5 lucruri pe care nu trebuie sa le spui la un interviu!
3/35401
calendar_month 26 Nov 2014, 00:00
Crezi sau nu, e suficient un cuvant sau o fraza pentru a transforma oportunitatea de a-ti gasi un nou job intr-o sansa ratata. Iata mai jos ce ne sfatuieste un expert in resurse umane cu o experienta de 10 ani in domeniu via Business Insider sa nu spunem niciodata la un interviu:

1. Imi doresc sa am propria mea afacere

Ambitia antreprenoriala este o aspiratie care ar fi mai bine sa ramana nespusa la un interviu de angajare. Desi ambitia ta este laudabila, pentru un manager, aceasta este mai degraba o amenintare. In primul rand pentru ca potentialul tau angajator s-ar putea gandi ca iti doresti acel job numai pentru a fura informatie pe care sa o folosesti ulterior in propria ta afacere care ar deveni un competitor direct al companiei la care vrei sa te angajezi.
2. Cu ce se ocupa aceasta companie?
Aceasta este o intrebare pe care numai candidatii total nepregatiti o pot pune in cadrul unui interviu de angajare. In mod normal, atunci cand mergi la un interviu de angajare trebuie sa dai impresia ca esti pregatit sa iti incepi jobul inca din acea zi, deci stii totul despre compania in care te afli si in ce cosnsta munca ta. Faptul ca nu ai nici cele mai elementare cunostinte despre compania angajatoare denota lipsa de interes si poate fi interpretata ca lipa de respect.
3. Cum ma descurc?
Nu trebuie sa ceri confirmari de la cel cu care ai interviul in privinta modului cum te descurci. Asta denota lipsa de incredere in sine, iar lipsa de incredere a angajatilor este sinonima in viziunea angajatorilor cu lipsa de eficienta. La interviu trebuie sa arati incredere in tine si siguranta, chiar daca nu te simti asa stapan pe tine in adancul sufletului.
4. Balbaieli, semne ca nu iti gasesti cuvintele: aaa…, deci….
Faptul ca gandesti prelung un raspuns, ca lungesti cuvintele in ideea de a gasi ce sa spui mai departe denota lipsa de concentrare, lipsa de inteligenta si interes. Intervievatorul poate lua acest mod de exprimare drept lipsa de eficienta si de gandire critica. In acelasi timp, cand lungesti cuvintele si “gandesti” cu voce tare (aaaa) tonul vocii tale sufera modificari in defavoarea ta, puterea ta de convingere prin intermediul tonului scazand dramatic.
5. Cat va dura interviul?
Chiar daca ai ceva urgent de facut programat dupa interviu (desi ar fi de preferat sa nu ai) nu lasa intervievatorului impresia ca ai facut un sacrificiu ca sa ajungi la acest interviu si ca el nu reprezinta o prioritate pentru tine. Oamenilor le place sa se simta importanti, cu atat mai mult viitorilor angajatori. Faptul ca adresezi o astfel de intrebare sau ca bati un apropo referitor la acest lucru, poate insemna pentru intervievator faptul ca iei acest interviu drept o pierdere de vreme si ca oricum nu ti-ai pus mari sperante in el.

Foto: sagechildcare.edu.au