Management Teoria transmisiunii informatiilor Biologie Didactica Mecanica Literatura comparata Arheologie industriala Politologie Ergoterapie Istoria secolului XX Logopedie CIA Fiscalitate Chimie Informatica AutoCAD Fizica Logistica Marketing Oracle EXPERT ACHIZITII PUBLICE Marketing Psihologie Educationala transporturi Gestiune hoteliera Arhitectura peisagera Comert IS Economia si Gestiunea Intreprinderii I I T M Diverse Transmisiuni Analogice si Digitale. Structuri de date si algoritmi C++ Sociologia Comunicarii in Masa Prelucrarea semnalelor si imaginilor Finante Analiza matematica Algoritmi si programare Metodologie si Statistica Introducere in istoria dreptului Analiza economico financiara Constructii Metodologie Psihologie Cibernetica Electronica industriala Drept constitutiv Comunicare Teoria Sistemelor Frigotehnie Baze de Date Drept comercial Contabilitate Administratie Publica Depanare PC Sociologie Franceza Automatica Drept penal Credit si banci Relatii internationale Ginecologie Drept european Drept Filosofie Istoria literaturii romane Dreptul familiei Educatie fizica si sport Radiologie Pedagogie Sociala Statistica Turism Pedagogie Moneda Credit Istorie Dispozitive si Circuite Electronice Asistenta Sociala Retele de calculatoare SPICE Word Merceologie Drept civil Materiale in electronica Engleza Spectroscopie si LASERI Psihiatrie Visual Basic Consiliere scolara Electronica Mass media Terapia ocupationala si ergoterapia Kinetoterapie Semiotica Medicina Economie Istoria dreptului Managementul resurselor umane Bazele Managementului Industrial Sociologia familiei Limba Romana Circuite digitale integrate Criminalistica Geografie Hidrologie Drept constitutional Contabilitate bancara Astrologie Istoria relatiilor internationale MANAGER DE PROIECT Drept Penal Special Drept economic Programare orientata pe obiecte Relatii Internationale si Studii Europene Teologie Drept administrativ Economie politica Asistenta medicala Internet Fotografia digitala Inginerie mecanica Drept roman Muzica Arhitectura Circuite Integrate Astronomie Bazele Sistemelor de Achizitie a Datelor Protectia Mediului PHP si SQL Prelucrarea si Analiza Imaginilor Matematica SPSS Genetica Psihopedagogie Speciala Agricultura Java

Contencios administrativ

Publicat: 13 Feb 2011 00:00

Contencios administrativ


Scopul cursului
Cursul Contencios administrativ are in vedere insusirea procedurii de solutionare a litigiilor dintre administratia publica si cei administrati pe calea activitatii jurisdictionale.
Cursul este structurat in 10 unitati de invatare (capitole) si este inclus in planul de invatamant al Facultatii de Drept, domeniul Stiinte juridice, ca disciplina formativa de specialitate, categoria optionala pentru anul III, semestrul I.


Obiective
Disciplina Contencios Administrativ urmareste realizarea urmatoarelor obiective:
1. Realizarea cunoasterii principiilor, regulilor si conceptelor fundamentale care stau la baza solutionarii conflictelor dintre administratie si cei administrati.
2. Analizarea termenilor supusi comparatiei in conexiunile lor reale, in contextul social, politic, cultural din care au rezultat. De aici apare necesitatea ca in procesul de comparare sa se plece de la cunoasterea principiilor de drept si a regularitatii care comanda sistemele de drept comparate.
3. Caracteristicile dreptului comparat, conceptul de sistem administrativ, conceptul de administratie publica, notiunea si caracteristicile functiei publice si a serviciilor publice, modelele de reglementare a functiei publice si a statutului juridic al functionarilor publici in statele europene.
4. Principiile, regulile si procedurile actiunii in comtencios administrativ, atat in faza procedurii preala bile cat si in fata instantei de judecata

Evaluarea activitatii
Evaluarea cunostintelor, acumulate pe baza materialului prezentat in curs si a bibliografiei consultate, se va realiza in cadrul unui examen. In afara examenului, pe parcursul semestrului, fiecare student va elabora, pe baza bibliografiei recomandate, un referat care va fi prezentat tutorelui anterior sesiunii de examene. Nota finala va fi calculata tinand cont urmatoarele ponderi:
a)Nota obtinuta in cadrul activitatilor tutoriale (asistate) va reprezenta 10%;
b)Nota obtinuta la examen va reprezenta 90%CAPITOLUL I
NOTIUNEA SI FUNDAMENTELE CONSTITUTIONALE ALE CONTENCIOSULUI ADMINISTATIV

1)Contenciosul administrativ; aspecte etimologice si abordari conceptuale
Etimologic, termenul de contencios provine din latinescul „contentiosus”, care inseamna certaret, adjectiv al substantivului „contentio”, care, la randul lui are semnificatia „ conflict”, „disputa”, „confruntare”, si a fost preluat si introdus in sistemul institutional juridic prin filiera franceza („contentieux” = contencios).Astfel, rezulta ca sub aspect strict lingvistic, termenul „contencios” semnifica o confruntare, iar in sens juridic semnifica o actiune contradictorie intre doua parti aflate intr-un litigiu si situate pe pozitii convergente.


