studentie.ro  » universitar » copiute » Plansee

Plansee

Publicat: 15 Mar 2010 | Vizualizari: 961

Planseele sunt elemente de constructii plane, orizontale (inclinate la amfiteatre, rampe de acces), ce compartimenteaza cladirea pe verticala si fac parte din structura de rezistenja impreuna cu elementele portante verticale (stalpi, pereti).

Planseele indeplinesc rolul de diafragma orizontala (contravantuire), prin preluarea fortelor orizontale si transmiterea acestora la elementele verticale din structura de rezistenta. In anumite cazuri, planseele intra in componenta anvelopei (suprafata cladirii ce desparte medii cu gradient termic), prin planseul peste subsol si planseul terasa.


Alcatuirea generala a planseului
Planseul este alcatuit din trei parti principale: pardoseala, structura de rezistenta si tavanul.

Pardoseala este alcatuita dintr-un strat de uzura, strat suport, un strat izolator termic si/sau fonic.
Stratul de uzura poate fi alcatuit, functie de destinatia incaperii, din parchet, mozaic sau placi ceramice.
Stratul suport poate fi executat, functie de stratul de uzura, din dusumea oarba sau/si sapa de mortar.

Stratul de izolare termica se prevede la planseele din anvelopa, cele peste subsol, peste ultimul etaj-terasa. Grosimea stratului de termoizolatie (vata minerala, b.c.a., polistiren expandat) se determina din conditia de transfer
minim a fluxului de caldura si a unei economii de combustibil pentru incalzire in exploatare.

Stratul de izolare acustica este necesar pentru atenuarea zgomotului de impact, prin realizarea unei dale flotante (o placa rigida pozata pe un strat elastic) si a zgomotului aerian prin prevederea unei mase minime a placii de beton armat (grosime 14 cm).

Tavanul reprezinta partea inferioara a planseului si poate fi: simplu, acustic, antifoc, luminos, ventilat sau estetic.
Tavanul realizat dintr-un strat de tencuiala si/sau zugraveala (numai zugraveala la placi prefabricate din beton) este simplu, usor si ieftin.

Tavanul cu functie de izolare acustica este alcatuit din placi perforate din ipsos armat pe care reazema un strat fonoabsorbant, de exemplu din vata minerala. Placile perforate se prind de structura de rezistenfa a planseului prin elemente de agajare.

Tavanul antifoc este conceput din placi incombustibile (de exemplu din ipsos armat), iar spatiul spre partea de rezistenfa a planseului se va compartimenta cu elemente greu inflamabile.
Tavanul ce realizeaza lumina difuza este alcatuit dintr-un gratar din bare care are rolul de a masca corpurile de iluminat.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2021-09-18 00:00:00 - 2021-10-09 00:00:00