Studiu privind contaminarea panzei de apa freatica

Publicat: 26 Mai 2011 00:00

Prioritatile vechiului sistem au fost de a creste volumul cantitatilor exploatate, precum si de a mari randamentul exploatarii, alocand toate resursele materiale in acest scop, fara a avea in vedere influentele negative ale acestor actiuni asupra mediului.


O data cu constientizarea efectelor negative ale acestor actiuni asupra mediului, s-a trecut la reglementarea legislativa a masurilor ce trebuie luate in vederea intrarii in normalitate, alinierii la cerintele internationale si readucerii zonelor afectate la stadiul dinaintea inceperii exploatarilor.


Dupa 1989, o data cu trecerea terenurilor proprietate a statului in proprietatea fostilor proprietari, unitatile de exploatare a zacamintelor de titei si gaze au fost puse in situatia de a raspunde direct nu numai de contaminarile pe care le-au provocat, ci si de cele istorice, vazute de proprietari ca actuale.


Poluarile in industria extractiva a petrolului pot fi in principal produse de titei sau apa sarata. Activitatile specifice de explorare, exploatare, tratare, separare, transport, prelucrare si depozitare desfasurate in industria petrolului au un impact negativ asupra mediului inconjurator, producand poluarea aerului, apei, solului, acustica etc. Poluarea mediului genereaza cheltuieli foarte mari cu reecologizarea zonelor afectate. in ceea ce priveste sectorul de explorare si productie a titeiului, sursele posibile de poluare pot aparea pe tot fluxul procesului tehnologic de extractie din subteran a hidrocarburilor, acestea fiind: sonde de titei, gaze si cele de injectie apa de zacamant; conducte de amestec titei brut; conducte de injectie apa de zacamant; parcuri de rezervoare si separatoare (inclusiv pentru tratare), depozite titei etc.

Alte surse de poluare mai pot fi: centre de colectare titei; baterii de cazane pentru producere aburi (in special la aparatele de purjare); statii de dedurizare a apei (de unde rezulta ape uzate); sistemul de colectare a produselor petroliere (decantoare, habe, canale ale claviaturilor maritime).


Prin complexitatea proceselor de prelucrare, printr-o activitate in flux continuu si, mai ales, prin capacitatile mari ale instalatiilor, rafinariile utilizeaza cantitati foarte mari de apa, fapt care conduce la un volum mare de ape uzate. in majoritatea proceselor, efluentii rezultati au un grad mare de poluare ca urmare a contaminarii apei cu gaze, lichide sau solide. Apele reziduale evacuate dintr-o rafinarie sunt rezultatul insumarii apelor uzate provenite din multitudinea de procese de prelucrare primara la care este supus petrolul brut, cat si fractiunile supuse unor procese de prelucrare secundara in scopul unei valorificari superioare.


Poluarea apei folosite in rafinarii depinde de calitatea titeiului si de modul de prelucrare a acestuia in vederea obtinerii unor produse cu anumite caracteristici.


Din cantitatile mari de apa folosite in rafinarii (de la 3/1 pana la 70/1 fata de titei), 5-20% sunt ape reziduale poluate care trebuie epurate inainte de a fi deversate in emisari. Apele reziduale din rafinarii si din uzine petrochimice contin practic toata gama de produsi reziduali organici si anorganici, specifici pentru unitatile de procesare a titeiului. intre factorii de mediu, solul are o importanta majora, fiind un loc de acumulare a elementelor poluante.


In ceea ce priveste activitatea desfasurata in cadrul sectorului de explorare si productie a titeiului, poluarea solului poate avea drept surse conductele ce alimenteaza parcurile schelelor, la care se pot produce scapari accidentale de titei si apa de zacamant, cum este cazul Schelei Pitesti, Sucursala Pitesti a „Petrom”. Ca urmare a exploatarilor traditionale ale Schelei de Extractie Pitesti, solul a fost poluat cu titei si apa sarata de zacamant. La sfarsitul anului 1998, Agentia pentru Protectia Mediului Arges a realizat un raport in care arata ca activitatea la cele 2.200 de sonde de extractie - productie, amplasate pe raza localitatilor Merisani, Poiana Lacului, Mosoaia, Sapata si Vata, a provocat distrugerea totala sau partiala a 54 de hectare de pasuni, teren arabil si paduri, 30% din aceasta suprafata reprezentand terenuri distruse iremediabil.

De asemenea, ca surse de poluare a solului, se mai pot mentiona: parcurile de separatoare, careurile de sonde, depozitele si statiile de tratare a titeiului, statiile compresoare si traseele de conducta poluate din cauza avariilor (zone ce prezinta pelicule de titei), slamurile rezultate din activitatile desfasurate in acest sector, instalatiile de transport si depozitare a produselor petroliere si in special a apei de injectie, sonde vechi dezafectate, instalatiile si utilajele casate si fierul vechi depozitate in locuri neamenajate special.

Trebuie sa citesti

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata
Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata

A mai ramas putin timp pana cand vei incepe facultatea, iar daca te muti intr-un alt oras, trebuie sa-ti asiguri tot confortul. Camera inchiriata, fie ca se afla intr-un camin sau ca este vorba de o garsoniera, te poate face sa te simti ca acasa. Iata cateva trucuri pentru a nu te simti ca un

Viata de student - Iata TOT ce trebuie sa stii despre dragoste, sex si romantism in facultate!
Viata de student - Iata TOT ce trebuie sa stii despre dragoste, sex si romantism in facultate!

Pe langa cursuri, planuri de cariera si alte provocari academice, viata sociala si cea sentimentala sunt extrem de importante pentru orice student. Acesta este momentul in care iti poti intalni marea dragoste sau, dimpotriva, sa ai parte de multe si dureroase dezamagiri. Cel mai probabil te vei

Idei cool pentru a-ti petrece timp de calitate alaturi de sufletul tau pereche
Idei cool pentru a-ti petrece timp de calitate alaturi de sufletul tau pereche

Cand esti intr-o relatie pe termen lung, petrecerea timpului cu persoana iubita este esentiala. Legatura dintre voi se fortifica, capata din ce in ce mai mult sens. Astfel, va descoperiti calitatile, dar mai ales defectele. Mereu veti afla lucruri noi unul despre celalalt (chiar si dupa ani buni de

Teste Online

Ai o familie anormala?

Toata lumea iti spune ca familia ta este un pic mai....speciala. E un lucru rau? Afla de ce familia ta este atat de speciala!

mai multe »