Management Teoria transmisiunii informatiilor Biologie Didactica Mecanica Literatura comparata Arheologie industriala Politologie Ergoterapie Istoria secolului XX Logopedie CIA Fiscalitate Chimie Informatica AutoCAD Fizica Logistica Marketing Oracle EXPERT ACHIZITII PUBLICE Marketing Psihologie Educationala transporturi Gestiune hoteliera Arhitectura peisagera Comert IS Economia si Gestiunea Intreprinderii I I T M Diverse Transmisiuni Analogice si Digitale. Structuri de date si algoritmi C++ Sociologia Comunicarii in Masa Prelucrarea semnalelor si imaginilor Finante Analiza matematica Algoritmi si programare Metodologie si Statistica Introducere in istoria dreptului Analiza economico financiara Constructii Metodologie Psihologie Cibernetica Electronica industriala Drept constitutiv Comunicare Teoria Sistemelor Frigotehnie Baze de Date Drept comercial Contabilitate Administratie Publica Depanare PC Sociologie Franceza Automatica Drept penal Credit si banci Relatii internationale Ginecologie Drept european Drept Filosofie Istoria literaturii romane Dreptul familiei Educatie fizica si sport Radiologie Pedagogie Sociala Statistica Turism Pedagogie Moneda Credit Istorie Dispozitive si Circuite Electronice Asistenta Sociala Retele de calculatoare SPICE Word Merceologie Drept civil Materiale in electronica Engleza Spectroscopie si LASERI Psihiatrie Visual Basic Consiliere scolara Electronica Mass media Terapia ocupationala si ergoterapia Kinetoterapie Semiotica Medicina Economie Istoria dreptului Managementul resurselor umane Bazele Managementului Industrial Sociologia familiei Limba Romana Circuite digitale integrate Criminalistica Geografie Hidrologie Drept constitutional Contabilitate bancara Astrologie Istoria relatiilor internationale MANAGER DE PROIECT Drept Penal Special Drept economic Programare orientata pe obiecte Relatii Internationale si Studii Europene Teologie Drept administrativ Economie politica Asistenta medicala Internet Fotografia digitala Inginerie mecanica Drept roman Muzica Arhitectura Circuite Integrate Astronomie Bazele Sistemelor de Achizitie a Datelor Protectia Mediului PHP si SQL Prelucrarea si Analiza Imaginilor Matematica SPSS Genetica Psihopedagogie Speciala Agricultura Java

Curs Istoria dreptului romanesc

Publicat: 07 Apr 2010 00:00

Geto-dacii fac parte din cadrul neamului tracilor, despre care parintele istoriei Herodot spunea ca e cel mai numeros dupa cel al inzilor. Tracii au patruns pe teritoriul tarii noastre la sfarsitul neoliticului tarziu, in cadrul procesului de indo-europenizare a spatiului carpato-danubiano-pontic. Ei sunt creatorii si purtatorii epocii bronzului pe teritoriul tarii noastre.

In cadrul neamului tracic s-au cristalizat geto-dacii care sunt creatorii si purtatorii epocii fierului pe teritoriul tarii noastre. Geto-dacii reprezinta cel mai important neam tracic, atat din punctul de vedere al nivelului civilizatiei materiale si spiritual pe care acestia l-au atins, cat si din punctual de vedere ai sistemului organizarii politice pe care l-au construit. Cristalizarea geto-dacilor ca element etnic distinct in cadrul neamului tracic a avut loc pe teritoriul tarii noastre, astfel incet putem spune ca geto-dacii sunt autohtoni in spatiul carpato-danubiano-pontic. Aria geografica de raspandire a neamului geto-dac a fost foarte intinsa, delimitata la nord de Carpatii Padurosi, la sud de Muntii Balcanici, la vest de Tisa si la est de Nistru. Prezenta statornica a triburilor geto-dace in acest areal geografic este atestata de izvoarele istorice inca din secolul VI i.Hr. Istoriografia latina ii denumeste daci, cu referire la triburile din interiorul arcului carpatic, iar istoriografia greaca ii denumeste geti, cu referire la triburile extracarpatice. Este vorba de acelasi popor. Intrucat Strabo, in “geografia”, afirma ca getii si dacii vorbeau aceeasi limba si constituiau acelasi popor.

Alaturi de informatiile oferite de autorii antici referitoare la modul de viata al geto-dacilor, la nivelul lor de dezvoltare economica, precum si la formele de realizare a conducerii societatii, informatii pretioase legate de viata geto-dacilor in epoca prestatala le avem si din rezultatele descoperirilor arheologice, care intregesc imaginea organizarii societatii geto-dace in Epoca Prestatala.

Cele mai importante referiri ale autorilor antici:

Herodot: in cartea a IV a a istoriilor sale, relateaza expeditia regelui person Darius, imparatul scitilor din steeple N Pontice, desfasurata in 514 i.Hr. Toate triburile trace intalnite in cadrul expeditiei s-au supus regelui persan, cu exceptia geto-dacilor, care au opus o rezistenta inversunata, fiind insa infranti de armata persana, cu toate ca erau cei mai viteji si mai drepti dintre traci.

Tuchidide, in “Razboiul peloponesiac”, vorbeste despre uniunea de triburi geto-dace a odrizilor din Dobrogea, mentioneaza si numele a 2 conducatori ai acestei uniuni de triburi, din sec V i.Hr., Sitalches si Sentes. Acest istoric arata ca getii si celelalte popoare din Dobrogea sunt vecini cu scitii, au aceleasi arme si aceleasi obiceiuri.

