studentie.ro  » universitar » referate » Revolutia industriala sec XVIII-XIX

Revolutia industriala sec XVIII-XIX

Publicat: 25 Apr 2010 | Vizualizari: 7415

Incepand cu secolele XVIII-XIX, continentul european a devenit centrul dominator al lumii. Principala cauza a acestui fenomen a constituit-o revolutia economica, datorata declansarii revolutiei industriale. Prin revolutie industriala se intelege fenomenul de inlocuire a muncii manuale in economie cu productia realizata cu ajutorul masinilor.

Desi acest fenomen isi gaseste originea in progresele din timpul Evului Mediu si al Renasterii, el a aparut in Anglia in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si s-a datorat unor cauze specifice: conditiile politice din Anglia care erau favorabile dezvoltarii economiei, bogatiilor naturale ale acestei tari (fier si carbune in primul rand), pozitiei geografice etc.

Primele inovatii au sporit productivitatea in domeniul textilelor. Una dintre cele mai importante inventii ale secolului al XVIII-lea a fost masina cu aburi (James Watt, 1769) de la care s-a perfectionat procesul de productie in deceniile urmatoare. De-a lungul aceluiasi veac au fost imbunatatite procedeele de obtinere si prelucrare a fierului cu ajutorul carbunelui, aceste materii prime devenind cele mai importante resurse naturale folosite in economie.

Transporturile au cunoscut la randul lor o revolutie prin inventarea locomotivei (Stephenson, 1829) si prin inlocuirea vaselor cu panze de catre navele propulsate de forta aburului. Reteaua de cai ferate a crescut in mod exploziv in Anglia, Europa si in Statele Unite. Descoperirea telegrafului, telefonului si radioului a usurat considerabil legaturile intre oameni.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2021-07-28 00:00:00 - 2021-08-14 00:00:00