5 metode simple ca sa fii mai productiv!
3/35316
calendar_month 17 Nov 2014, 00:00
Un studiu efectuat in America, a aratat ca din cele 45 de ore lucrate pe saptamana de americani, timp de 17 ore acestia sunt neproductivi. In aceste conditii e si normal ca lumea sa se preocupe tot mai mult si tot mai serios de modul in care am putea munci mai eficient. Tim Ferriss, este autorul unui bestseller international in care a dat cateva posibile solutii la aceasta problema. Iata-le in randurile de mai jos:

1. Invata sa iti controlezi starea de spirit

Cand vine vorba de productivitate cele mai multe companii isi trateaza angajatii ca pe niste roboti, uitand de importanta sentimentelor. De aceea, este foarte important modul in care iti incepi ziua. Daca iti incepi ziua calm, esti capabil sa iti indeplinesti mai eficient sarcinile si sa te concentrezi mai bine. Insa in momentul in care ajungi la munca si telefonul incepe sa sune si sarcinile urgent de rezolvat vin una dupa alta, risti sa iti petreci toata ziua reactionand. Asta inseamna ca nu mai esti tu cel care “conduce”, rezolvand mai intai prioritatile, ci raspunzi la sarcinile care ti se dau, importante sau nu.

In acest sens, Tim Ferriss considera ca e important sa ai 80 - 90 de minute la inceputul zilei de rutina, in care sa simti ca detii controlul si nu ca raspunzi doar la comenzi. Acest lucru reduce starea de anxietate la locul de munca si te ajuta sa fii mai productiv. Studiile au demonstrat ca oamenii de vanzari optimisti si avand o stare de spirit buna vand cu 50% mai mult decat concurentii lor mai putin fericiti, la fel ca si in cazul studentilor care performeaza mai bine la teste decat colegii lor mai pesimisti. Asadar, prioritatea ta la locul de munca ar trebui sa fie sa iti controlezi eficient starile de spirit si mai putin sa controlezi sarcinile pe care le ai de indeplinit!
2. Nu iti verifica emailurile la prima ora din zi
Multi oameni isi incep ziua in acest mod. Isi verifica emailurile. Acest lucru nu inseamna altceva decat sa intri in modul de reactie, reactie la prioritatile altora, nu la propriile prioritati. Tim Ferriss considera ca nu ar trebui sa iti verifici emailul in primele doua ore ale zilei de munca, pentru a te putea folosi de creierul tau la capacitate maxima in rezolvarea altor probleme mai importante. S-a demonstrat ca verificarea emailul-ului te streseaza, iti poate deprecia starea de spirit, iar verificarea frecventa a emailului este echivalenta cu scaderea cu 10 puncte a IQ-ului. Asa vrei sa iti incepi ziua?
3. Decide ce trebuie sa faci rapid si ce nu trebuie sa faci deloc
Astazi la locul de munca ti se cere in primul rand sa faci mult si repede, nepunandu-se acentul pe cat de bine sunt facute lucrurile. Asadar, oamenii se concentreaza pe lucrurile care trebuie facute repede, omitand faptul ca unele lucruri care se pot face repede nu ar mai trebui facute deloc.
4. Cum sa ramai concentrat atatea ore?
Se pare ca omul modern are tot mai multe probleme de concentrare si de atentie din moment ce atat de multe lucruri care pot s ail distraga il pandesc la orice pas. Cheia pentru a-ti mentine concentrarea astazi este chiar aceasta: sa elimini tot ce ar putea sa te distraga. Asadar, evita pe cat posibil sa amani o sarcina mai dificila pe care o ai de rezolvat, profita de momentul din zi in care te simti mai eficient si mai plin de energie si imagineaza-ti ca ai inchis usa si ca ai ramas in birou doar tu si cu problema de rezolvat.

Nu te intrerupe pana cand nu ai dus treaba la bun sfarsit. Nu intotdeauna vei putea evita toate telefoanele, solicitarile si alte evenimente care te-ar putea distrage, dar gandeste-te ca acesta este punctul in care trebuie sa ajungi.
5. Creaza-ti un sistem personal
Tim Ferriss considera ca in ziua de azi autodisciplina este depasita si ca secretul eficientei la locul de munca nu mai consta in ea ci in rutina personala pe care si-o construieste fiecare. Studiind comportamentul unor genii, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca fiecare dintre ei avea o rutina bine pusa la punct care functiona pentru ei. Unii scriau noaptea, altii dimineata, unii vroiau sa fie singuri, altii vroiau sa fie inconjurati de oameni, etc.Gandeste-te in ce imprejurari muncesti mai bine si mai rapid si aplica aceste lucruri in programul zilnic. De exemplu, gandeste-te la ce gen de activitati excelezi si care activitati iti ruineaza programul zilnic, apoi rearanjeaza-ti programul in functie de acestea…

Foto: .wumbow.com