Cercetarea criminalistica a urmelor de maini

Publicat: 19 Feb 2013 00:00

Cercetarea criminalistica a urmelor mainii presupune o activitate complexa, in care sunt implicate examinari ale desenului papilar de pe fata palmara a mainii (de exemplu, examinarea porilor si a crestelor papilare).

Fiecare din aceste activitati poarta denumiri proprii, consacrate in literatura de specialitate: dactiloscopie, poroscopie, crestoscopie.

Dactiloscopia, in sens mai restrans, are ca obiect cercetarea urmelor produse de detaliile desenului papilar al degetelor (dactilos = degete).

Criminalistica insa foloseste sensul mai larg al acestui termen, in care sunt incluse toate cercetarile criminalistice privitoare la amprentele digitale, (fata palmara a mainii) si plantare (talpa piciorului).

Poroscopia studiaza caracteristicile porilor, deschideri ale glandelor sudoripare, asezate pe crestele papilare sub forma unui sirag de margele, si care pot folosi la identificarea persoanei.

Crestoscopia studiaza detaliile crestelor papilare, in special ale marginilor acestora, cand urma de deget nu este completa, ci cuprinde numai anumite fragmente ale crestelor.

I.2.Proprietatile desenului papilar.

Importanta desenului papilar pentru. identificarea persoanei decurge din proprietatile acestuia si anume: unicitatea (individualitate), fixitatea, inalterabilitatea si longevitatea.
Unii autori admit numai existenta primelor doua caracteristici, altii si pe a treia, iar altii si pe cea de-a patra.

Toate aceste proprietati au importanta lor la cercetarea desenului papilar si o contributie proprie la identificarea persoanei.

A) Unicitatea (individualitatea) desenului papilar.
Cercetatorii in materie de dactiloscopie, admit, teoretic, posibilitatea existentei a doua desene papilare identice, desi pana in prezent nu s-a semnalat un asemenea caz.

Probabilitatea intalnirii a doua desene papilare identice, apartinand unor persoane diferite, este foarte redusa.

Trebuie sa citesti

Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student
Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student

Atunci cand ai la dispozitie un buget de student, in mare parte constituit din banii primiti de la parinti si, poate, un salariu dintr-o slujba part-time, trebuie sa te gandesti cu atentie ce vrei sa cumperi si mai ales cand vrei sa cumperi. Campaniile de reduceri de pret din timpul iernii iti

Credite accesibile studentilor
Credite accesibile studentilor

Perioada studenției este una dintre cele mai frumoase în viața unui om. Este o perioadă plină de experiențe noi, de însușire de informații și noi abilități. Cu toate acestea, poate fi și o perioadă dificilă, în special

De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala
De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala

Una dintre cele mai vechi amintiri ne duce departe înapoi pe firul timpului, în copilărie, când un prichindel cu ochii cârpiți de somn primea de la mama pachețelul cu mâncarea de la grădiniță și apoi de la școală. Dorind să

Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta
Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta

Cand esti student in alt oras fata de cel natal, inchirierea unei locuinte confortabile la un pret rezonabil este un aspect foarte important. Totusi, din dorinta de a face economii sau de a rezolva aceasta chestiune cat mai rapid, multi tineri ajung sa se confrunte cu diferite situatii relativ

Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte
Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte

O vacanță la munte nu reprezintă doar o binemeritată doză de aer curat, de pace și de liniște, dar și o ocazie de a te bucura cu gașca sau cu familia de peisaje spectaculoase, aventură și neprevăzut. Iar vacanțele de iarnă de la

Teste Online

eee

de testat

mai multe »

Calculator Sarcina