Utilizarea metodelor activ-participative in predarea semnelor de ortografie si punctuatie in invatamantul primar

Publicat: 29 Oct 2011 00:00

REZUMATA fost aleasa ca tema a prezentei lucrari, Utilizarea metodelor activ-participative in contextul predarii semnelor de ortografie si punctuatie in invatamantul primar, datorita importantei sale in contextul formarii competentelor de redactare a unui text.Avand in vedere faptul ca aceste competente sunt urmarite si de obiectivele cadru stabilite la nivelul disciplinei limba si literatura romana, pentru acest nivel de invatamant si ca automatizarea gresita a deprinderilor de a scrie corect, o data realizata implica grave consecinte asupra progresului scolar al elevilor, tema ni s-a parut interesanta si din punct de vedere metodologic.


Lucrarea contine trei mari capitole ce prezinta tema aleasa din punct de vedere stiintific, metodologic si practic, experimental.

Capitolul intai, intitulat ORTOGRAFIE SI PUNCTUATIE trateaza semnele de ortografie si punctuatie din punct de vedere stiintific, insistand asupra contextelor utilizarii lor.

In al doilea capitol, ASPECTE METODOLOGICE PRIVIND PREDAREA ORTOGRAFIEI sI PUNCTUATIEI IN INVATAMANTUL PRIMAR se vorbeste despre importanta prevenirii si corectarii greselilor de ortografie si punctuatie, se aduc in centrul atentiei metodele specifice de predare a ortografiei si punctuatiei: conversatia, explicatia, demonstratia, analiza(fonetica, ortografica, gramaticala), citirea ortografica, copierea(selectiva, creatoare), dictarea(selectiva, creatoare, libera, autodictarea).


Pe langa aceste metode asupra carora nu vom insista data fiind utilizarea lor frecventa, s-a utilizat in lucrarea de fata atat un sistem de metode activ-participative, cat si material ortografic confectionat de invatator, dar si de elevi, ceea ce reprezinta variabila experimentala.

In categoria acestora se inscriu: ciorchinele, masa rotunda, mai multe capete la un loc, metoda cubului , ganditi-lucrati in perechi, jurnalul cu dubla intrare, metoda cadranelor, eseul de cinci minute.

Ultimul capitol, CERCETAREA PEDAGOGICA ne-a permis sa utilizam si o analiza statistica primara, transformand rezultatele obtinute in urma aplicarii testelor, in procente care ulterior au fost reprezentate grafic cu ajutorul unor histograme. De asemenea, aplicand testul t, care ne-a ajutat sa calculam sansa de a inregistra rezultatul experientei, a rezultat ca diferenta dintre cele doua grupuri este statistic semnificativa la pragul 0,05. Astfel ipoteza specifica se confirma.


In acest context, s-a stabilit ca esantion experimental clasa a treia, cand problemele legate de semnele de ortografie si punctuatie sunt mentionate explicit in programa scolara, chiar daca in clasele anterioare, ele s-au rezolvat in momentul in care au fost semnalate.

Accentul pe aceste continuturi ale programei incepand din clasa a III-a si continuand in clasa a IV-a, arata in opinia noastra importanta sa si totodata dificultatile pe care le intampina.

Prelucrand si interpretand rezultatele obtinute putem afirma ca ipoteza a fost confirmata si ca utilizarea metodelor amintite este benefica insusirii de catre elevi a semnelor de ortografie si punctuatie.

Trebuie sa citesti

Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student
Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student

Atunci cand ai la dispozitie un buget de student, in mare parte constituit din banii primiti de la parinti si, poate, un salariu dintr-o slujba part-time, trebuie sa te gandesti cu atentie ce vrei sa cumperi si mai ales cand vrei sa cumperi. Campaniile de reduceri de pret din timpul iernii iti

Credite accesibile studentilor
Credite accesibile studentilor

Perioada studenției este una dintre cele mai frumoase în viața unui om. Este o perioadă plină de experiențe noi, de însușire de informații și noi abilități. Cu toate acestea, poate fi și o perioadă dificilă, în special

De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala
De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala

Una dintre cele mai vechi amintiri ne duce departe înapoi pe firul timpului, în copilărie, când un prichindel cu ochii cârpiți de somn primea de la mama pachețelul cu mâncarea de la grădiniță și apoi de la școală. Dorind să

Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta
Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta

Cand esti student in alt oras fata de cel natal, inchirierea unei locuinte confortabile la un pret rezonabil este un aspect foarte important. Totusi, din dorinta de a face economii sau de a rezolva aceasta chestiune cat mai rapid, multi tineri ajung sa se confrunte cu diferite situatii relativ

Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte
Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte

O vacanță la munte nu reprezintă doar o binemeritată doză de aer curat, de pace și de liniște, dar și o ocazie de a te bucura cu gașca sau cu familia de peisaje spectaculoase, aventură și neprevăzut. Iar vacanțele de iarnă de la

Teste Online

Ce super putere ai?

Uita-te pe cer! Este un avion, este o pasare, esti chiar tu! Sau poate esti invizibil? Ce super putere ai? Afla din testul nostru!

mai multe »

Calculator Sarcina