studentie.ro  » universitar » referate » Referat - comunicare

Referat - comunicare

Publicat: 08 Feb 2010 | Vizualizari: 3150

Datorita multitudinii definitiilor date termenului de comunicare , de a lungul timpului a trezit diverse obiectii, producand insatisfactia specialistilor.Astfel, Mihai Dinu , "conceptul de comunicare deruteaza prin multitudinea ipostazelor sale si tinde sa se constituie intr-o permanenta sursa de confuzii si controverse".

Originea cuvantului se gaseste in verbul latin " comunico,- are", care, la randul sau se presupune a proveni din adjectivul ” munis, -e” cu sensul de „ care isi face datoria, indatoritor, serviabil ” cuvantul include deci ideea unei atitudini de deschidere, interes si bunavointa fata de ceilalti.

Conform punctului de vedere a diversilor specialisti in domeniu, cuvantul a intrat in limba romana mai intai sub forma de „cuminecare” avand sens ecleziastic, cultural. Ulterior limba romana a preluat si sensul laic al cuvantului dat de neologismul „comunicare” care defineste baza organizarii existentei sociale determinate de modul de realizare a raporturilor interumane.

Astfel, in acest sens comun, „a comunica” inseamna „a face cunoscut, a da de stire, a informa, a instiinta, a spune (despre oameni, comunitati sociale, etc.) a se pune in legatura, in contact cu; a vorbi cu; a fi in legatura cu, in contact cu,a duce la …” (DEX, 1979; p. 179).

La randul sau, Webster defineste in dictionarul sau termenul de comunicare ca fiind un act/situatie de transmitere; un mesaj verbal sau scris; un schimb de informatii; un sistem de comunicare; un proces prin care se realizeaza un schimb de sensuri intre indivizi cu ajutorul unui sistem comun de simboluri”. Alti autori precum Himstreet si Batsy definesc comunicarea mentionand: „ca manager, principala preocupare oreprezinta procesul de transmitere si fluxul informatiei. Ca scriitor si vorbitor, principala preocupare o reprezinta construirea/prezentarea mesajului. Ca emitator si receptor al mesajului esti obligat sa fii preocupat de sens. Aceste trei abordari diferite referitoare la definirea comunicarii isi propun doar sa izoleze diferitele aspecte ale procesului de comunicare in scopul realizarii unei cat mai precise intelegeri”.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: 11 AM MEDIA NET SRL
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2021-07-28 00:00:00 - 2021-07-30 00:00:00