Procesul legislativ in sistemul constitutional romanesc

Publicat: 25 Mai 2011 00:00

CAPITOLUL I. PARLAMENTUL – PRINCIPALA INSTITUtIE IMPLICATA IN PROCESUL LEGISLATIV1.1. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA PARLAMENTULUI ROMANIEIDupa finalizarea procesului electoral, cele doua Camere ale Parlamentului se intrunesc in prima sedinta , la convocarea Presedintelui Republicii, in cel mult 20 de zile de la alegeri (art. 63 alin. 3 din Constitutie).

Pana la constituirea organelor de conducere ale celor doua Camere, sedintele sunt conduse de un presedinte – acesta va fi cel mai in varsta dintre senatori sau deputati – ajutat de patru vicepresedinti, alesi dintre cei mai tineri senatori, respectiv deputati. in prima sedinta are loc validarea mandatelor parlamentarilor, scop in care este desemnata o comisie speciala de validare a mandatelor (formata din 30 de deputati – art. 3 alin. 1 din regulamentul Camerei Deputatilor, respectiv 15 senatori – art. 5 alin. 1 din regulamentul Senatului), condusa de un presedinte si doi vicepresedinti. Comisia de validare a mandatelor trebuie sa respecte configuratia politica a grupurilor parlamentare.


Fiecare mandat trebuie validat prin votul majoritatii senatorilor, respectiv a deputatilor prezenti la sedinta (majoritate simpla).

Mandatul parlamentar poate fi invalidat in urmatoarele situatii (art. 7 din Regulamentul Camerei Deputatilor, respectiv art. 8 din Regulamentul Senatului):
- in cazul alegerii parlamentarului prin frauda electorala dovedita sau recunoscuta,
- nerespectarea conditiilor constitutionale si legale privind candidatura sau obtinerea mandatului.
Cele doua Camere ale Parlamentului sunt constituite in mod legal dupa validarea a cel putin doua treimi din numarul total al mandatelor fiecarei camere.


Potrivit art. 64 alin. 3 din Constitutie, parlamentarii se pot organiza in grupuri parlamentare, potrivit regulamentului de organizare si functionare a fiecarei Camere. Parlamentarii nu sunt obligati sa faca parte dintr-un grup parlamentar, putand sa-si desfasoare activitatea si in afara unui asemenea grup (nu trebuie confundati cu parlamentarii independenti, cei care nu au candidat pe listele vreunui partid politic). Un grup parlamentar este format din minim 10 deputati, respectiv minim 7 senatori, care au candidat pe listele aceleiasi formatiuni politice.

Un parlamentar poate face parte doar dintr-un singur grup parlamentar. Fiecare grup parlamentar isi desemneaza propria conducere, formata dintr-un lider (presedinte) si, eventual, adjuncti sau secretari. Printre atributiile grupurilor parlamentare se numara:
- fac propuneri pentru membrii comisiei de validare a mandatelor,
- propun candidati pentru functia de presedinte a Camerei
- propun candidati pentru comisiile parlamentare,
- pot prezenta amendamente in scris la propunerile sau proiectele legislative supuse dezbaterii parlamentare
- isi prezinta pozitia cu privire la propunerea de ridicare a imunitatii parlamentare
-pot sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea Regulamentelor Camerelor Parlamentului (art. 146 litera c din Constitutie).

Dupa constituirea legala a celor doua Camere ale Parlamentului se desemneaza structurile organizatorice si de conducere ale celor doua camere ale Parlamentului. Acestea sunt formate din:
- presedintele Camerei,
- Biroul permanent,
- comisiile parlamentare.


Trebuie sa citesti

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata
Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata

A mai ramas putin timp pana cand vei incepe facultatea, iar daca te muti intr-un alt oras, trebuie sa-ti asiguri tot confortul. Camera inchiriata, fie ca se afla intr-un camin sau ca este vorba de o garsoniera, te poate face sa te simti ca acasa. Iata cateva trucuri pentru a nu te simti ca un

Viata de student - Iata TOT ce trebuie sa stii despre dragoste, sex si romantism in facultate!
Viata de student - Iata TOT ce trebuie sa stii despre dragoste, sex si romantism in facultate!

Pe langa cursuri, planuri de cariera si alte provocari academice, viata sociala si cea sentimentala sunt extrem de importante pentru orice student. Acesta este momentul in care iti poti intalni marea dragoste sau, dimpotriva, sa ai parte de multe si dureroase dezamagiri. Cel mai probabil te vei

Idei cool pentru a-ti petrece timp de calitate alaturi de sufletul tau pereche
Idei cool pentru a-ti petrece timp de calitate alaturi de sufletul tau pereche

Cand esti intr-o relatie pe termen lung, petrecerea timpului cu persoana iubita este esentiala. Legatura dintre voi se fortifica, capata din ce in ce mai mult sens. Astfel, va descoperiti calitatile, dar mai ales defectele. Mereu veti afla lucruri noi unul despre celalalt (chiar si dupa ani buni de

Teste Online

Varianta 017 informatica

Varianta 017 informatica intensiv

mai multe »