studentie.ro  » universitar » copiute » Drept civil-persoanele

Drept civil-persoanele

Publicat: 23 Iun 2010 | Vizualizari: 1689

1. Definire. Numai oamenilor le este recunoscuta calitatea de subiect de drept, calitatea de persoane. Deci, persoanele sau fiintele umane sunt subiecte de drept. Subiectul de drept este persoana care participa individual sau colectiv la raporturile juridice civile; ea este titulara de drepturi si obligatii civile.
Clasificarea persoanelor fizice: a) minorii in varsta de pana la 14 ani; b)minorii intre 14 si 18 ani; c) majorii care au implinita varsta de 18 ani. Exista si alte clasificari ale persoanei fizice in functie de cetatenie, domiciliu.
Personalitatea juridica este inerenta fiintei umane; ea este aptitudinea de a deveni subiect de drept; nu se confunda cu capacitatea civila.

2. Drepturile personalitatii. Sub aceasta denumire sunt calificate acele drepturi inerente calitatii de persoana umana care apartin oricarui om. Aceste drepturi sunt inzestrate cu o actiune in justitie. in aceasta categorie vom include dreptul la propria imagine, dreptul la onoare, dreptul la demnitate, dreptul la respectul vietii private, dreptul la propria voce. Aceasta enumerare nu este definitiva.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2021-08-01 00:00:00 - 2021-08-11 00:00:00