Management Teoria transmisiunii informatiilor Biologie Didactica Mecanica Literatura comparata Arheologie industriala Politologie Ergoterapie Istoria secolului XX Logopedie CIA Fiscalitate Chimie Informatica AutoCAD Fizica Logistica Marketing Oracle EXPERT ACHIZITII PUBLICE Marketing Psihologie Educationala transporturi Gestiune hoteliera Arhitectura peisagera Comert IS Economia si Gestiunea Intreprinderii I I T M Diverse Transmisiuni Analogice si Digitale. Structuri de date si algoritmi C++ Sociologia Comunicarii in Masa Prelucrarea semnalelor si imaginilor Finante Analiza matematica Algoritmi si programare Metodologie si Statistica Introducere in istoria dreptului Analiza economico financiara Constructii Metodologie Psihologie Cibernetica Electronica industriala Drept constitutiv Comunicare Teoria Sistemelor Frigotehnie Baze de Date Drept comercial Contabilitate Administratie Publica Depanare PC Sociologie Franceza Automatica Drept penal Credit si banci Relatii internationale Ginecologie Drept european Drept Filosofie Istoria literaturii romane Dreptul familiei Educatie fizica si sport Radiologie Pedagogie Sociala Statistica Turism Pedagogie Moneda Credit Istorie Dispozitive si Circuite Electronice Asistenta Sociala Retele de calculatoare SPICE Word Merceologie Drept civil Materiale in electronica Engleza Spectroscopie si LASERI Psihiatrie Visual Basic Consiliere scolara Electronica Mass media Terapia ocupationala si ergoterapia Kinetoterapie Semiotica Medicina Economie Istoria dreptului Managementul resurselor umane Bazele Managementului Industrial Sociologia familiei Limba Romana Circuite digitale integrate Criminalistica Geografie Hidrologie Drept constitutional Contabilitate bancara Astrologie Istoria relatiilor internationale MANAGER DE PROIECT Drept Penal Special Drept economic Programare orientata pe obiecte Relatii Internationale si Studii Europene Teologie Drept administrativ Economie politica Asistenta medicala Internet Fotografia digitala Inginerie mecanica Drept roman Muzica Arhitectura Circuite Integrate Astronomie Bazele Sistemelor de Achizitie a Datelor Protectia Mediului PHP si SQL Prelucrarea si Analiza Imaginilor Matematica SPSS Genetica Psihopedagogie Speciala Agricultura Java

Productia secundara a ecosistemelor acvatice

Publicat: 02 Feb 2010 00:00

Rentabilitatea unui bazin acvatic este definita prin doi termeni, cel de productie biologica si cel de productivitate. Productia unui bazin acvatic era definita de Thienemann (1931) ca fiind cantitatea de materie organica, de pe o suprafata data si intr-un anumit interval de timp, furnizata de o comunitate biologica anumita.

Zernov (1949) considera productia acvatica analoaga cu recolta, asadar este cantitatea de substanta organica sintetizata de organismele existente intr-un anumit volum de apa, intr-o anumita perioada de timp, pe calea acumularii, exceptand organismele care mor natural si cele care migreaza din bazin sau sunt consumate de alte organisme acvatice sau aeriene. In acceptiunea lui Dussart (1966), notiunile de productie si productivitate se confunda: productia unui bazin acvatic este cantitatea de materie vie produsa in conditii ce domina realmente ecosistemul sau cu alte cuvinte productivitatea unei zone geometrice arbitrar delimitata.

Datorita complexitatii sale, notiunea de productie biologica a unui bazin acvatic este greu de definit sub toate aspectele sale. Trebuie facuta totusi distinctie intre productie si randament sau recolta iar la definirea notiunii trebuie tinut cont de factorul energetic. Productia este cantitatea de materie vie si excrete produsa in unitatea de timp in cadrul ecosistemului, prin utilizarea unei anumite cantitati de energie potentiala exterioara sau interioara ecosistemului dat. Cum acumularea de materie vie se produce prin acumularea de energie, productia este suma organoproductiei si a energoproductiei la care se adauga excretele si energia care se elibereaza in procesele ce duc la excretia acestor produsi (Pora si Oros, 1974).

