Management Teoria transmisiunii informatiilor Biologie Didactica Mecanica Literatura comparata Arheologie industriala Politologie Ergoterapie Istoria secolului XX Logopedie CIA Fiscalitate Chimie Informatica AutoCAD Fizica Logistica Marketing Oracle EXPERT ACHIZITII PUBLICE Marketing Psihologie Educationala transporturi Gestiune hoteliera Arhitectura peisagera Comert IS Economia si Gestiunea Intreprinderii I I T M Diverse Transmisiuni Analogice si Digitale. Structuri de date si algoritmi C++ Sociologia Comunicarii in Masa Prelucrarea semnalelor si imaginilor Finante Analiza matematica Algoritmi si programare Metodologie si Statistica Introducere in istoria dreptului Analiza economico financiara Constructii Metodologie Psihologie Cibernetica Electronica industriala Drept constitutiv Comunicare Teoria Sistemelor Frigotehnie Baze de Date Drept comercial Contabilitate Administratie Publica Depanare PC Sociologie Franceza Automatica Drept penal Credit si banci Relatii internationale Ginecologie Drept european Drept Filosofie Istoria literaturii romane Dreptul familiei Educatie fizica si sport Radiologie Pedagogie Sociala Statistica Turism Pedagogie Moneda Credit Istorie Dispozitive si Circuite Electronice Asistenta Sociala Retele de calculatoare SPICE Word Merceologie Drept civil Materiale in electronica Engleza Spectroscopie si LASERI Psihiatrie Visual Basic Consiliere scolara Electronica Mass media Terapia ocupationala si ergoterapia Kinetoterapie Semiotica Medicina Economie Istoria dreptului Managementul resurselor umane Bazele Managementului Industrial Sociologia familiei Limba Romana Circuite digitale integrate Criminalistica Geografie Hidrologie Drept constitutional Contabilitate bancara Astrologie Istoria relatiilor internationale MANAGER DE PROIECT Drept Penal Special Drept economic Programare orientata pe obiecte Relatii Internationale si Studii Europene Teologie Drept administrativ Economie politica Asistenta medicala Internet Fotografia digitala Inginerie mecanica Drept roman Muzica Arhitectura Circuite Integrate Astronomie Bazele Sistemelor de Achizitie a Datelor Protectia Mediului PHP si SQL Prelucrarea si Analiza Imaginilor Matematica SPSS Genetica Psihopedagogie Speciala Agricultura Java

Analiza politicilor publice

Publicat: 27 Iun 2011 00:00

In prima parte a cursului va fi abordata problematica elaborarii si implementarii politicilor publice (cu un termen mai tehnic: procesul de infaptuire a politicilor publice). Vor fi avute in vedere principalele mecanisme ce intervin in acest proces. Asa cum va putea observa cu usurinta un cititor atent, in fiecare context in parte ne vom raporta la trei aspecte (Kingdon: 1995): la caracteristicile problemelor care intra pe agenda; la mecanismele care tin de procesul efectiv de infaptuire a politicilor publice; la cadrul sau contextul politic in care sunt formulate si sunt implementate politicile publice.


Accentul pe cele trei dimensiuni ale politicilor publice are si un alt obiectiv. De foarte multe ori, cei care incep sa studieze politicile publice sunt – mai mult sau mai putin constient, mai mult sau mai putin explicit – influentati de o imagine rationalista asupra actiunii sociale. Ei tind sa isi intemeieze sustinerile pe ideea ca actiunile actorilor politici, modalitatile in care se iau deciziile se pot caracteriza in mare apeland la modelul actorului individual rational.

Altfel zis, ei admit ca in procesul de infaptuire a politicilor e important sa detectam actorii implicati si sa ii caracterizam ca rationali: ei poseda informatie credibila asupra situatiei in care se afla; au capacitatea si resursele de analiza a tuturor alternativelor relevante; reusesc sa isi formeze preferinte consistente asupra tuturor alternativelor relevante; si aleg alternativa cea mai buna – alternativa care le permite sa atinga cel mai bine obiectivele pe care le au.

Intr-o masura deloc neglijabila, lucrarea de fata va putea fi citita ca un efort de a pune sub semnul intrebarii aceasta supozitie. Miezul ei este analiza critica a ideii ca procesul de formulare si de implementare a politicilor publice poate fi caracterizat ca unul rational. Dimpotriva: pentru a intelege modul in care se formuleaza politicile publice, in care se iau decizii importante, care ne afecteaza viata fiecaruia dintre noi, e nevoie sa renuntam la imagini simplificatoare asupra a ce inseamna ca procesul politic este unul rational.

De aceea, discutiile asupra ideii de rationalitate limitata, asupra modelului incrementalist sau asupra celui al cosului de gunoi de luare a deciziilor au nu numai rolul de a accentua asupra trasaturilor unei etape sau ale unui stadiu al procesului de infaptuire a politicilor publice. Ele spun ceva mai mult: cum intreg acest proces este incarcat de constrangeri sociale, politice, economice, care fac ca el sa nu poata fi usor pus in chingile stramte ale unui sau altui model rational.


