studentie.ro  » universitar » cursuri » Bazele contabilitatii intreprinderilor

Bazele contabilitatii intreprinderilor

Publicat: 31 Ian 2012 | Vizualizari: 2272

CAPITOLUL 1
INTRODUCERE IN STIINTA CONTABILITATII1.1. Scurt istoric al contabilitatiiSuccesul in afaceri, prosperitatea si progresul nu pot fi detasate de interventia directa a contabilitatii, asa dupa cum spune si John Maynard Keynes: „putine lucruri in afara de ideile economistilor guverneaza lumea”.Eminentul profesor Emil Horomnea, din centrul academic Iasi, spunea „putem iubi sau detesta contabilitatea si pe cei care o profeseaza, dar niciodata nu vom avea dreptul de a nega utilitatea ei practica, simbioza acesteia cu praxisul economic”.


Contabilitatea ca stiinta a aparut cu multe secole in urma, mare poet Goethe fiind de parere ca este „una din cele mai sublime creatii ale spiritului omenesc, pe care fiecare bun gospodar ar trebui s-o foloseasca in gospodaria sa”.


Putem spune ca primele forme se suprapun cu aparitia primelor colectivitati umane, in care schimburile si tranzactiile au luat o asemenea amploare incât nu mai puteau fi memorate – astfel a aparut necesitatea ca acestea sa fie insemnate pe peretii grotelor, pe piei de animale, pe copaci, pe tablite de lut, etc. Aceasta tehnica a evoluat de la contabilitatea memoriala la contabilitatea in partida simpla si apoi la contabilitatea in partida dubla.


Contabilitatea in partida simpla reflecta incasarile si platile generate de tranzactiile dintre agentii economici. Contabilitatea in partida dubla urmareste doua aspecte cu privire la bunurile patrimoniale: al existentei lor reale si al provenientei acestora.


Desi au existat mai multi cercetatori, este considerat parinte al contabilitatii calugarul italian Luca Paciolo, care a publicat in anul 1494 la Venetia, lucrarea intitulata: Summa di arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita. in capitolul 9 din sectiunea X, intitulat Tractatus de computis et scripturis sunt prezentate principiile fundamentale ale contabilitatii in partida dubla. Paciolo a incercat pentru prima data sa dea o definitie contabilitatii: ” tot ceea ce dupa parerea negustorului ii apartíne pe lume, precum si toate afacerile mari si marunte in ordinea in care au avut loc”.


Acest tratat de contabilitate a stat la baza lucrarilor de contabilitate formulate de cercetatorii europeni. Profesiunea contabila liberala a aparut mult mai târziu, in secolul al XVIII-lea, o data cu crearea primului corp al contabililor in Marea Britanie (Institutul Scotian al Contabililor Autorizati, in 1854).

Tehnica partidei duble nu a cunoscut o schimbare semnificativa de-a lungul timpului; in schimb, s-a schimbat perspectiva asupra obiectului, scopului si continutului raportarilor contabile. Pornind de la simpla evidenta a averii negustorului si a afacerilor lui, prin implicatiile sale sociale, s-a ajuns la transformarea contabilitatii intr-un sistem informational care influenteaza distributia resurselor la nivelul intregi economii.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: 11 AM MEDIA NET SRL
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2021-07-28 00:00:00 - 2021-07-30 00:00:00