In cadrul notiunii de productie, definita prin aprecierea schimburilor energetice se disting doi termeni, productia bruta si productia neta. Productia bruta este cantitatea de energie asimilata de ecosistem intr-un timp dat iar productia neta este diferenta dintre productia bruta si pierderile energetice produse prin metabolism sau respiratie in aceeasi unitate de timp.

Notiunea de productie primara a fost introdusa in hidrobiologie de A. C. Windberg si L. Larovitiana (1939) si a fost definita ca productia de materie organica a organismelor autotrofe pe seama energiei solare sau chimice si a sarurilor minerale din mediu. Asadar, productia primara poate fi considerata sinonima cu productia autotrofa. Substantele organice sintetizate de producatorii primari sunt preluate si metabolizate partial sau total de producatorii secundari. Producatorii secundari, in sens larg, reprezinta toate organismele heterotrofe iar in sens restrans populatiile de animale.

Productia secundara este productia data de consumatori (erbivore, carnivore, paraziti), de detritivori si de descompunatori si reprezinta energia acumulata in biomasa acestor organisme. Productia secundara nu depinde direct de o sursa de energie exterioara ecosistemului. Energia acumulata de producatorii primari in biomasa se transmite prin lanturile trofice, asigurand baza energetica pentru sinteza proteinelor animale.

CUPRINS


1.Conceptul de productie si productivitate a bazinelor acvatice
4
2.Productia secundara
5
1.1.Factorii care influenteaza productia secundara
5
1.2.Productia secundara a zoocenozelor planctonice
6
1.2.1.Importanta zooplanctonului in ecosistemele acvatice
7
1.2.2.Caracteristici morfologice si fiziologice ale zooplancterilor
7
1.2.3.Adaptari ale organismelor zooplanctonice
13
1.2.4.Repartitia zooplanctonului in ecosistemele acvatice
13
1.2.5.Migratiile zooplanctonului
16
1.2.6.Actiunea unor factori ecologici asupra zooplanctonului
17
1.2.7.Formarea zoocenozelor planctonice in ecosistemele acvatice antropogene
1.2.8.
1.2.9.Productia si productivitatea zoocenozelor planctonice
21
1.2.10.Metode de determinare si evaluare a zooplanctonului
23
1.3.Productia macronevertebratelor acvatice bentonice
31
1.3.1.Importanta si rolul zoobentosului in ecosistemele acvatice
31
1.3.2.Categorii ecologice de macronevertebrate bentonice
31
1.3.3.Adaptari ale macronevertebratelor bentonice
33
2.3.3.1. Adaptari ale organismelor litofile
33
2.3.3.2. Adaptari ale organismelor psamofile
36
2.3.3.3. Adaptari ale organismelor pelofile
36
2.3.3.4. Adaptari ale organismelor argilofile
36
2.3.3.5. Adaptari ale organismelor fitofile
37
1.3.4.Macronevertebratele bentonice – baza trofica pentru pesti
37
1.3.5.Metodologia de determinare si evaluare a zoobentosului
39
2.3.5.1. Colectarea probelor
40
2.3.5.2. Aparate si metode de colectat bentos
41
2.3.5.3. Conservarea probelor
45
2.3.5.4. Prelucrarea probelor si evaluarea rezultatelor
46
3. Potentialul productiv si productia piscicola
48
3.1. Conceptul de productie piscicola
49
3.2. Modalitati de investigare a faunei piscicole
50
3.2.1. Metode de colectare a ihtiofaunei
51
3.2.1.1. Colectarea probelor de pesti prin electronarcoza
52
3.2.1.2. Pescuitul cu unelte filtratoare
57
3.2.2. Esantionarea si determinarea speciilor
60
3.2.2.1. Determinarea parametrilor biometrici
60
3.2.2.2. Calcularea unor indici si coeficienti biometrici
63
3.2.2.3. Calcularea unor coeficienti de crestere si supravietuire
63
3.2.2.4. Identificarea si clasificarea pestilor
64
3.2.2.5. Marcarea pestilor
1.3.6.
3.2.3. Structura dimensionala, pe varste si sexe
67
3.2.3.1. Determinarea varstei
67
3.2.2.1.1. Determinarea varstei dupa solzi
69
3.2.2.1.2. Determinarea varstei dupa otolite
71
3.2.2.1.3. Determinarea varstei dupa alte structuri osoase
71
3.2.3.2. Determinarea ritmului de crestere si a supravietuirii
72
3.2.3.2.1. Aprecierea gradului de valorificare a hranei
72
3.2.3.2.2. Aprecierea starii de intretinere a pestilor
73
3.2.3.3. Determinarea cresterii
74
3.2.3.4. Determinarea raportului dintre sexe
78
3.2.3.5. Determinarea ratei mortalitatii
81
3.2.4. Determinarea stocului piscicol
82
3.2.4.1. Determinarea stocului prin metoda captura-marcare
82
3.2.4. 2. Determinarea stocului prin metoda populatiilor virtuale
83
3.3. Productia si productivitatea piscicola
84
3.3.1. Metode directe de determinare a productivitatii
84
3.3.2. Metode indirecte de determinare a productivitatii
88
3.4. Aprecierea starii ihtiocenozelor prin determinarea IBI
91
3.5. Zonele piscicole din apele curgatoare din Romania
94
3.6. Managementul populatiilor piscicole
103
3.7. Gestionarea resurselor acvatice
107
Bibliografie selectiva
109

