Joseph Conrad - romanele depersonalizarii si romanele distrugerii

Publicat: 19 Feb 2014 00:00

Romanele depersonalizarii scrise de Joseph Conrad sunt: LORD JIM, INIMA INTUNERICULUI iar romanele distrugerii sunt NOSTROMO, UN PROSCRIS AL INSULELOR.


Confruntarea dintre generatii era unul din subiectele preferate ale lui Joseph Conrad. Preocuparea estetica si si psihologica a lui Crane este individualitatea prinsa in mecanismul colectiv.
Romanele depersonalizarii se refera la acele cazuri cand colonistul - omul modern, exponentul universului Euro-American- isi pierde individualizatea sub influenta celui pe care incearca sa il colonizeze-primitivul, exponenetul universului asiatic sau african, si devine un individ tragic depersonalizat.


Romanele distrugerii sunt despre anti-colonialism in care omul modern anihileaza universul arhaic si conduce simbolic la distrugerea spiritului arhetipal.
Conrad l-a intalnit pe Marlow intr-o statiune. Personajul Marlow este Alter Ego-ul lui Conrad.
Conrad este un pictor al abisului moral si al intereselor materiale: aurul in NEBUNIA LUI ALMAYER, argintul in NOSTROMO, fildesul in NEGRUL DE PE NARCIS.


Eroii lui Conrad sunt mari singuratici si chiar egoisti dar ei demostreaza necesitatea solidaritatii si fraternitatii prin destinul lor. In opinia lui Conrad cel mai mare defect al omului este lipsa de loialitate, tradarea - in forma cea mai inalta. Se aseamana cu Herman Melville, cel care a scris MOBY DICK.
Scriitorul omniscient - cel care le stie pe toate- este prezent in NEBUNIA LUI ALMAYER.
Tema culturala este predominanta in opera lui Conrad.


Lord Jim este un personaj romantic. Eroul isi ispaseste pacatele trecutului, dandu-si viata pentru semeni. Lord Jim este despre eroism si puritate morala.
Atrocitatile la care a luat parte in Statul Liber Congo in 1889 sunt relatate de Conrad in INIMA INTUNERICULUI.
NOSTROMO relateaza o poveste de dragoste dezastruoasa care l-a facut sa calatoreasca in Columbia, este un roman al distrugerii.


Tragediile sunt Conrad sunt fie hibriste, fie politice. In prmul caz avem de a face cu eroi ahabieni, dupa modelul lui AHAB din MOBY DICK care isi provoaca propriile limite si apoi sunt striviti de acestea. Conrad prefera marea pentru a ilustra situatiile limita. Confruntarea cu marea releva caracterul uman. Aceste exepriente-limita arata caracterul profun uman, chiar si cand individul se prabuseste din cauza hybris-ului sau.

TABLE OF CONTENTS

Introduction………………………………………………………………………............2
Chapter I. Joseph Conrad’s life and work…………………………………………......9
I.1. Joseph Conrad’s life…………………………………………………………………9
I.2. Joseph Conrad’s work……………………………………………………………..12
Chapter II. From the novels of depersonalization to the novels of destruction…….25
II.1. The novels of depersonalization……...…………………………………………..25
Conclusions………………………………………………………………………..page 48
Bibliography………………………………………………………………………page 50

Trebuie sa citesti

Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student
Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student

Atunci cand ai la dispozitie un buget de student, in mare parte constituit din banii primiti de la parinti si, poate, un salariu dintr-o slujba part-time, trebuie sa te gandesti cu atentie ce vrei sa cumperi si mai ales cand vrei sa cumperi. Campaniile de reduceri de pret din timpul iernii iti

Credite accesibile studentilor
Credite accesibile studentilor

Perioada studenției este una dintre cele mai frumoase în viața unui om. Este o perioadă plină de experiențe noi, de însușire de informații și noi abilități. Cu toate acestea, poate fi și o perioadă dificilă, în special

De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala
De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala

Una dintre cele mai vechi amintiri ne duce departe înapoi pe firul timpului, în copilărie, când un prichindel cu ochii cârpiți de somn primea de la mama pachețelul cu mâncarea de la grădiniță și apoi de la școală. Dorind să

Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta
Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta

Cand esti student in alt oras fata de cel natal, inchirierea unei locuinte confortabile la un pret rezonabil este un aspect foarte important. Totusi, din dorinta de a face economii sau de a rezolva aceasta chestiune cat mai rapid, multi tineri ajung sa se confrunte cu diferite situatii relativ

Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte
Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte

O vacanță la munte nu reprezintă doar o binemeritată doză de aer curat, de pace și de liniște, dar și o ocazie de a te bucura cu gașca sau cu familia de peisaje spectaculoase, aventură și neprevăzut. Iar vacanțele de iarnă de la

Teste Online

Test de istorie

Un test de istorie foarte usor.

mai multe »

Calculator Sarcina