin acel deget ducea direct la inima.
- Inelele cu perle se zice ca aduc ghinion din cauza formei perlelor care erau asemuite cu lacrimile.
- Printesa Mary, fiica lui Henry al VIII-lea a primit un inel de logodna la varsta de doar doi ani, fiind logodna cea mai timpuriu inregistrata.
Organizarea unei petreceri
Aceasta traditie se refera la celebrarea logodnei impreuna cu familia si prietenii si este inca populara si acum. Petrecerea reprezinta un mod prin care proaspetii logodnici sa imparta vestea si sa celebreze evenimentul cu cei dragi lor. In mod normal petrecerea se da de catre parintii fetei insa in zilele noastre pare mai populara varianta de petrecere tinuta de prieteni. Unele cupluri nu dau foarta multa atentie petrecerilor, altele fac din ele petrecerea anului, alegerea stilului depinzand foarte mult de personalitatea cuplului dar si de bugetul acestuia.
Anuntarea logodnei printr-un anunt
O alta traditie importanta este cea a anuntarii logodnei printr-un anunt. Acesta poate fi facut intr-un ziar sau printr-o scrisoare trimisa membrilor familiei si prietenilor. Astazi exista o mai mare flexibilitate dar si mai multe optiuni valabile. Cuplurile isi anunta logodna acum via email sau online, prin poze sau filmulete concepute special pentru acest anunt. Alte petreceri populare sunt petrecerile burlacilor sau burlacitelor, ce au loc cu putin timp inainte de casatorie unde viitori miri petrec separat pentru a se bucura de putinul timp ce le-a mai ramas din viata de burlaci.
Desi traditiile cu privire la logodna au evoluat mult de-a lungul tmpului, cuplurile proaspat logodite au ocazia de a-si crea propriile lor traditii, combinandu-le pe cele vechi dar si inventand unele noi.
Noutati




