studentie.ro  » universitar » cursuri » Etica in afaceri

Etica in afaceri

Publicat: 10 Apr 2013 | Vizualizari: 976

Problemele eticii in afaceri sunt complexe, datorita consecintelor extinse, multiplelor alternative, rezultatelor contradictorii, incertitudinilor si implicatiilor personale. Managerii iau decizii si dezvolta actiuni care ii afecteaza pe altii; daca efectele sunt adverse, daca altii au de suferit, atunci avem de-a face cu o problema etica ce necesita un anumit nivel de analiza etica, in plus fata de o analiza economica obisnuita. Dar ceea ce este mai important este recunoasterea faptului ca fiecare decizie sau actiune ii poate afecta pe altii.

Cele mai dezbatute probleme morale in management sunt prezentate in continuare.

Mita. Este folosita pentru a manipula oamenii, prin “cumpararea” influentei. Ea este definita ca “oferirea, darea, primirea sau solicitarea oricarei valori pentru a incerca influentarea unei actiuni a unui functionar in schimbul eliberarii de indatoririle sale legale”1. Valoarea poate fi sub forma unor plati directe in bani sau proprietati; de asemenea, poate fi sub forma unei rasplate dupa ce afacerea a fost incheiata.

Mita creeaza un conflict de interese intre persoana care primeste mita si organizatia sa. Ea este folosita mai ales pentru a castiga vanzari (clienti), pentru a intra pe noi piete sau pentru a schimba politica publica.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Globe Ground Romania
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: Otopeni
Perioada de valabilitate: 2021-07-28 00:00:00 - 2021-07-28 00:00:00