Procesul de infaptuire a politicilor publice este asadar incarcat de constrangeri sociale, politice, economice, care fac ca el sa nu poata fi usor pus in chingile stramte ale unui sau altui model rational. Altfel spus, el este unul mai degraba politic decat rational. Alaturi de caracteristicile problemelor insele, de contextul activitatilor determinate de analiza, cadrele, constrangerile politice sunt definitorii. Ceea ce inseamna ca pentru a putea spune cum se elaboreaza si cum se implementeaza politicile publice atentia principala trebuie sa o indreptam spre interactiunile dintre actorii relevanti implicati.

O politica publica este intr-o masura ridicata negociere, compromis intre interese diverse – fie ca acestea sunt ale unor actori din sfere guvernamentale sau neguvernamentale. Aceste afirmatii nu trebuie sa fie insa interpretate intr-un sens pe care ele nu il au. Anume, nu rezulta din cele sustinute aici ca impulsul catre politicile publice, dar si motivatia principala a faptului ca ele reprezinta miezul activitatilor guvernamentale, se afla in tensiunea dintre piata libera si sectorul public. E adevarat, ideea de politica publica, dar si necesitatea promovarii politicilor publice au fost legate de neimplinirile pietei, pe de o parte, si de rolul sectorului public in viata societatii, pe de alta parte. O forma mai simpla de a pune aceasta opozitie a fost cea a evidentierii rolului bunurilor publice (comune, vamuite sau pur publice) in raport cu cele private.


Numai ca aceasta imprejurare nu exprima decat o conditie necesara, nu insa si suficienta, a cresterii rolului institutiilor guvernamentale in procesul de infaptuire a politicilor. Argumentul expus mai devreme in favoarea caracterului politic al procesului de infaptuire a politicilor poate fi reformulat cu usurinta astfel incat sa spuna, pur si simplu, ca nu doar institutiile sau agentiile guvernamentale sunt actorii relevanti in formularea si aplicarea politicilor publice.

Aceasta consecinta e poate cea mai evidenta daca ne gandim la cele doua modele de implementare a politicilor: cel de sus in jos si cel de jos in sus, care vor fi discutate pe plarg in capitolul sase al cursului. Neadecvarea primului dintre aceste modele inseamna ca pentru a intelege cum se implementeaza o politica centrarea pe ceea ce fac agentiile guvernamentale nu este suficienta: trebuie sa vedem care sunt caracteristicile retelelor de actori implicati pentru a ne putea formula o imagine mai adecvata a modului in care politica este implementata.


Alaturi de acest argument general, altele mai specifice pot fi formulate. Pesemne ca unul dintre cele mai tari e cel formulat de E. Ostrom (1990): alaturi de stat si de piata, exista si alte mecanisme, experimentate in felurite chipuri de comunitatile umane, de gestionare a problemelor comune (autoorganizarea acestor comunitati pentru a gestiona bunurile comune, de pilda).

Ca sa folosim o distinctie din logica clasica, silogistica, statul si piata nu sunt contradictorii, ci numai contrare; e drept, ele se contrazic, dar ele nu sunt singurele mecanisme prin care se poate raspunde problemelor comune ale unei comunitati.

Trebuie sa citesti

Cum este cariera de traducator - iata cum se desfasoara lucrurile la INOVA
Cum este cariera de traducator - iata cum se desfasoara lucrurile la INOVA

Odata cu evolutia globalizarii si a schimburilor comerciale intre tari, a relocalizarii companiilor, a dezvoltarii multinationalelor, Romania a devenit o piata de desfacere a produselor europene si noneuropene, o zona atractiva pentru investitorii straini care au gasit aici forta de munca mai

Sfaturi pentru a juca la SuperEnalotto
Sfaturi pentru a juca la SuperEnalotto

Cu siguranță știți câte numere SuperEnalotto trebuie să alegeți pentru a câștiga. Știți, de asemenea, unde și când au loc extragerile SuperEnalotto și care sunt șansele de a câștiga la această loterie. Cu

Top 15 deserturi populare in intreaga lume
Top 15 deserturi populare in intreaga lume

Deserturile difera de la o tara la alta: unele sunt usoare si fructate, iar altele vin cu cele mai neasteptate combinatii de gustrui. Ti-am pregatit aici o lista cu cele mai populare deserturi din intreaga lume: Franta: Crème Brûlée Crème brûlée este un desert

Ce trebuie sa stii pentru un hairstyling perfect: tipuri de par si metode de ingrijire
Ce trebuie sa stii pentru un hairstyling perfect: tipuri de par si metode de ingrijire

Pentru multe femei, parul reprezinta cel mai bun atu. Drept si fin, voluminos si cret, usor de aranjat sau dificil de controlat, parul fiecarei femei este frumos in felul sau. Modul in care iti aranjezi parul tine de preferinte, dar probabil ca deja ai aflat ca exista anumite limitari cand vine

5 sfaturi pentru a te prezenta exemplar la un interviu de angajare
5 sfaturi pentru a te prezenta exemplar la un interviu de angajare

Poate cel mai greu au resimtit perioada de pandemie studentii, odata cu mutarea cursurilor online. Astfel, o mare parte dintre cei 400.000 de studenti, atat cat exista in Romania potrivit Institutului National de Statistica, au plecat acasa, au parasit centrele universitare si s-au adaptat din mers

Teste Online

TEST DE EVALUARE PENTRU ISTORIA ROMANILOR

TEST DE EVALUARE PENTRU ISTORIA ROMANILOR

mai multe »
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.