Management Teoria transmisiunii informatiilor Biologie Didactica Mecanica Literatura comparata Arheologie industriala Politologie Ergoterapie Istoria secolului XX Logopedie CIA Fiscalitate Chimie Informatica AutoCAD Fizica Logistica Marketing Oracle EXPERT ACHIZITII PUBLICE Marketing Psihologie Educationala transporturi Gestiune hoteliera Arhitectura peisagera Comert IS Economia si Gestiunea Intreprinderii I I T M Diverse Transmisiuni Analogice si Digitale. Structuri de date si algoritmi C++ Sociologia Comunicarii in Masa Prelucrarea semnalelor si imaginilor Finante Analiza matematica Algoritmi si programare Metodologie si Statistica Introducere in istoria dreptului Analiza economico financiara Constructii Metodologie Psihologie Cibernetica Electronica industriala Drept constitutiv Comunicare Teoria Sistemelor Frigotehnie Baze de Date Drept comercial Contabilitate Administratie Publica Depanare PC Sociologie Franceza Automatica Drept penal Credit si banci Relatii internationale Ginecologie Drept european Drept Filosofie Istoria literaturii romane Dreptul familiei Educatie fizica si sport Radiologie Pedagogie Sociala Statistica Turism Pedagogie Moneda Credit Istorie Dispozitive si Circuite Electronice Asistenta Sociala Retele de calculatoare SPICE Word Merceologie Drept civil Materiale in electronica Engleza Spectroscopie si LASERI Psihiatrie Visual Basic Consiliere scolara Electronica Mass media Terapia ocupationala si ergoterapia Kinetoterapie Semiotica Medicina Economie Istoria dreptului Managementul resurselor umane Bazele Managementului Industrial Sociologia familiei Limba Romana Circuite digitale integrate Criminalistica Geografie Hidrologie Drept constitutional Contabilitate bancara Astrologie Istoria relatiilor internationale MANAGER DE PROIECT Drept Penal Special Drept economic Programare orientata pe obiecte Relatii Internationale si Studii Europene Teologie Drept administrativ Economie politica Asistenta medicala Internet Fotografia digitala Inginerie mecanica Drept roman Muzica Arhitectura Circuite Integrate Astronomie Bazele Sistemelor de Achizitie a Datelor Protectia Mediului PHP si SQL Prelucrarea si Analiza Imaginilor Matematica SPSS Genetica Psihopedagogie Speciala Agricultura Java

Elemente introductive. Sisteme ecologice

Publicat: 11 Iun 2011 00:00

1.1. Sistemele
Gasirea unor solutii la problemele de mediu implica intelegerea factorilor care modifica sau regleaza sistemele naturale si sociale. Astfel, inainte de a examina sistemele, ar trebui sa studiem unele proprietati generale ale acestora.


Sistemele pot fi fizice, precum cele formate in ciclurile biologice si chimice care permit fluxul nutrientilor, sau pot fi abstracte, precum un program pe computer sau un model matematic. Unele sisteme sunt inchise fiind izolate de influenta mediului exterior, iar altele sunt deschise putand realiza schimburi de materie, energie sau informatie cu mediul exterior. De exemplu, mlastina artificiala din studiul de caz este un sistem deschis.

Energia solara incalzeste mlastina, care elimina energia radianta (caldura). Apa intra sub forma de ploaie sau zapada si iese prin evaporare sau scurgere, siroire. Substantele nutritive provin din deversarea apelor reziduale fiind depozitate la baza in sedimente si sunt purtate mai departe de organismele care le consuma. Un submarin care calatoreste sub calota glaciara poate fi considerat un sistem inchis.

Unele dintre cele mai importante caracteristici ale unui sistem sunt interconexiunile care se realizeaza intre componentele sistemului si mecanismele de reglare care controleaza caracteristicile sistemului. Unele dintre aceste mecanisme de control pot fi externe fata de acest sistem. Nivelul apei intr-un helesteu este determinat in principal de temperatura si de ploi.

Helesteul in sine are o mica influenta asupra volumului sau. Cele mai interesante mecanisme de reglare insa sunt cele interne. Numarul de pesti dintr-un helesteu este reglat in principal de sursa de hrana, pradare, mortalitate si rata de reproducere.

