Optimizarea volumului stocurilor si managementul riscului

Publicat: 10 Apr 2011 00:00

Gestionarea stocurilor este o componenta importanta a lucrarilor de contabilitate si aceasta cercetarepoate fi dezvoltata pe mai multe directii, avand in vedere o serie de situatii practice care pot apareain diferite domenii ale activitatii economice. Un obiectiv principal al optimizariivolumului stocurilor se refera lastabilirea si mentinerea acestora in conditii de minimizare a costurilor. Realizarea acestui obiectiv impune armonizarea relatiei contradictorii dintre cheltuielile de achizitie sicheltuielile de depozitare.

Desele situatii in managementul stocurilor sunt acelea cand intervalurile de timp dintre achizitii sunt inegale,riscand catermenul de livrare convenit prin contract sa nu poatafi intotdeauna respectat.in acest caz, relatia contradictorie dintre rentabilitate si risc este chestionabila, fiind necesara crearea unui stoc de siguranta.O solutie realista este cea a optimizarii costurilorgenerate de constituirea acestor stocuri de siguranta, avand in vedere frecventa intarzierilor in achizitii.


Stocuri de management - un proces complex pentru imbunatatirea performantelor unei companii:
Imbunatatirea performantei companiei implica un optim si un cat mai corectposibil calcul al eforturilor si efectelor, utilizarea eficienta a resurselor companiei, precum si identificarea modalitatilor de reducere a consumului, in cazul in care stocurile detin o valoare semnificativa. Contabilitatea de gestiune a stocurilor se bazeaza tot mai mult pe structura si elemente de dinamica ale cercetarii, dar mai ales pe decodareaevolutiei viitoare a fenomenelor petrecute in interiorul si exteriorul companiei.


Gestiunea stocurilor de productie este un proces complex care asigurafolosirea resurselor materiale cu eficientasi utilitatea așteptata in ceea ce priveste procesul de stocare. Un principal obiectiv al gestiunii economice si financiare a stocurilor se refera la stabilirea siintretinerealor in conditii de minimizare a costurilor.


Dimensionarea eficienta si pertinenta a stocurilor:
Optima gestionare a stocurilor trebuie sa asigure continuitatea consumului. Acest obiectiv poate fi atins prin eliminarea sau diminuarea incertitudinii in cumparare si prin asigurarea echilibrului intre potentialul de livrare al furnizorului si cererea de resurse.


Incertitudinea consumului poate fi cauzata de urmatoarele elemente: necunoasterea cererii de resurse, a potentialului de livrare si non-conformitatea cu termenul de livrare. in toate aceste conditii, defectiunile sunt preluate de stocurile de rezerva sau cele de siguranta. Chiar daca poate exista un echilibru intre potentialul de livrare al furnizorului si cererea de resurse, activitatea economica nu poate fi dezvoltata fara stocuri din cauza diferentelor dintre dinamica de productie si ritmul de cumparare.


Acumulareade mari stocuri de catre agentii economici poate avea efecte pozitive in cazul unei influentenefavorabile a pretului materiei prime sau in cazul obtinerii unor conditii mai favorabile din partea furnizorilor, cu scopul de a satisface comenzi mai mari.


Influentele pot fi, de asemenea, negative in urmatoarele situatii: scaderea pretului materiei prime, modificarea tehnologiei de prelucrare a materiei prime, aparitia inlocuitorilor calitativ superiori si pierderi cauzate de uzura morala si fizica.

Trebuie sa citesti

Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive
Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive

Românii iubesc fotbalul și, mai ales, pariurile sportive. Nu există casă unde să nu se discute despre fotbal, să se contrazică sau să se uite la meciuri măcar o persoană. Fotbalul este un fel de sport național pe care românii îl

Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel
Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel

Daca esti student, ai ratat la cateva sutimi bursa de studiu, iar banii trimisi de parinti nu iti sunt suficienti, atunci e bine sa iei in serios perspectiva de a-ti suplimenta veniturile. Cu toate acestea, elimina din start posibilitatea de a te angaja pe timp de noapte pentru ca te vei epuiza

Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?
Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?

Stocarea în cloud câștigă popularitate în rândul persoanelor care sunt deschise tehnologiilor moderne. Utilizarea abilă a platformei Google Cloud reprezintă o tendință globală în industria IT. Din păcate, doar câțiva dintre

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Teste Online

Ai stofa de vedeta?

Completati cu sinceritate intrebarile testului pentru a obtine o evaluare cat mai apropiata de realitate.

mai multe »