Regimul constitutional si legal al autonomiei locale

Publicat: 03 Mai 2011 00:00

« In perspectiva istorica , pana extrem de recent, autonomia locala a reprezentat o chestiune exclusiv interna a statelor, un domeniu rezervat exclusiv competentei nationale, la discretia absoluta a suveranitatii statale, cu singura rezerva sa nu se incalce principiile si celelalte norme general admise ale dreptului international public.


Organizarea interna a statului din punct de vedere administrativ, existenta deconcentrarii si/sau descentralizarii administrative, au reprezentat chestiuni exclusiv interne ale statelor, scoase complet din sfera de interes, reglementare si garantare a dreptului international public.


Trecand la palier intern, autonomia locala atunci cand era reglementata, tinea de domeniul legii. In timp insa, lucrurile evolueaza, iar prima evolutie semnificativa se manifesta pe plan intern. Legiuitorul constituant nu se mai multumeste a pune doar principiul autonomiei locale, ci prin reglementari mai precise, chiar daca nu intotdeauna numeroase, creeaza un cadru normativ de valoare constitutionala, care se impune in mod clar legiuitorului ordinar. Din acest moment , autonomia locala capata o veritabila consacrare si garantare constitutionala.


Este fireasca existenta unui statut constitutional pentru colectivitatile teritoriale locale, deoarece acest statut, relatiile colectivitatilor teritoriale locale cu statul, determina structura statului. Prin constitutie insa nu se creeaza o reglementare detaliata a autonomiei locale, a autoritatilor administrative locale autonome, aceasta se intampla doar in statele ce consacra, prin constitutie, un regionalism politic, sistem care reclama o reglementare detaliata a materiei.


Colectivitatile teritoriale locale isi vad astfel existenta , competentele si mijloacele afirmate si garantate la cel mai inalt nivel normativ intern, prin pactul constitutional, care leaga si statul, sub unghiul autoritatilor sale, incepand cu autoritatea legiuitoare. Este o arma foarte eficace oferita de legiuitorul constituant colectivitatilor teritoriale locale, care sunt astfel aparate inclusiv si in special in fata abuzurilor posibile ale autoritatilor statului, tinzand a le suprima sau a le limita actiunea.


Statul intelege astfel ca la cel mai inalt nivel intern cel constitutional sa isi ia un angajament ferm fata de colectivitatile teritoriale locale. El, statul, le-a creat sau le-a recunoscut existenta, el le-a acordat sau le-a recunoscut autonomia, tot el, statul le garanteaza la nivel constitutional ca nu va da inapoi, ca nu va stirbi sau viola autonomia locala.


Se poate afirma ca in momentul in care autonomia locala devine reglementata clar, precis, concret la nivel constitutional, de o stabilitate a reglementarii, de un angajament irevocabil luat de stat, la cel mai inalt nivel, fata de colectivitatile teritoriale locale si fata de autonomia lor. »


Lucrarea contine trei capitole, in care dupa ce am prezentat definitiile date in doctrina unor concepte si termeni cum sunt: statul, administratia, administratia publica, am incercat sa analizez sub toate aspectele, conceptul de autonomie locala, atat din perspectiva istorica, constitutionala cat si din perspectiva legislatiei in vigoare.

Trebuie sa citesti

Velopa.ro - Comanda anvelope de vara din confortul casei tale
Velopa.ro - Comanda anvelope de vara din confortul casei tale

Ne aflam in plina pandemie, cand este indicat sa evitam cat mai mult zonele aglomerate si contactul cu alte persoane. Nu este de mirare ca in aceasta perioada numarul comenzilor online a explodat. Oamenii comanda online aproape orice, de la alimente, la produse cosmetice si pana la anvelope pentru

Cum sa realizezi o scrisoare perfecta pentru iubitul tau
Cum sa realizezi o scrisoare perfecta pentru iubitul tau

Poate că nu mai sunt la modă scrisorile, dar noi credem că ar trebui să revină. Hârtia evocă sentimente pe care ecranele gadgeturilor nu le mai redau, iar actul de a scrie de mână are în el ceva intim pierdut în lumea tehnologiei. Ca să

Absolvi in 2021? Cat dureaza sa gasesti un loc de munca dupa absolvire?
Absolvi in 2021? Cat dureaza sa gasesti un loc de munca dupa absolvire?

Dacă în curând absolviți, s-ar putea să vă întrebați „cât durează să găsiți un loc de muncă după absolvire?” Adevărul este că acest lucru va varia de la o persoană la alta și va depinde de o

Cum sa profiti la maximum de anii de studentie
Cum sa profiti la maximum de anii de studentie

Studentia reprezinta una dintre cele mai frumoase perioade din viata oricarui tanar. Chiar si cand esti in focurile sesiunii si ai foarte mult de invatat, facultatea iti ofera foarte multe oportunitati. Ai parte de o senzatie unica de libertate, de independenta, ai posibilitatea sa cunosti oameni

Cum sa treci cu bine peste un impas financiar
Cum sa treci cu bine peste un impas financiar

Fiecare student, mai devreme sau mai târziu, se confruntă cu probleme financiare. Pentru că banii pe care îi ai la dispoziție în această perioadă a vieții tale sunt limitați, e posibil să te întinzi mai mult decât îți

Calculator Sarcina