In aceste conditii notiunea de contencios a devenit o notiune traditionala a dreptului, fiind utilizata pentru a defini, in principal, activitatea de solutionare, de catre autoritatile competente, a unui conflict juridic, in special in domeniui care vizeaza apararea unui drept pretins.Atunci cand dreptul incalct este consecinta unei conduite (actiune sau inactiune) din partea unei autoritati administrative sau a unei entitati care actioneaza „cu girul”unei astfel de autoritati, litigiul care se naste se solutioneaza printr-o actiune in contencios administrativ. Din aceasta perspectiva, contencios administrativ semnifica activitatile jurisdictionale impotriva actelor si operatiunilor administrative . Un recurs impotriva unui act administrativ, deci o cale de atac, dobandeste caracter jurisdictional (contencios) ori de cate ori autoritatea care-l solutioneza are calitatea de judecator. In felul acesta s-a ajuns – atat in doctrina, cat si in legislatie sa se utilizeze in mod curent termenii: contencios administrativ; actiuni de contencios administrativ; instanta (organ) de contencios administrativ, hotarari de contencios administrativ, legea contenciosului administrativ, etc.


Rezulta, din cele expuse, ca, in raport de competenta, pot exista atat organe de contencios judiciar, in general, care solutioneaza , in principiu, litigiile izvorate in circuitul civil ca urmare a unor acte sau fapte juridice dintre entitati diverse , cat si organe de contencios administrativ, a caror competenta este aceea de a solutiona conflictele de natura juridica izvorate in exercitarea activitatii administrative, in care cel putin una din parti (de regula, paratul) este organ al administratiei publice sau infaptuieste un serviciu public.


In dreptul administrativ, termenul de contencios administrativ este utilizat si pentru a delimita caile de atac jurisdictionale impotriva actelor si operatiunilor administrative de recursurile administrative obisnuite.Un recurs, deci o cale de atac , dobindeste caracter jurisdictional (contencios) ori de cate ori autoritatea care il solutioneaza are calitatea de judecator.


Constituirea instantelor de contencios administrativ a devenit la un moment dat necesara deoarece s-a constatat ca, in practica, autoritatea publica emitenta a actului administrativ sau cea ierarhic superioara nu inlaturau, pe calea recursului administrativ gratios ori a recursului ierarhic, actele prin care se aducea atingere drepturilor sau intereselor legitime ale celor vatamati.

Trebuie sa citesti

Afla cand trecem la ora de vara in 2021!
Afla cand trecem la ora de vara in 2021!

Ora de vară presupune un ceas în minus de somn, motivul pentru care majoritatea dintre noi nu suntem mari fani ai modificării. Dar argumentele pentru această schimbare sezonieră țin de economie și nu mai au aceeași relevanță în societatea

5 Motive pentru care sa faci cadou iubitei tale o geanta Alluxuri
5 Motive pentru care sa faci cadou iubitei tale o geanta Alluxuri

Valentine's Day, Dragobete, 1 Martie, Ziua Femeii sau ziua ei de nastere, cu alte cuvinte, suficiente ocazii în care să-ți surprinzi iubita cu un dar original, prin care să-ți exprimi dragostea și afecțiunea pe care i le porți. Ca idee de cadou pentru astfel

Cel mai eficient mod de a scapa de firele crescute sub piele
Cel mai eficient mod de a scapa de firele crescute sub piele

Picioarele catifelate și netede sunt visul oricărei fete și femei, dar de la fantezie la realitate este cale lungă. Nesuferitele fire crescute sub piele , fenomen care poartă numele de foliculită sau Pili recurvati. Află de mai jos de ce te confrunți

Care sunt criteriile dupa care se alege o lenjerie de pat
Care sunt criteriile dupa care se alege o lenjerie de pat

Pentru multi dormitorul este cea mai importanta incapere dintr-o locuinta, motiv pentru care este important ca aceasta sa fie bine pusa la punct cu privire la orice detaliu. Cele mai mici sunt cele care fac diferenta, iar daca ne dorim sa ne odihnim asa cum se cuvine, pe langa niste saltele de

Velopa.ro - Comanda anvelope de vara din confortul casei tale
Velopa.ro - Comanda anvelope de vara din confortul casei tale

Ne aflam in plina pandemie, cand este indicat sa evitam cat mai mult zonele aglomerate si contactul cu alte persoane. Nu este de mirare ca in aceasta perioada numarul comenzilor online a explodat. Oamenii comanda online aproape orice, de la alimente, la produse cosmetice si pana la anvelope pentru

Teste Online

Find the correct verb!

If you believe you are an expect when it comes to verbs, try finding the correct form that will complete the sentence.

mai multe »

Calculator Sarcina