Administratie publica

Publicat: 13 Iun 2011 00:00

1. Ce este sectorul public?
Sectorul public are un impact urias asupra tuturor. Cum am putea spune daca ceea ce face este prea mult sau prea putin, daca nu este eficient, daca nu este eficace sau daca nu este folositor populatiei? In acord cu modelul traditional, sectorul public serveste populatia prin intermediul unor structuri ierarhice, responsabile in fata politicienilor, structuri care formeaza ceea ce se numeste in general administratie publica.


In principiu, politicienii trebuie sa aiba grija de partea normativa a lucrurilor, urmarind interesul public, iar birocratia trebuie sa duca la indeplinire obiectivele stabilite de catre oamenii politici. Multe studii au pus la indoiala veridicitatea si eficienta acestui model, precum si aplicabilitatea sa la cazurile reale.


In democratiile de tip occidental exista o importanta diviziune intre sectoarele economiei si ale societatii, intre sectorul public si sectorul privat. Aceasta dihotomie se refera atat la diferente institutionale cat si la interese. Institutiile politice, cele guvernamentale, cele administrative, se gasesc in sectorul public, in timp ce diferitele institutii ale pietei se regasesc in sectorul privat.

Persoane, grupuri sau elite folosesc deseori asa numitul interes public ca pe un criteriu pentru rezolvarea problemelor in sectorul public, in timp ce interesul personal prevaleaza in sectorul privat. Administratia publica traditionala este un domeniu academic ce studiaza adoptarea si executarea deciziilor in institutiile publice.


Un sistem de institutii publice constituie o resursa pentru o natiune. Daca este utilizat in mod corespunzator in vederea formularii, implementarii si administrarii politicilor publice, el poate fi la fel de important pentru dezvoltarea nationala ca si resursele economice.

1.1. Principii ale administratiei publice
Administratia publica a fost inspirata de un set de principii teoretice, normative, identificate de autori ca John Stuart Mill (Representative Government, 1861), Woodrow Wilson (The Study of Administration, 1887) si Max Weber (Gesellshaft und Wirtschaft, 1922). Administratia publica, ca disciplina academica, a fost influentata si de scoala „managementului stiintific” de la inceputul secolului XX (F. W. Taylor, H. Fayol), precum si de teoria organizatiilor (Mintzberg, Morgan).


Pot fi identificate o serie de principii pentru a construi un model ideal al administratiei publice. Sectorul public ar trebui sa fie structurat in concordanta cu aceste principii, ceea ce implica o anumita structura institutionala, o anumita motivatie pentru functionarii publici si un anumit statut al interesului public.


1. Sarcinile institutiilor publice trebuie sa fie stabilite de catre oamenii politici insa trebuie executate de catre administratori, pentru a satisface modelul rational de luare a deciziilor.
2. Administratia se bazeaza pe documente scrise si tinde sa faca din birou elementul esential al guvernarii moderne.
3. Sarcinile publice sunt organizate pe o baza continua, functie de anumite reguli.
4. Regulile dupa care este condusa munca pot fi tehnice sau juridice. in ambele cazuri sunt necesari indivizi pregatiti, calificati.
5. Sarcinile sau functiile sunt impartite in sfere functionale distincte, pentru fiecare fiind stabilita o anumita autoritate si anumite sanctiuni.
6. Pentru functionari, ca si pentru sarcini, exista o organizare ierarhica, drepturile de a controla sau de a reclama fiind bine specificate. Exista o preferinta spre centralizare.
7. Resursele organizatiei sunt total diferite de cele ale membrilor ei luati ca persoane private.
8. Functionarul angajat pe un anumit post nu poate detine acesta pozitie in scopuri personale.
9. Functionarii publici urmaresc rezolvarea sarcinilor din sectorul public din vocatie, dn simtul datoriei, pentru a-si indeplini obligatiile care le revin.
10. in sectorul public exista un singur interes dominant, interesul public, care limiteaza influenta interesului personal in politica si administratie.


La acest model al administratiei publice au aparut trei tipuri de reactii. Unii l-au vazut ca pe un model normativ dupa care trebuie sa se conduca operatiunile administrative intr-un stat modern. Altii l-au criticat pentru lipsa de claritate descriptiva. in fine, au fost critici ce priveau esecul modelului admnistratiei publice in a identifica mecanismele care conduc la eficacitate si eficienta, capacitatea sa de a explica modul in care functioneaza de fapt sectorul public, fiind scazuta. Noile teorii ale sectorului public s-au orientat catre un fel de post-weberianism si post-wilsonianism, ajungand la modele radical diferite de conceptia clasica.

Trebuie sa citesti

Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student
Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student

Atunci cand ai la dispozitie un buget de student, in mare parte constituit din banii primiti de la parinti si, poate, un salariu dintr-o slujba part-time, trebuie sa te gandesti cu atentie ce vrei sa cumperi si mai ales cand vrei sa cumperi. Campaniile de reduceri de pret din timpul iernii iti

Credite accesibile studentilor
Credite accesibile studentilor

Perioada studenției este una dintre cele mai frumoase în viața unui om. Este o perioadă plină de experiențe noi, de însușire de informații și noi abilități. Cu toate acestea, poate fi și o perioadă dificilă, în special

De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala
De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala

Una dintre cele mai vechi amintiri ne duce departe înapoi pe firul timpului, în copilărie, când un prichindel cu ochii cârpiți de somn primea de la mama pachețelul cu mâncarea de la grădiniță și apoi de la școală. Dorind să

Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta
Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta

Cand esti student in alt oras fata de cel natal, inchirierea unei locuinte confortabile la un pret rezonabil este un aspect foarte important. Totusi, din dorinta de a face economii sau de a rezolva aceasta chestiune cat mai rapid, multi tineri ajung sa se confrunte cu diferite situatii relativ

Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte
Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte

O vacanță la munte nu reprezintă doar o binemeritată doză de aer curat, de pace și de liniște, dar și o ocazie de a te bucura cu gașca sau cu familia de peisaje spectaculoase, aventură și neprevăzut. Iar vacanțele de iarnă de la

Teste Online

Ce preferi ?

Ce preferi tu ?

mai multe »

Calculator Sarcina