studentie.ro  » universitar » cursuri » Legendele olimpului

Legendele olimpului

Publicat: 18 Dec 2011 | Vizualizari: 1667

PREFATA
La cele mai multe conferinte rostite in public, conferentic rul, in genere un om de cultura cu mare reputatie, apare la tr: buna in tovarasia unei persoane - foarte cumsecade - careprezinta printr-o scurta alocutiune.


Alocutiunea aceasta este ca o prefata orala, similara cele scrise, sau, cel putin, acesta este rostul ei. Numai ca eu, de multe ori, ca un cetatean ascultator din sal; am auzit cu drept cuvint in jurul meu : „Dar cine-i acela car prezinta ? ! Cine prezinta prezentatorul ? !" Caci, realist vorbind, daca ar fi avut totusi vreun sens, conferentiarul ar fi iot mai normal sa-l prezinte el pe prezentator, inversind rolurih

O intimplare ca asta mi-a venit imediat in minte cind a fos vorba sa scriu aceasta prefata, care, in prim loc, are ca rol cla sic acela de a prezenta pe autor (conferentiar in scris). Sa prezint deci pe Alexandru Mitru ! si sa-l prezint ca autor e acestei carti : „Legendele Olimpului".

El este insa cunoscut de generatii intregi de tineri care-savureaza scrisul si cu placere si cu folos de ani de zile ! Ia cartea a aparut in citeva editii, si intr-un foarte mare tiraj. Alexandru Mitru il cunoaste deci o lume intreaga, mai ales c fiecare cititor, din altruism sau din slabiciune, are cel puti] unul sau doi semeni succesivi, carora le-a imprumutat cartea - ceea ce mareste considerabil numarul real al cititorilo)

Nu este paradoxal sa-l prezint eu pe el ? ! Generatiile de cititori, mai ales cind e vorba de o carte pen tru tineret, se succed insa repede, si apoi cartea, in aceasta nou editie, este destinata unor noi cititori, altor generatii; de azi s de miine. Destinul ei este de durata, ca insusi destinul legen delor pe care le cuprinde.

Dar acele generatii au referintele certe, indiscutabile, ale ge neratiilor anterioare de cititori, si vor avea, de indata, de 1; prima pagina a cartii pe care vor citi-o, o idee proprie pentri care orice prezentare aici echivaleaza cu a prezenta cuiva i ruda sufleteasca apropiata si care, pe deasupra, este si faimi acelei familii.

Sa spun totusi ca Alexandru Mitru e un scriitor temerar, ca nu sfra propus sa scrie o carte facila, cu povesti de adormit copii» ci o carte si placuta si folositoare, care i-a ridicat o sumedenie de obstacole grele, pe care le-a trecut cu un succes stralucit. Lectura Studiului semnat de un mare specialist : Prof. Nicolae I. Barbu, da o idee de proportiile, dificultatile si numarul obstacolelor pe care le avea de trecut Alexandru Mitru in alegerea materialului acestei carti, pe care, cu mare curaj si incredere in sine, singur si l-a ales.

Legendele Olimpului respirau greu de batrinete - Alexandru Mitru le-a intinerit, le-a dat suflul proaspat al limbii si talentului sau, facind din ele simboluri de totdeauna ale nazuintii omului de a se depasi pe sine.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Globe Ground Romania
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2021-09-21 00:00:00 - 2021-09-22 00:00:00