Importanta resurselor de petrol

Publicat: 23 Mai 2011 00:00

De multe ori in politica internationala, aspectul ideologic al unei perioade istorice date si confruntarile in acest sens, acopera obiectivul mult mai important aflat in mereu in vizorul specialistilor in geopolitica si geostrategie: acela al accesului la si detinere al resurselor.


Interdependenta dintre resurse si dezvoltare, prosperitate si putere este un fapt cunoscut, intuitiv sau documentat, de multa vreme. Insa odata cu revolutia industriala, acest aspect vital a inceput sa fie constientizat tot mai mult, mai ales ca in timpul delimitarilor teritoriale din secolul XIX, resursele energetice vitale de astazi aveau o importanta redusa sau inexistenta in acea perioada.


Cand importanta lor a sporit, problema era deja una incurcata de catre calculele facute in trecut, multe de ele pierzandu-si relevanta odata cu progresul industrial si tehnologic.


Astfel, problema petrolului a dominat scena internationala a secolului trecut, a constituit una dintre problemele ultimului razboi mondial si a fost principala motivatie a unor conflicte existente si astazi in Golf, Angola sau Cecenia.

Economia mondiala depinde inca de petrol ca resursa centrala de energie, chiar daca au aparut si altele cum ar fi energia nucleara sau gazele naturale. Acestea din urma au fost descoperite aproximativ in aceleasi zone unde se afla campurile petroliere, deci necesita aceleasi cai de acces, dar si ele constituie o resursa epuizabila.


Este un motiv suficient ca aceasta perspectiva sa reactualizeze, din cand in cand, discuţiile asupra limitelor dezvoltarii. Oricum, pastrand increderea in capacitatea oamenilor de a gasi mereu resursele necesare dezvoltarii, inclusiv a surselor alternative de energie, nu pot ramane neobservate jocurile politice si militare in jurul celor existente care vor asigura mare parte din necesarul de energie in viitorul apropiat.

Cresterea numarului populaţiei pe glob si dezvoltarea economica pe care si-o propun toate statele lumii sunt inevitabil insoţite de cresterea consumului unor resurse energetice tot mai limitate. Nevoia economiilor dezvoltate pentru aceste resurse este una esentiala. Pierderea accesului la acestea pot avea consecinţe distrugatoare, iata de ce o parte insemnata a politicilor externe dar si a celor de putere este preocupata de accesibilitatea conductelor si terminalelor, viitoarele trasee pentru conducte, de parteneriate etc. Geopolitica este dominata de strategiile resurselor, indeosebi a celor energetice.

Trebuie sa citesti

Velopa.ro - Comanda anvelope de vara din confortul casei tale
Velopa.ro - Comanda anvelope de vara din confortul casei tale

Ne aflam in plina pandemie, cand este indicat sa evitam cat mai mult zonele aglomerate si contactul cu alte persoane. Nu este de mirare ca in aceasta perioada numarul comenzilor online a explodat. Oamenii comanda online aproape orice, de la alimente, la produse cosmetice si pana la anvelope pentru

Cum sa realizezi o scrisoare perfecta pentru iubitul tau
Cum sa realizezi o scrisoare perfecta pentru iubitul tau

Poate că nu mai sunt la modă scrisorile, dar noi credem că ar trebui să revină. Hârtia evocă sentimente pe care ecranele gadgeturilor nu le mai redau, iar actul de a scrie de mână are în el ceva intim pierdut în lumea tehnologiei. Ca să

Absolvi in 2021? Cat dureaza sa gasesti un loc de munca dupa absolvire?
Absolvi in 2021? Cat dureaza sa gasesti un loc de munca dupa absolvire?

Dacă în curând absolviți, s-ar putea să vă întrebați „cât durează să găsiți un loc de muncă după absolvire?” Adevărul este că acest lucru va varia de la o persoană la alta și va depinde de o

Cum sa profiti la maximum de anii de studentie
Cum sa profiti la maximum de anii de studentie

Studentia reprezinta una dintre cele mai frumoase perioade din viata oricarui tanar. Chiar si cand esti in focurile sesiunii si ai foarte mult de invatat, facultatea iti ofera foarte multe oportunitati. Ai parte de o senzatie unica de libertate, de independenta, ai posibilitatea sa cunosti oameni

Cum sa treci cu bine peste un impas financiar
Cum sa treci cu bine peste un impas financiar

Fiecare student, mai devreme sau mai târziu, se confruntă cu probleme financiare. Pentru că banii pe care îi ai la dispoziție în această perioadă a vieții tale sunt limitați, e posibil să te întinzi mai mult decât îți

Teste Online

English test

Verifica-ti cunostintele generale de limba engleza cu ajutorul acestui test-grila. Trebuie doar sa alegi varianta corecta.

mai multe »

Calculator Sarcina