studentie.ro  » universitar » cursuri » Romanul psihologic romanesc

Romanul psihologic romanesc

Publicat: 26 Ian 2012 | Vizualizari: 1507

IN CAUTAREA GENEZEI
1. "Mustrari de constiinta"

Intr-o scrisoare datata Roma 1 oct. 1889, Duiliu Zamfirescu ii incredinta lui Titu Maiorescu urmatoarea profesiune de credinta: "Dar efectul as upra mea a fost ca in urma cetirii lui Disciple, m-am hotarat pentru totdeauna sa nu mai fac psihologie cu incercarile mele. si mai intai ce va sa zica a face psihologie intr -un roman?

Ce insemneaza titlul roman psihologic? [s.a.] E o vorba goala, - fiindca orice roman bun trebuie sa fie psihologic"1. Dincolo de tonul transant, cel putin un fapt se cuvine retinut ca foarte important pentru intelegerea ulterioara a fenomenului epic romanesc: -dialogul teoretic cu privire la romanul de analiza psihologica nu i ncepe la noi mai tarziu decat in alte literaturi europene, asa cum indeobste sustin lucrarile de specialitate.

Chiar daca dezbaterile
In jurul genului vor forma marea dilema a secolului al XX -lea, in special a deceniilor interbelice, sesizarea de la finele secolului trecut nu ne plaseaza in urma principalelor mutatii teoretice europene privind arta romanesca."

Duiliu Zamfirescu si Titu Maiorescu in scrisori (1884 - 1913), ed. a doua, Em. Bucuta, Ed. Casa scoalelor, Bucuresti, 1944, p. 57. Teza nasterii rom anului de analiza ca reactie impotriva naturalismului porneste de la o consemnare a lui E. de Goncourt (Jurnal, tom. 7, 29 sept. 1887), dezvoltata de Michel Mansuy in ampla monografie Un modern -Paul Bourget, Besanson

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2021-09-21 00:00:00 - 2021-10-19 00:00:00