Un autor latin, Pompeius Trobus, relateaza despre uniunea getilor dunareni, condusa de Rex Histrianorum, care a jucat un rol important in conflictul dintre regale Filip al II-lea al Macedoniei si capetenia scita Ateas. Istoricii Strabo si Arian descriu expeditia lui Alexandru cel Mare la N Dunarii, in anul 335 i. Hr., ocazie cu care a fost cucerita una dintre cetatile geto-dace de pe malul stang al Dunarii.

Un istoric latin, Curtius Lupus, in “Istoria Alexandri” vorbeste despre getii de la N gurilor Dunarii, care, in 326 i. Hr., au invins armata generalului macedonean Zofilion.

Istoricul Diodor din Sicilia si Polianos si geograful Pansanias relateaya confictul dintre diadohul Lisimah si Dromichete, capetenia unei uniuni de triburi geto+dace, din campia munteana, conflict desfasurat intre 300 si 292 i.Hr. si care s-a terminat prin victoria capeteniei geto-dace.

Istoricul Iustinius relateaza conflictul regelui geto-dac Oroles cu Pastarni si povesteste despre pedepsele aplicate de rege soldatilor sai care initial fusesera invinsi in conflictul cu Pastarni. Textele inscriptionatede la Histria mentioneaza numele a 2 regi geti, Zamoldegicos si Romarxos, care in sec III i.Hr. isi exercitau influenta asupra cetarilor grecesti de pe tarmul pontului Euxiniu.

Istoricul Pompeius Drocus vorbeste despre incrementa dakorum pe rubobosten regem (cresterea puterii gero-dacilor sub regele Rubob intr-o zona plasata in interiorul arcului carpatic).

Din toate aceste mentiuni se desprind o serie de concluzii:

Geto-dacii reprezinta o populatie sedentara, care practica agricultura pe scara larga, dispunea de cetati si asezari intarite si de armate puternice si bine echipate. Geto-dacii au dezvoltat o stralucita civilizatie a fierului, mai ales in cadrul celei de-a doua varste a fierului, laten, caracterizata printr-o puternica dezvoltare a mestesugului, a productiei si a schim,bului de marfuri, ceea ce a dus la acumularea unor bunuri de mare valoare pe care agresorii veniti de pretutindeni erau permanent tentati sa le prade.

Formele de organizare si conducere sociala ale geto-dacilor prezinta trasaturile societatii gentilice aflate pe ultimul stadiu de dezvoltare al ei: democratia militara a triburilor si uniunilor de triburi. In cadrul acestui sistem de conducere sociala, organul suprem de conducere a societatii este adunarea poporului in armata, care lua cele mai importante decizii pentru viata colectivitatii, pe baza principiului ca cine isi risca viata in lupta, trebuie sa si decida.

Regii mentionati de autorii antici nu sunt sefi de state, ci conducatori militari ai unor triburi sau uniuni de triburi, alesi si revocati de Adunarea Poporului, care le stabilea si atributiile. Se manifesta tot mai accentuata tendinta acestor sefi militari, sprijiniti de arostocratia gentiloco-tribala de a-si permanentiza si consolida pozitia, de a-si transmite calitatea cu titlu ereditar, plasandu-se deasupra Adunarii Poporului, ceea ce marcheaza tranzitia de la sistemul organizarii gentilice la sistemul organizarii politice, adica de la comuna primitiva la stat.

Trebuie sa citesti

Cel mai eficient mod de a scapa de firele crescute sub piele
Cel mai eficient mod de a scapa de firele crescute sub piele

Picioarele catifelate și netede sunt visul oricărei fete și femei, dar de la fantezie la realitate este cale lungă. Nesuferitele fire crescute sub piele , fenomen care poartă numele de foliculită sau Pili recurvati. Află de mai jos de ce te confrunți

Care sunt criteriile dupa care se alege o lenjerie de pat
Care sunt criteriile dupa care se alege o lenjerie de pat

Pentru multi dormitorul este cea mai importanta incapere dintr-o locuinta, motiv pentru care este important ca aceasta sa fie bine pusa la punct cu privire la orice detaliu. Cele mai mici sunt cele care fac diferenta, iar daca ne dorim sa ne odihnim asa cum se cuvine, pe langa niste saltele de

Velopa.ro - Comanda anvelope de vara din confortul casei tale
Velopa.ro - Comanda anvelope de vara din confortul casei tale

Ne aflam in plina pandemie, cand este indicat sa evitam cat mai mult zonele aglomerate si contactul cu alte persoane. Nu este de mirare ca in aceasta perioada numarul comenzilor online a explodat. Oamenii comanda online aproape orice, de la alimente, la produse cosmetice si pana la anvelope pentru

Cum sa realizezi o scrisoare perfecta pentru iubitul tau
Cum sa realizezi o scrisoare perfecta pentru iubitul tau

Poate că nu mai sunt la modă scrisorile, dar noi credem că ar trebui să revină. Hârtia evocă sentimente pe care ecranele gadgeturilor nu le mai redau, iar actul de a scrie de mână are în el ceva intim pierdut în lumea tehnologiei. Ca să

Absolvi in 2021? Cat dureaza sa gasesti un loc de munca dupa absolvire?
Absolvi in 2021? Cat dureaza sa gasesti un loc de munca dupa absolvire?

Dacă în curând absolviți, s-ar putea să vă întrebați „cât durează să găsiți un loc de muncă după absolvire?” Adevărul este că acest lucru va varia de la o persoană la alta și va depinde de o

Teste Online

biologie

test usor ai cultura generala

mai multe »

Calculator Sarcina