Uneori produsul final al unui sistem poate servi ca element de intrare al aceluiasi sistem, fiind un proces circular (ciclic) cunoscut ca feedback. Un feedback pozitiv presupune utilizarea produsului final al unui proces pentru a continua acel proces.

Un feedback negativ presupune schimbarea directiei in care evolueaza sistemul. De exemplu, un termostat regleaza temperatura unei camere prin feedback negativ. Cand temperatura camerei devine prea mare termostatul inchide caldura, iar cand temperatura camerei devine prea mica termostatul porneste caldura. Atunci cand procesele reglatoare sunt in echilibru unul cu celalalt se spune ca sistemul este in echilibru dinamic sau in stare de homeostazie (tendinta unui sistem de a mentine constante sau stabile conditiile interne).

In general organismele superioare (mamiferele) prezinta stare de homeostazie. Contrabalansarea efectelor hormonilor, proceselor fiziologice si a actiunilor constiente (rationale) mentin majoritatea functiilor organismului in limite rezonabile.

Mecanismele de feedback din natura pot exacerba sau modera interactiunile atat la scala mare, cat si la scala mica. In mlastina din studiul de caz unele interactiuni actioneaza ca feedback pozitiv, in timp ce altele sunt reglate negativ. Reziduurile metabolice precum ureea si dioxidul de carbon produse de pesti si alte ierbivore actioneaza ca feedback pozitiv prin stimularea cresterii plantelor.

Excesul de biomasa produs plante actioneaza ca feedback negativ prin blocarea luminii solare si reducerea cresterii altor plante. Daca prea multe ierbivore reduc biomasa vegetala sub un nivel critic, atunci nu va fi suficienta hrana pentru pesti actionand din nou ca un feedback negativ. Toate aceste mecanisme de regula mentin in general un echilibru intre organismele helesteului si mediul lor.

Trebuie sa citesti

Tipuri de traduceri pentru care este necesara colaborarea cu o agentie
Tipuri de traduceri pentru care este necesara colaborarea cu o agentie

In mod normal, un traducator bun este un specialist in unul sau mai multe tipuri de traducere, atat in traduceri tehnice, cat si in traduceri stiintifice, web, juridice, sau chiar in traduceri financiare. De fapt, in cadrul unei agentii exista specialisti in traduceri pentru fiecare din aceste

Tipuri de traduceri pentru care este necesara colaborarea cu o agentie
Tipuri de traduceri pentru care este necesara colaborarea cu o agentie

In mod normal, un traducator bun este un specialist in unul sau mai multe tipuri de traducere, atat in traduceri tehnice, cat si in traduceri stiintifice, web, juridice, sau chiar in traduceri financiare. De fapt, in cadrul unei agentii exista specialisti in traduceri pentru fiecare din aceste

Strategii prin care poti sa socializezi mai mult
Strategii prin care poti sa socializezi mai mult

E greu sa fii student in orice context, caci e o perioada pe cat de frumoasa, pe atat de plina de nesigurante, de multe ori lipsuri, timiditate si nerabdarea de a pune in practica ceea ce inveti teoretic, fara a putea, de cele mai multe ori, sa te angajezi intr-un loc de munca care sa te

Finette - pentru un somn odihnitor
Finette - pentru un somn odihnitor

Unul dintre cele mai importante aspecte care duc la o viata activa, este calitatea somnului. Acest moment este destul de neglijat, mai ales in perioada tineretii. Orele de somn sunt din ce in ce mai scurte din cauza petrecerilor si a volumului mare de proiecte de realizat. Anii de adolescenta vin

Stailer - programari la salon in orice zi
Stailer - programari la salon in orice zi

Vizitele la saloanele de înfrumusețare sunt destul de rare pentru unele persoane din cauza timpului și totuși, atunci când se decid să meargă nu pot găsi un loc liber. Tot acest proces de a te programa la salon necesită mult prea mult timp și

Teste Online

Test lb. engleza, nivel avansat

Un test de lb. engleza pentru nivel avansat

mai multe »

Calculator Sarcina