Joseph Conrad - romanele depersonalizarii si romanele distrugerii

Publicat: 19 Feb 2014 00:00

Romanele depersonalizarii scrise de Joseph Conrad sunt: LORD JIM, INIMA INTUNERICULUI iar romanele distrugerii sunt NOSTROMO, UN PROSCRIS AL INSULELOR.


Confruntarea dintre generatii era unul din subiectele preferate ale lui Joseph Conrad. Preocuparea estetica si si psihologica a lui Crane este individualitatea prinsa in mecanismul colectiv.
Romanele depersonalizarii se refera la acele cazuri cand colonistul - omul modern, exponentul universului Euro-American- isi pierde individualizatea sub influenta celui pe care incearca sa il colonizeze-primitivul, exponenetul universului asiatic sau african, si devine un individ tragic depersonalizat.


Romanele distrugerii sunt despre anti-colonialism in care omul modern anihileaza universul arhaic si conduce simbolic la distrugerea spiritului arhetipal.
Conrad l-a intalnit pe Marlow intr-o statiune. Personajul Marlow este Alter Ego-ul lui Conrad.
Conrad este un pictor al abisului moral si al intereselor materiale: aurul in NEBUNIA LUI ALMAYER, argintul in NOSTROMO, fildesul in NEGRUL DE PE NARCIS.


Eroii lui Conrad sunt mari singuratici si chiar egoisti dar ei demostreaza necesitatea solidaritatii si fraternitatii prin destinul lor. In opinia lui Conrad cel mai mare defect al omului este lipsa de loialitate, tradarea - in forma cea mai inalta. Se aseamana cu Herman Melville, cel care a scris MOBY DICK.
Scriitorul omniscient - cel care le stie pe toate- este prezent in NEBUNIA LUI ALMAYER.
Tema culturala este predominanta in opera lui Conrad.


Lord Jim este un personaj romantic. Eroul isi ispaseste pacatele trecutului, dandu-si viata pentru semeni. Lord Jim este despre eroism si puritate morala.
Atrocitatile la care a luat parte in Statul Liber Congo in 1889 sunt relatate de Conrad in INIMA INTUNERICULUI.
NOSTROMO relateaza o poveste de dragoste dezastruoasa care l-a facut sa calatoreasca in Columbia, este un roman al distrugerii.


Tragediile sunt Conrad sunt fie hibriste, fie politice. In prmul caz avem de a face cu eroi ahabieni, dupa modelul lui AHAB din MOBY DICK care isi provoaca propriile limite si apoi sunt striviti de acestea. Conrad prefera marea pentru a ilustra situatiile limita. Confruntarea cu marea releva caracterul uman. Aceste exepriente-limita arata caracterul profun uman, chiar si cand individul se prabuseste din cauza hybris-ului sau.

TABLE OF CONTENTS

Introduction………………………………………………………………………............2
Chapter I. Joseph Conrad’s life and work…………………………………………......9
I.1. Joseph Conrad’s life…………………………………………………………………9
I.2. Joseph Conrad’s work……………………………………………………………..12
Chapter II. From the novels of depersonalization to the novels of destruction…….25
II.1. The novels of depersonalization……...…………………………………………..25
Conclusions………………………………………………………………………..page 48
Bibliography………………………………………………………………………page 50

Trebuie sa citesti

Abilitatile sociale sunt un avantaj la angajare. Tu le ai?
Abilitatile sociale sunt un avantaj la angajare. Tu le ai?

Abilitatle sociale, cunoscute, de asemenea, si ca soft skills , au devenit din ce in ce mai importante pentru companiile mari, dar nu numai, atat in ceea ce priveste procesul de recrutare, cat si in cel de perfectionare a angajatilor.  Din pacate, aceste abilitati, pe care doar o mica parte

TOP 5 curiozitati din spatele unui calculator
TOP 5 curiozitati din spatele unui calculator

Calculatorul este un device indispensabil in zilele noastre. Tehnologia a avansat atat de mult, incat poti face aproape orice din spatele unui calculator, in orice colt al lumii te-ai afla. Copil, adolescent sau adult, toti oamenii traiesc intr-o era a vitezei, in care internetul a luat mare

Cum sa ai o viata plina de adrenalina ca student, fara sa ai nevoie de multi bani
Cum sa ai o viata plina de adrenalina ca student, fara sa ai nevoie de multi bani

Daca esti student, probabil nici nu ai mai simtit cat de palpitanta si plina de provocari e aceasta perioada, avand in vedere contextul pandemic actual care a schimbat fundamental modul de viata al tuturor. In aceste conditii, e si normal sa fii mai mult decat entuziasmat de ridicarea multor

Aspectele importante de care sa tii cont dupa ce vei absolvi facultatea
Aspectele importante de care sa tii cont dupa ce vei absolvi facultatea

Facultatea reprezinta una dintre cele mai frumoase perioade din viata oricarui tanar. Chiar daca presiunea sesiunilor te apasa si trebuie sa pui burta pe carte, ai la dispozitie foarte multe oportunitati ca sa te distrezi si sa traiesti clipa. Totusi, pentru ca nu vei fi student toata viata,

Tipuri de traduceri pentru care este necesara colaborarea cu o agentie
Tipuri de traduceri pentru care este necesara colaborarea cu o agentie

In mod normal, un traducator bun este un specialist in unul sau mai multe tipuri de traducere, atat in traduceri tehnice, cat si in traduceri stiintifice, web, juridice, sau chiar in traduceri financiare. De fapt, in cadrul unei agentii exista specialisti in traduceri pentru fiecare din aceste

Teste Online

Sistemul periodic si repartizarea elementelor

Un scurt test de verificare al cunostintelor elementare de chimie anorganica

mai multe »

Calculator Sarcina