SCHITUL DOBRUSA

Publicat: 08 Nov 2007 00:00

Hram: Intrarea in Biserica

Adresa: satul Dobrusa, comuna Zlatarei, judetul Valcea

Staret: Ioanichie Manzala

Telefon: +40. 723. 822963

Schitul este situat in comuna Zlatarei, satul Dobrusa, judetul Valcea, la 15 km de orasul Dragasani (prin comuna Stefanesti) si la 7 km de Dragasani (prin satul Capul Dealului).

Biserica, cu hramul "Intrarea in Biserica", una din cele mai vechi fundatii din Oltenia, cu ctitori necunoscuti, fost schit de calugari (ea se poate plasa - ca vechime - alaturi de Cozia Veche si Vodita lui Nicodim, fiind atestata documentar din anii 1500-1520, cand se face pomenire despre daniile lui jupan Radu, jupan Badea, paharnic si jupanita Vladoaia, catre aceasta manastire.

Reparata la 1610 "cu cei 1.000 de galbeni" ai lui Radu Buzescu, proveniti de la jupanita Stanca, prima lui sotie (ca mostenitoare a acestei fundatii odata cu toate daniile ei). Este renovata apoi in vremea celei de a doua inchinari care i s-a facut catre Episcopia Ramnicului, la 2 mai 1675, de catre episcopii Stefan (1673-1693) si Ilarion (1693-1705).

Intre anii 1771-1774, este zugravita de o obste de zugravi in timpul celor doi episcopi de Ramnic - Partenie (1764-1771) si Chesarie (1773-1780), de catre ieromonahul Daniil si preotul zugrav din Sutesti, ajutat si de fratii lui, Nicolae iereul, ierodiaconul Rafaiel, ierodiaconul Dumitrasco si de Petru (ucenic si calfa). A fost acoperita in anul 1888 de catre sateni, prin staruinta preotului N. Constantinescu.

Inchisa din cauza ruinarii, in anii 1907-1908, i s-a facut acoperisul in anul 1926 de catre sateni, prin staruinta preotului folclorist Teodor Balasel. A fost reparata si pardosita cu mozaic in anul 1937 cand a fost redeschisa si redata cultului.

Caracteristica in arhitectonica acestei constructii ramane incaperea interioara dintre naos si pronaos (tip unic in Tara Romaneasca, frecventa insa, in Moldova secolului al XVI-lea), destinata ca gropnita, dar fara o intrebuintare in acest sens, asa cum o dovedesc sondajele recent facute.

O grija deosebita i-a purtat acestui asezamant de la Dobrusa, Episcopia Ramnicului si Argesului, care a reparat-o in parte, intre anii 1956-1958 iar in anul 1962, in intregime, redandu-i bisericii infatilsarea initiala, inlaturandu-se adaugirile si tencuiala exterioara, ramanand in exterior cu caramida aparenta, consolidind-o prin subzidire, prin centuri de beton armat, acoperind-o cu sita, pardosind-o cu caramida dublu presata. Este monument istoric.

Langa schit s-a ridicat o casa noua, iar in jur s-a plantat vie din soiuri alese, folosita pentru extragerea vinului liturgic. Biserica a fost restaurata in anul 1998 cu cheltuiala enoriasilor si a staretului.

Trebuie sa citesti

Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive
Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive

Românii iubesc fotbalul și, mai ales, pariurile sportive. Nu există casă unde să nu se discute despre fotbal, să se contrazică sau să se uite la meciuri măcar o persoană. Fotbalul este un fel de sport național pe care românii îl

Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel
Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel

Daca esti student, ai ratat la cateva sutimi bursa de studiu, iar banii trimisi de parinti nu iti sunt suficienti, atunci e bine sa iei in serios perspectiva de a-ti suplimenta veniturile. Cu toate acestea, elimina din start posibilitatea de a te angaja pe timp de noapte pentru ca te vei epuiza

Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?
Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?

Stocarea în cloud câștigă popularitate în rândul persoanelor care sunt deschise tehnologiilor moderne. Utilizarea abilă a platformei Google Cloud reprezintă o tendință globală în industria IT. Din păcate, doar câțiva dintre

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Teste Online

Cauti motiv de scandal?

Conflictele verbale sau fizice ofera un plus de adrenalina, unii chiar devin dependent. Tu cauti motiv de scandal? Afla din testul nostru!

mai multe »