studentie.ro  » universitar » cursuri » Metode alternative in predarea basmului

Metode alternative in predarea basmului

Publicat: 17 Iun 2013 | Vizualizari: 1585

Stapanirea de catre elev a limbii sale materne, ca mijloc de comunicare, de intrare in stapanire a fondului de cultura pe care inaintasii l-au creat fara ostenire, reprezinta o nobila datorie, un ferment motivational profund, un obiectiv prezent in orice misiune de reformare a strategiilor educatiei si invatamantului. Mi-a placut sa caut frumusetile limbii si puterea vie a imaginilor.

Le-am gasit in multe carti ale trecutului si in creatia anonima a folclorului spre care m-am aplecat totdeauna cu interes si pretuire,... le-am invatat de la inaintasi si de la dascalul meu de limba... “ spunea Mihail Sadoveanu intr-un interviu luat la 75 de ani de viata.

“Fara limba pe care parintii nostri ne-au transmis-o odata cu viata, n-am putea exista ca fiinte cuvantatoare, ca popor vrednic de a sta alaturi, cu toata demnitatea, din punct de vedere intelectual, alaturi de popoarele cu adevarat inaintate ale lumii”

Studiul limbii romane literare prin lectura textelor literare are o importanta covarsitoare pentru formarea multilaterala a scolarilor, asigurandu-le acestora evolutia intelectuala, exprimarea cu mijloace adecvate in activitatea de mai tarziu.

Exprimarea corecta, orala si scrisa - obiectiv important al procesului de invatamant in ciclul primar - constituie unul din instrumentele de baza ale muncii intelectuale, fara de care nu poate fi conceputa dezvoltarea intelectuala viitoare a elevilor.

Scopul lecturii in perioada scolaritatii primare, gimnaziale si liceale este acela de a forma progresiv un tanar cu o cultura comunicationala si literara de baza, capabil sa inteleaga lumea din jurul sau, sa comunice si sa interactioneze cu semenii, exprimandu-si ganduri, stari, sentimente, opinii, sa fie sensibil la frumosul din natura si la cel creat de om si, in viitor, sa poata continua procesul de invatare in orice faza a existentei sale.

In marele evantai al posibilitatilor de transformare si adaptare a invatamantului la cerintele zilei de maine, un loc deosebit il au incercarile de a regandi unele elemente ale fundalului pe care se organizeaza activitatea de invatare a elevilor.

Conform noului curriculum national, obiectivele cadru urmarite in studierea limbii romane la clasele mici asigura: dezvoltarea capacitatii de receptare a mesajului oral, de exprimare orala, de receptare a mesajului scris si de exprimare scrisa, care au implicatii in intreaga evolutie viitoare a scolarilor.

Se considera ca in primele patru clase, limba romana indeplineste trei mari functii: instrumentala, informationala si formativ-educativa.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Globe Ground Romania
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: Otopeni
Perioada de valabilitate: 2021-09-21 00:00:00 - 2021-09-22 00:00:00