Proiectarea tehnologica a unei instalatii de hidrofinare a unui amestec de DA si CC

Publicat: 01 Feb 2012 00:00

ASPECTE TEORETICE PRIVIND PROCESUL DE HIDROFINARE
Prin hidrofinare si hidrotratare se inteleg procesele de tratare cu hidrogen a fractiunilor petroliere pe catalizatori monofunctionali- sulfuri sau oxizi metalici.


Locul principal, in prezent ceva sub 60% din capacitatea totala de hidrofinare, il ocupa pregatirea benzinelor pentru reformarea catalitica, operatie necesara pentru a evita otravirea cu sulf a catalizatorului de platina. Acest proces care reprezinta prima utilizare industriala a hidrofinarii si a carui folosire este de cele mai multe ori obligatorie pentru a putea realiza reformarea catalitica pe acesti catalizatori, cunoaste in ultimii 10 ani o dezvoltare ponderata al carui ritm este determinat de extinderea procesului de reformare catalitica. Cu toata dezvoltarea cantitativa, ponderea lui procentuala in ansamblul procesului de hidrofinare a scazut in aceasta perioada, datorita extinderii mult mai accentuate a hidrofinarii si a hidrotratarii fractionari mai grele de titei.


SCOPUL PROCESULUI

Hidrofinarea (hidro-rafinare) urmareste eliminarea heteroatomilor prin reactii de hidrogenoliza, in timp ce in hidrotratare, folosind un regim mai sever, sunt concomitent hidrogenate partial hidrocarburile aromatice policiclice.


Hidrofinarea a aparut din necesitatea desulfurarii distilatelor atmosferice pentru a respecta normele impuse produselor finale sau, in cazul benzinelor, pentru a le face apte pentru alimentarea reformarii catalitice ce folosea catalizatori continand platina. Ulterior s-a acordat atentie si eliminarii azotului, care diminua stabilitatea la oxidarea a produselor.


Hidrogenoliza compusilor cu sulf si azot conducea inerent la eliminarea oxigenului mai reactive si hidrogenarea hidrocarburilor nesaturate eventual continute in fractiunea supusa procesului.


Termenele de desulfurare si denitrificare curent utilizate marcheaza natura heteroatomului a carui indepartare este prioritara. In toate cazurile insa toti heteroatomii sunt afectati ; natura catalizatorului si regimul tehnologic pot afecta numai proportiile in care ei sunt indepartati.


Cresterea exigentelor calitative privind continutul de sulf si de azot in distilatele grele si cele de vid a condus la situatia in care hidrogenoliza legaturilor C-S si C-N accesibile, asigurata de hidrofinarea clasica din anii nichelului si a vanadiului continuti in structuri chimice mai complexe, in special pentru a putea supune distilatele grele de vid cracarii catalitice.


Aceste cerinte noi au impus modificari ale sistemului catalitic si ale regimului tehnologic al hidrofinarii, pentru a se asigura hidrogenoliza prealabila a unor legaturi C-C astfel incat heteroatomii de S, N, V, si Ni continuti in fractiune sa devina accesibili si sa poata fi eliminati.


Probleme si mai dificile au aparut odata cu inasprirea normelor privind continutul de sulf, azot si metale in combustibilii reziduali. Dificultatile erau determinate de faza mixta vapori/lichid in care au loc aceste procese, hidrogenul fiind nevoit sa difuzeze prin pelicula lichida pentru a atinge centrele active ale catalizatorului.


Asa cum s-a aratat, hidrotatarea constituie o alta categorie de procese, in care, in afara reactiilor de hidrogenoliza, are loc hidrogenarea aromaticelor bi-si policiclice in hidrocarburi hidroaromatice.


In cazul motorinelor rezulta in urma procesului o crestere semnificativa a cifrei cetanice, motorinelor puternic aromatice cum sunt cele rezultate din cracarea catalitica devenind apte pentru a fi folosite drept combustibil diesel.


In cazul uleurilor, hidrotatarea conduce la cresterea indicelui de viscozitate, in conditii ce sunt de multe ori de preferat solventarii selective.


Realizarea hidrogenarii partiale a hidrocarburilor aromatice policiclice impune hidrotratarii un regim tehnologic mai sever decat cel al hidrofinarii si folosirea unor catalizatori specifici.


Cu toate ca, asa cum rezulta din cele expuse, hidrofinarea distilatului a reziduurilor si hidrotratarea prezinta deosebiri importante, multitudinea aspectelor comune permite tratarea in comun a bazelor teoretice.

Trebuie sa citesti

Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student
Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student

Atunci cand ai la dispozitie un buget de student, in mare parte constituit din banii primiti de la parinti si, poate, un salariu dintr-o slujba part-time, trebuie sa te gandesti cu atentie ce vrei sa cumperi si mai ales cand vrei sa cumperi. Campaniile de reduceri de pret din timpul iernii iti

Credite accesibile studentilor
Credite accesibile studentilor

Perioada studenției este una dintre cele mai frumoase în viața unui om. Este o perioadă plină de experiențe noi, de însușire de informații și noi abilități. Cu toate acestea, poate fi și o perioadă dificilă, în special

De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala
De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala

Una dintre cele mai vechi amintiri ne duce departe înapoi pe firul timpului, în copilărie, când un prichindel cu ochii cârpiți de somn primea de la mama pachețelul cu mâncarea de la grădiniță și apoi de la școală. Dorind să

Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta
Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta

Cand esti student in alt oras fata de cel natal, inchirierea unei locuinte confortabile la un pret rezonabil este un aspect foarte important. Totusi, din dorinta de a face economii sau de a rezolva aceasta chestiune cat mai rapid, multi tineri ajung sa se confrunte cu diferite situatii relativ

Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte
Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte

O vacanță la munte nu reprezintă doar o binemeritată doză de aer curat, de pace și de liniște, dar și o ocazie de a te bucura cu gașca sau cu familia de peisaje spectaculoase, aventură și neprevăzut. Iar vacanțele de iarnă de la

Teste Online

Scoala

tare rau.

mai multe »

Calculator Sarcina