Dedurizarea apei cu schimbatori de ioni

Publicat: 05 Feb 2010 00:00

Una din cele mai utilizate cai de dedurizare a apei, in zilele noastre, se bazeaza pe utilizarea rasinilor schimbatoare de ioni. Acestea sunt substante macromoleculare, de structura si compozitie foarte diversa, avand in molecule grupe functionale capabile de schimb ionic.

Se utilizeaza practic doua tipuri de rasini: cationitii si anionitii.
Cationitii (rasini schimbatoare de cationi) contin grupari functionale acide ca: -SO3H (denumite grupe sulfonice), -COOH (carboxilice) sau -OH (fenolice) care schimba reversibil ionul H+ cu cationii din apa conform echilibrului reversibil:

RH + MX ?RM + HX

Se observa ca ionii metalici se fixeaza pe rasina, eliberand in solutie o cantitate echivalenta de protoni (H+), care aciduleza solutia. Acidul rezultat se poate titra cu o solutie de NaOH 0,1n in prezenta de fenolftaleina, dupa o prealabila fierbere a apei. Din volumul de NaOH 0,1n folosit la titrare se poate calcula aciditatea apei decationizate.
Aceasta reprezinta o masura a gradului de mineralizare a apei, cu conditia ca decationizarea sa fie totala. Aciditatea apei decationizate se calculeaza stiind ca :
1 ml NaOH 0,1n, consumat = 1 miliechivalent/l = 1 mval/l. ?
f '·v" ml NaOH 0,1n, consumati corespund la ..y mval/l
Rezultatul, exprimat in mval/l reprezinta aciditatea, dar aceasta nu este echivalenta cu mineralitatea totala a apei ( f ' este factorul solutiei de NaOH 0,1 n ).
Anionitii (rasini schimbatoare de anioni) au ca grupari schimbatoare de ioni functiuni cu azot cuaternar (R-NH3X, R-NH3OH).
Daca peste rasina ROH se trece apa decationizata care contine un acid HX, are loc reactia:
ROH + HX ? RX + H2O
Produsul obtinut este “apa demineralizata” - similara ca proprietati apei distilate - fiind superioara apei dedurizate in utilizari tehnologice.

Trebuie sa citesti

Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte
Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte

O vacanță la munte nu reprezintă doar o binemeritată doză de aer curat, de pace și de liniște, dar și o ocazie de a te bucura cu gașca sau cu familia de peisaje spectaculoase, aventură și neprevăzut. Iar vacanțele de iarnă de la

Cum sa te organizezi de acasa pentru a invata eficient
Cum sa te organizezi de acasa pentru a invata eficient

In actualul context pandemic, ca student esti pus intr-o ipostaza total noua, atipica si, din pacate, altii nu au experimentat aceasta situatie pentru a te putea ghida. Cu siguranta ti-ai imaginat studentia altfel decat stand in casa sau in camera de camin, in fata unui laptop, ci avand multe

Tot ce trebuie sa stii despre cazarea cu mic dejun, demipensiune sau all inclusive
Tot ce trebuie sa stii despre cazarea cu mic dejun, demipensiune sau all inclusive

Călătoriile sunt, pentru orice student, o modalitate extraordinară de a-și îmbogăți experiențele, de a învăța ceva nou sau de a se relaxa după stresul acumulat cu învățatul și examenele. Însă, de multe ori,

Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive
Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive

Românii iubesc fotbalul și, mai ales, pariurile sportive. Nu există casă unde să nu se discute despre fotbal, să se contrazică sau să se uite la meciuri măcar o persoană. Fotbalul este un fel de sport național pe care românii îl

Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel
Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel

Daca esti student, ai ratat la cateva sutimi bursa de studiu, iar banii trimisi de parinti nu iti sunt suficienti, atunci e bine sa iei in serios perspectiva de a-ti suplimenta veniturile. Cu toate acestea, elimina din start posibilitatea de a te angaja pe timp de noapte pentru ca te vei epuiza

Teste Online

Care este scuza perfecta pentru tine?

Ai nevoie de o zi libera? Cand sinceritatea nu isi are locul, apelezi la scuze. Afla care este scuza perfecta pentru tine!

mai multe »