Trebuie sa citesti

Pictorul Fericit - primele elemente pentru a dezvolta un hobby
Pictorul Fericit - primele elemente pentru a dezvolta un hobby

Hobby-urile sunt cele care ne mentin activi de cele mai multe ori. Punctele de interes si motivatiile stau de cele mai multe ori in lucruri marunte. Uneori se merita sa muncesti cand stii ca la finalul orelor de munca ai parte de momentul tau preferat din zi, cand te ocupi de pasiunea ta. Printre

Ce trebuie sa stii inainte sa iti pui aparat dentar? Iata cate tipuri exista!
Ce trebuie sa stii inainte sa iti pui aparat dentar? Iata cate tipuri exista!

Tratamentul ortodontic implica utilizarea unui aparat dentar special conceput pentru a aplica presiune asupra dintilor si a-i aduce in pozitia corespunzatoare, a corecta muscatura si a imbunatati sanatatea bucala. Acest dispozitiv se poarta pe o perioada de unul sau doi ani, in functie de

Reduceri semnificative la numeroase modele de saltea yoga!
Reduceri semnificative la numeroase modele de saltea yoga!

Indiferent daca esti incepator sau avansat in aceasta practica straveche, cu accesoriile potrivite, sedintele de asane se pot schimba considerabil, devenind mai eficiente! Si, pentru ca acum poti gasi reduceri atractive la numeroase modele de saltea yoga si alegerea poate fi coplesitoare, iata

Apartamente in regim hotelier - cazarea ideala pentru studenti
Apartamente in regim hotelier - cazarea ideala pentru studenti

Înscrierea la facultate se apropie cu pași repezi iar elevii au început deja să își aleagă universitatea unde doresc să își continue studiile. București se află printre preferințele acestora datorită prestigiului pe care îl

Metodele eficiente care te tin in siguranta cand pleci la drum lung
Metodele eficiente care te tin in siguranta cand pleci la drum lung

Fie ca trebuie sa te deplasezi in vacanta, in afara orasului sau sa iti vizitezi rudele si sa pleci la drum lung, trebuie sa te pregatesti din toate punctele de vedere, ca sa ajungi cu bine la destinatie. Deci, ai nevoie de cateva masuri de precautie, in timp ce tii cont de anumite aspecte

Teste Online

Naruto

Cat de bine te-ai descurca ca ninja in Naruto.

mai multe »