Baza de impozitare

Publicat: 21 Ian 2012 00:00

Cap. 1. Constituirea bazei legale si evolutia acesteia pana in prezent

Procesul de elaborare si aplicare a actelor normative care sa reglementeze mutatile fiscale ce se inregistreaza in cadrul reformei economice generale, au in vedere, pe langa valorile traditionale de care dispune tara noastra, si aderarea la normele fiscale si financiar-contabile internationale, precum si insusirea experientei tarilor care le aplica de mai multa vreme.


Dupa aplicarea actelor normative emise in vederea pregatirii introducerii noului impozit, taxa pe valoarea adaugata a fost aplicata in Romania prin Ordonanta de Guvern nr. 3/1992 aprobata prin legea 130/1992.


Actele normative si o serie de Ordonante, Hotarari de Guvern, ordine sau norme metodologice ale Ministerului Finantelor contin precizari cu privire la definitia si sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata, reguli de impozitare, operatiuni impozabile, baza de impozitare etc.


Conform Ordonantei de Guvern 3/1992, taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect care se stabileste asupra operatiunilor privind transferul proprietatii bunurilor, precum si asupra celor privind prestarile de servicii.
Valoarea adaugata este echivaleta cu diferenta dintre vanzarile si cumpararile aceluiasi stadiu economic.


Taxa se aplica asupra valorii adaugate la fiecare stadiu al circuitului economic si reprezinta un venit al bugetului de stat.


Introducerea taxei pe valoare adaugata a fost precedata aproape in totalitate de subventiile pe care statul le platea pentru produsele alimentare, energie termica si elctrica destinate consumului populatiei.


Mentiunea acestor subventii afecta mecanismul financiar-contabil al taxei pe valoare adaugata, fapt care s-a constatat ulterior in cazul subventiilor de stat nealimentare, si pentru investitii efectuat cu fonduri de la bugetul statului, de regiile autonome sau chiar uni agentii economici.Se observ o crestere a pretului dupa introducerea taxei pe valoare adaugata cu 13,2%, astfel observandu-se in perioada urmatoare cresteri cuprinse intre 10% si16% lunar.


Tendinta de crestere a indicelui pretului de consum, dupa introducerea TVA s-a mentinut apropiata de tendinta inainte de introducerea acesteia ca urmare a masurilor de eliminare a subventiilor.Din acest punct de vedere Romania se incadreaza in grupa tarilor pentru care introducerea TVA a generat o crestere a indicelui pretului de consum. icepand cu decembrie 1993 si continuand pana in anul 1994 tendinta de crestere a pretului a scazut considerabil.

Trebuie sa citesti

Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel
Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel

Daca esti student, ai ratat la cateva sutimi bursa de studiu, iar banii trimisi de parinti nu iti sunt suficienti, atunci e bine sa iei in serios perspectiva de a-ti suplimenta veniturile. Cu toate acestea, elimina din start posibilitatea de a te angaja pe timp de noapte pentru ca te vei epuiza

Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?
Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?

Stocarea în cloud câștigă popularitate în rândul persoanelor care sunt deschise tehnologiilor moderne. Utilizarea abilă a platformei Google Cloud reprezintă o tendință globală în industria IT. Din păcate, doar câțiva dintre

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata
Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata

A mai ramas putin timp pana cand vei incepe facultatea, iar daca te muti intr-un alt oras, trebuie sa-ti asiguri tot confortul. Camera inchiriata, fie ca se afla intr-un camin sau ca este vorba de o garsoniera, te poate face sa te simti ca acasa. Iata cateva trucuri pentru a nu te simti ca un

Teste Online

Ce va rezerva viitorul?

Timpul este cel mai de temut dusman al povestilor de dragoste. Oare va dovedi si relatia voastra?

mai multe »