Utilizarea metodelor activ-participative in predarea semnelor de ortografie si punctuatie in invatamantul primar

Publicat: 29 Oct 2011 00:00

REZUMATA fost aleasa ca tema a prezentei lucrari, Utilizarea metodelor activ-participative in contextul predarii semnelor de ortografie si punctuatie in invatamantul primar, datorita importantei sale in contextul formarii competentelor de redactare a unui text.Avand in vedere faptul ca aceste competente sunt urmarite si de obiectivele cadru stabilite la nivelul disciplinei limba si literatura romana, pentru acest nivel de invatamant si ca automatizarea gresita a deprinderilor de a scrie corect, o data realizata implica grave consecinte asupra progresului scolar al elevilor, tema ni s-a parut interesanta si din punct de vedere metodologic.


Lucrarea contine trei mari capitole ce prezinta tema aleasa din punct de vedere stiintific, metodologic si practic, experimental.

Capitolul intai, intitulat ORTOGRAFIE SI PUNCTUATIE trateaza semnele de ortografie si punctuatie din punct de vedere stiintific, insistand asupra contextelor utilizarii lor.

In al doilea capitol, ASPECTE METODOLOGICE PRIVIND PREDAREA ORTOGRAFIEI sI PUNCTUATIEI IN INVATAMANTUL PRIMAR se vorbeste despre importanta prevenirii si corectarii greselilor de ortografie si punctuatie, se aduc in centrul atentiei metodele specifice de predare a ortografiei si punctuatiei: conversatia, explicatia, demonstratia, analiza(fonetica, ortografica, gramaticala), citirea ortografica, copierea(selectiva, creatoare), dictarea(selectiva, creatoare, libera, autodictarea).


Pe langa aceste metode asupra carora nu vom insista data fiind utilizarea lor frecventa, s-a utilizat in lucrarea de fata atat un sistem de metode activ-participative, cat si material ortografic confectionat de invatator, dar si de elevi, ceea ce reprezinta variabila experimentala.

In categoria acestora se inscriu: ciorchinele, masa rotunda, mai multe capete la un loc, metoda cubului , ganditi-lucrati in perechi, jurnalul cu dubla intrare, metoda cadranelor, eseul de cinci minute.

Ultimul capitol, CERCETAREA PEDAGOGICA ne-a permis sa utilizam si o analiza statistica primara, transformand rezultatele obtinute in urma aplicarii testelor, in procente care ulterior au fost reprezentate grafic cu ajutorul unor histograme. De asemenea, aplicand testul t, care ne-a ajutat sa calculam sansa de a inregistra rezultatul experientei, a rezultat ca diferenta dintre cele doua grupuri este statistic semnificativa la pragul 0,05. Astfel ipoteza specifica se confirma.


In acest context, s-a stabilit ca esantion experimental clasa a treia, cand problemele legate de semnele de ortografie si punctuatie sunt mentionate explicit in programa scolara, chiar daca in clasele anterioare, ele s-au rezolvat in momentul in care au fost semnalate.

Accentul pe aceste continuturi ale programei incepand din clasa a III-a si continuand in clasa a IV-a, arata in opinia noastra importanta sa si totodata dificultatile pe care le intampina.

Prelucrand si interpretand rezultatele obtinute putem afirma ca ipoteza a fost confirmata si ca utilizarea metodelor amintite este benefica insusirii de catre elevi a semnelor de ortografie si punctuatie.

Trebuie sa citesti

Abilitatile sociale sunt un avantaj la angajare. Tu le ai?
Abilitatile sociale sunt un avantaj la angajare. Tu le ai?

Abilitatle sociale, cunoscute, de asemenea, si ca soft skills , au devenit din ce in ce mai importante pentru companiile mari, dar nu numai, atat in ceea ce priveste procesul de recrutare, cat si in cel de perfectionare a angajatilor.  Din pacate, aceste abilitati, pe care doar o mica parte

TOP 5 curiozitati din spatele unui calculator
TOP 5 curiozitati din spatele unui calculator

Calculatorul este un device indispensabil in zilele noastre. Tehnologia a avansat atat de mult, incat poti face aproape orice din spatele unui calculator, in orice colt al lumii te-ai afla. Copil, adolescent sau adult, toti oamenii traiesc intr-o era a vitezei, in care internetul a luat mare

Cum sa ai o viata plina de adrenalina ca student, fara sa ai nevoie de multi bani
Cum sa ai o viata plina de adrenalina ca student, fara sa ai nevoie de multi bani

Daca esti student, probabil nici nu ai mai simtit cat de palpitanta si plina de provocari e aceasta perioada, avand in vedere contextul pandemic actual care a schimbat fundamental modul de viata al tuturor. In aceste conditii, e si normal sa fii mai mult decat entuziasmat de ridicarea multor

Aspectele importante de care sa tii cont dupa ce vei absolvi facultatea
Aspectele importante de care sa tii cont dupa ce vei absolvi facultatea

Facultatea reprezinta una dintre cele mai frumoase perioade din viata oricarui tanar. Chiar daca presiunea sesiunilor te apasa si trebuie sa pui burta pe carte, ai la dispozitie foarte multe oportunitati ca sa te distrezi si sa traiesti clipa. Totusi, pentru ca nu vei fi student toata viata,

Tipuri de traduceri pentru care este necesara colaborarea cu o agentie
Tipuri de traduceri pentru care este necesara colaborarea cu o agentie

In mod normal, un traducator bun este un specialist in unul sau mai multe tipuri de traducere, atat in traduceri tehnice, cat si in traduceri stiintifice, web, juridice, sau chiar in traduceri financiare. De fapt, in cadrul unei agentii exista specialisti in traduceri pentru fiecare din aceste

Teste Online

ceva despre tine

se cere sa se vada daca se descurca

mai multe »

Calculator Sarcina