studentie.ro  »  Cariera  »  Consultanta  »  10 lucruri inteligente pe care sa le faci cand iti cauti un job

10 lucruri inteligente pe care sa le faci cand iti cauti un job

1/174997
calendar_month 08 Mai 2014, 00:00
Prin ce se deosebeste un om care isi cauta un job prin metode inteligente fata de unul care depune CV dupa CV fara un plan bine pus la punct? Afla in continuare!
1. Persoana care cauta inteligent un job apeleaza si la cea mai mica resursa
Acest tip de persoana nu se fereste niciodata sa vorbeasca despre aspiratiile sale, pasiuni si abilitati in cadrul grupului de prieteni, in compania prietenilor parintilor, dentistului, la facultate, deci aproape oriunde. Se gandeste ca niciodata nu stii de unde sare iepurele si nu pierde nimic daca isi intinde antenele.

Specialistii in resurse umane recomanda ca in semnatura emailului tau sa specifici cu link profilul tau de LinkedIn. Acesta reprezinta un mod elegant de a atasa CV-ul la fiecare corespondenta pe care o trimiti. Chiar si prietenii tai care vor sa te cunoasca mai bine il vor accesa si, cine stie, poate te pot recomanda candva pentru oportunitatile de job care se ivesc in cariera lor.
2. Acceseaza platformele de joburi nu doar pentru anunturile propriu-zise de locuri de munca
Platforme de anunturi de job pot fi privite de acum ca niste surse de cercetare din care ai mai mult de aflat in afara de pozitiile deschise in acest moment. Poti gasi companii din domeniul tau de care nu stiai pana acum. In plus, daca stai sa analizezi mai bine, multe companii cauta profiluri ale candidatilor ideali asemanatoare, asa ca, pentru a avea mai multe sanse, adauga in CV-ul tau aceste cuvinte cheie si vei iesi mai repede la cautari.
3. Acorda timp si efort maxim atunci cand aplica
Specialistii sunt de parere ca trebuie sa investesti cat poti de mult din timpul tau pentru a cosmetiza CV-ul incat sa arate impecabil. Analizeaza cerintele joburilor in comparatie cu propriile competente si abilitati si personalizeaza-ti scrisoarea de intentie.

Ai grija ca vei fi taxat pentru greseli de gramatica sau de scriere. Inainte de a trimite CV-ul si scrisoarea de intentie refacute mai arunca un ochi inca o data peste anuntul respectiv ca sa te asiguri ca nu ai uitat nimic.
4. Isi face bine temele
Este adevarat ce se spune despre acest lucru. Angajatorii apreciaza candidatii care si-au bine temele si au citit cate ceva despre companie inainte de a aplica pentru pozitiile vacante.
5. Stie ca si angajatorii isi fac bine temele
Mai mult de jumatate dintre angajatori, inainte de a te suna pentru interviu, incearca sa gaseasca informatii despre tine pe internet. Pur si simplu, iti scriu numele pe Google. Fa si tu acest exercitiu si vezi ce gasesti despre tine si pe ce site-uri. Inchide-ti conturile de pe site-urile care nu iti mai fac cinste si creeaza-ti o adresa de email profesionala. Adresele de email de tipul "pisicuta_vesela" sau orice denumire puerila care ti-a trecut prin minte acum 10 ani cand ti-ai creat contul nu dau bine in fata angajatorilor.
6. Isi face valorile cunoscute rapid
Un angajator are nevoie de aproximativ 3 secunde ca sa isi dea seama daca isi doreste sa te vada la interviu sau nu. Asa ca nu ar strica sa iti asezi cele mai importante competente si abilitati cat mai sus in CV.
7. Arata si actioneaza ca un profesionist
Simplu, dar eficient. O persoana care se afla in cautarea unui job nu intarzie niciodata, se imbraca adecvat, discuta si asculta la randul lui si afiseaza incredere.
8. Arata ca isi doresc foarte mult jobul
Se concentreaza foarte mult pe nevoile angajatorului si ii demonstreaza ca ea este persoana de care au nevoie pentru acea pozitie. Arata entuziasm in timpul discutiei cu specialistul in resurse umane si asigura-te ca angajatorul respectiv sa simta ca este prima ta alegere, chiar daca tu mai astepti oferte si de la alte companii.
9. Nu intreaba despre beneficii de la primul interviu
Cand te afli la primul interviu, focuseaza-te mai intai pe pozitia pentru care ai venit, ce responsabilitati vei avea si cum il convingi ca tu esti candidatul ideal, in loc sa intrebi despre prime de vacanta, tichete de masa, masina de serviciu sau orice alt beneficiu.
10. Pune multe intrebari despre postul disponibil
Oricat de ciudat ti s-ar parea, intreaba orice consideri ca este important despre pozitia pe care ai putea sa o ocupi. Expune-ti atent abilitatile si experienta care se potrivesc jobului. La sfarsitul interviului, rezuma punctele tale forte, spune intervievatorului ca esti incantat de pozitie, ca ti-ar placea foarte mult sa faci parte din compania respectiva si ca speri ca tu sa fii cel ales. Nu uita sa multumesti.



Andreea Catan
Foto: mashable.com