studentie.ro  » universitar » cursuri » Curs Meteorologie - Climatologie

Curs Meteorologie - Climatologie

Publicat: 23 Mai 2010 | Vizualizari: 3580

Curs meteorologie - ClimatologieMeterologia (meteoron- fenomen atmosferic; logos – stiinta, cunoastere) sau stiinta care studiaza atmosfera denumeste azi, ca si pe vremea lui Aristotel, totalitatea cunostintelor despre atmosfera si fenomenele ce se petrec in cuprinsul ei.Aceasta totalitate este astazi, insa mult diferita, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Fondul de cunostinte meteorologice a continuat sa creasca, de la simplele observatii ale anticilor greci, la descrierile detaliate ale navigatorilor, la inventiile deosebite din epoca renasterii (incepand in 1597 cu Galileo Galilei, care a inventat primul termometru si demonstrarea experimentala in 1640 a faptului ca aerul are greutate; 1643 - Torricelli primul barometru cu mercur; 1673 - R. Hooke barometrul aneroid; 1665 – C. Huygens prima scala termometrica, luand ca puncte de reper temperatura de inghet si temperatura de fierbere a apei, 1783 – H. B. De Saussure, primul higrometru cu fir de par; 1790 – J. Woltzman, primul anemometru;. 1790 – R. August, primul psihrometru, H. Poillet, primul pirheliometru, etc.).Determinarile intrumentale au oferit informatia concreta, obiectiva, pe baza careia fizicienii au realizat generalizari si au descoperit legi, urmata de organizarea unor retele vaste de statii meteorologice, cu acumularea unui volum important de date sistematice, si descoperirea unor noi legi (legea lui Dove privitoare la rotirea vantului in cicloni si anticicloni, legea Buys – Ballot privind dependenta vantului de distributia orizontala a presiunii), realizarea de catre Fitz – Roy a primelor harti meteorologice, aparitia si dezvoltarea metodei sinoptice de cercetare, cu


fundamentarea meteorologiei sinoptice.Fundamentarea meteolorologiei dinamice in a doua jumatate a secolului al XIX-lea se suprapune cu infiintarea primelor institute meteorologice, a celor dintai servicii de prevedere a timpului si a afirmarii meteorologiei ca stiinta de sine statatoare. in acelasi timp prinde amploare cercetarea proceselor atmosferice in interactiune cu conditiile fizico – geografice (primele sinteze climatice climatologice importante realizate de V. Ferrel in SUA, J. Hann in Austria, W. Koppen, Germania, A.E Voeikov in Rusia).

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: SC FARES TRADING SRL
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: Bacau, Brasov, Galati
Perioada de valabilitate: 2021-08-01 00:00:00 - 2021-08-13 00:00:00