Management Teoria transmisiunii informatiilor Biologie Didactica Mecanica Literatura comparata Arheologie industriala Politologie Ergoterapie Istoria secolului XX Logopedie CIA Fiscalitate Chimie Informatica AutoCAD Fizica Logistica Marketing Oracle EXPERT ACHIZITII PUBLICE Marketing Psihologie Educationala transporturi Gestiune hoteliera Arhitectura peisagera Comert IS Economia si Gestiunea Intreprinderii I I T M Diverse Transmisiuni Analogice si Digitale. Structuri de date si algoritmi C++ Sociologia Comunicarii in Masa Prelucrarea semnalelor si imaginilor Finante Analiza matematica Algoritmi si programare Metodologie si Statistica Introducere in istoria dreptului Analiza economico financiara Constructii Metodologie Psihologie Cibernetica Electronica industriala Drept constitutiv Comunicare Teoria Sistemelor Frigotehnie Baze de Date Drept comercial Contabilitate Administratie Publica Depanare PC Sociologie Franceza Automatica Drept penal Credit si banci Relatii internationale Ginecologie Drept european Drept Filosofie Istoria literaturii romane Dreptul familiei Educatie fizica si sport Radiologie Pedagogie Sociala Statistica Turism Pedagogie Moneda Credit Istorie Dispozitive si Circuite Electronice Asistenta Sociala Retele de calculatoare SPICE Word Merceologie Drept civil Materiale in electronica Engleza Spectroscopie si LASERI Psihiatrie Visual Basic Consiliere scolara Electronica Mass media Terapia ocupationala si ergoterapia Kinetoterapie Semiotica Medicina Economie Istoria dreptului Managementul resurselor umane Bazele Managementului Industrial Sociologia familiei Limba Romana Circuite digitale integrate Criminalistica Geografie Hidrologie Drept constitutional Contabilitate bancara Astrologie Istoria relatiilor internationale MANAGER DE PROIECT Drept Penal Special Drept economic Programare orientata pe obiecte Relatii Internationale si Studii Europene Teologie Drept administrativ Economie politica Asistenta medicala Internet Fotografia digitala Inginerie mecanica Drept roman Muzica Arhitectura Circuite Integrate Astronomie Bazele Sistemelor de Achizitie a Datelor Protectia Mediului PHP si SQL Prelucrarea si Analiza Imaginilor Matematica SPSS Genetica Psihopedagogie Speciala Agricultura Java

Kinetoterapia in afectiuni reumatismale

Publicat: 27 Apr 2010 00:00

Obiectul de studiu al reumatologiei. Examenul clinic al bolnavului reumatic. Examenul clinic obiectiv al aparatului locomotor. Clasificarea bolilor reumatice. Generalitati referitoare la particularitatile reumatismelor inflamatoare, degenerative si abarticulare.

1. Examenul clinic al bolnavului reumatic

Reumatologia este o ramura a medicinei interne.
Notiunea de reumatism deriva de la grecescul „rheumamatismos”, care inseamna „a curge” (manifestarile articulare au caracter fluxionar.)

Bolile reumatice se caracterizeaza in principal, prin leziuni inflamatoare sau degenerative ale tesuturilor conjunctive ale articulatiilor sau ale tesuturilor periarticulare. Aceste boli au etiologie variata si evolutie cronica. Din punct de vedere clinic si terapeutic, bolile reumatice se deosebesc de manifestarile pseudoreumatice ale altor boli.

Stabilirea unui diagnostic precoce si corect precum si instituirea unui tratament adecvat sunt principalii factori de care depind, in mare masura, remisiunea sau stabilizarea procesului evolutiv al bolii, evitarea complicatiilor si a sechelelor invalidante, infirmitatea prematura a bolnavului. Un rol determinant in diagnosticarea unei boli reumatice, alaturi de examenul aparatului locomotor, il are examenul clinic complet al celorlalte aparate si sisteme, integrand astfel suferinta reumatica in contextul clinic general.

2. Examenul clinic obiectiv al aparatului locomotor

Examenul clinic obiectiv al aparatului locomotor se efectueaza prin inspectie, palpare si auscultatie, la care se adauga unele manevre specifice acestui aparat. Examinarea trebuie facuta intr-o camera mare, spatioasa, prevazuta cu un covor, pe care bolnavul sa poata sta si merge cu picioarele goale.

Pentru a obtine cele mai corecte date, examenul obiectiv al bolnavului reumtic trebuie efectuat dupa o anumita metodologie referitoare atat la topografia regiunilor articulare afectate, cat si la ordinea examinarii acestora.

Examninarea se va efectua atat in clinostatism, cat si in ortostatism. Bolnavul fiind in decubit dorsal, examinarea se face centripet in urmatoarea ordine: mainile, coatele, umerii, cutia craniana, fata si articulatiile temporomandibulare. Apoi, cu bolnavul sezand, se examineaza coloana cervicala, dorsala, sacrul si coccigele. Pentru anumite manevre se recomanda decubitul ventral.

Examenul obiectiv al membrului inferior se desfasoara centrifug: se incepe cu articulatia soldului, apoi genunchiul, glezna si piciorul. Examinarea se efectueaza atat in decubit dorsal, cat si ventral. In urmatoarea etapa se trece la examinarea bolnavului in ortostatism si in timpul mersului, cand se pot evidentia modificari ale membrelor inferioare si ale coloanei vertebrale.

Trebuie sa citesti

Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student
Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student

Atunci cand ai la dispozitie un buget de student, in mare parte constituit din banii primiti de la parinti si, poate, un salariu dintr-o slujba part-time, trebuie sa te gandesti cu atentie ce vrei sa cumperi si mai ales cand vrei sa cumperi. Campaniile de reduceri de pret din timpul iernii iti

Credite accesibile studentilor
Credite accesibile studentilor

Perioada studenției este una dintre cele mai frumoase în viața unui om. Este o perioadă plină de experiențe noi, de însușire de informații și noi abilități. Cu toate acestea, poate fi și o perioadă dificilă, în special

De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala
De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala

Una dintre cele mai vechi amintiri ne duce departe înapoi pe firul timpului, în copilărie, când un prichindel cu ochii cârpiți de somn primea de la mama pachețelul cu mâncarea de la grădiniță și apoi de la școală. Dorind să

Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta
Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta

Cand esti student in alt oras fata de cel natal, inchirierea unei locuinte confortabile la un pret rezonabil este un aspect foarte important. Totusi, din dorinta de a face economii sau de a rezolva aceasta chestiune cat mai rapid, multi tineri ajung sa se confrunte cu diferite situatii relativ

Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte
Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte

O vacanță la munte nu reprezintă doar o binemeritată doză de aer curat, de pace și de liniște, dar și o ocazie de a te bucura cu gașca sau cu familia de peisaje spectaculoase, aventură și neprevăzut. Iar vacanțele de iarnă de la

Teste Online

Cauti motiv de scandal?

Conflictele verbale sau fizice ofera un plus de adrenalina, unii chiar devin dependent. Tu cauti motiv de scandal? Afla din testul nostru!

mai multe »

Calculator Sarcina